facebook
Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις Αντί Προλόγου:Τα νέα της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου

Αντί Προλόγου:Τα νέα της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου

Αντί Προλόγου

Με ορόσημο την έναρξη του νέου έτους εισερχόμεθα συν Θεώ στο 46ο έτος συνεχούς μηνιαίας κυκλοφορίας και όπως πάντοτε θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς το αναγνωστικό μας κοινό, τους δικαστές, δικηγόρους και τα στελέχη των ασφαλιστικών και μεταφορικών εταιριών που συμμετέχουν διαδραστικά στο συνεχές εξελισσόμενο χώρο του Συγκοινωνιακού Δικαίου, ενός κλάδου στην δημιουργία του οποίου ουσιαστικά συνέβαλε ο αείμνηστος ιδρυτής του περιοδικού μας Ονούφριος Ονουφριάδης. Με την πάροδο του χρόνου κοινή είναι η πεποίθηση μεταξύ των υπηρετών της Θέμιδας ότι ο κλάδος αυτός του δικαίου εμφανίζει σημαντικές δυσχέρειες, λόγω και της πληθώρας των μη κωδικοποιημένων διατάξεων, των συνεχών νομοθετικών τροποποιήσεων αλλά και εφαρμογής των νέων σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην εσωτερική έννομη τάξη.

Η ιδιαιτερότητα του περιοδικού μας – αναγνωρισμένη πλέον από τους νομικούς της χώρας μας – έγκειται στην πρόταξη σε κάθε τεύχος μας ενός άρθρου έγκριτων νομικών επιστημόνων, που επιλαμβάνεται ενός από τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά στην δικαστηριακή πρακτική, στις υποθέσεις εκδίκασης τροχαίων ατυχημάτων. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η νομολογία των δικαστηρίων μας, με πλήρη ανάλυση σχολιασμό και αναφορά σε τυχόν όμοιων ή contra αποφάσεων, ούτως ώστε να ενημερώνεται σφαιρικά ο αναγνώστης.

Με τον τρόπο αυτό το περιοδικό μας ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της ακαδημαϊκής ενασχόλησης και με δικό του στίγμα, αναγνωρισμένο από το νομικό κοινό της χώρας μας, έχει μεταβληθεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο που παρέχει απαντήσεις στα τρέχοντα νομικά ερωτήματα που απασχολούν τον δικηγόρο αλλά και τον δικαστή κατά την ενάσκηση του λειτουργήματός τους. Άλλωστε οι παρατιθέμενες θέσεις που παρουσιάζονται στην αρθρογραφία και στον σχολιασμό της νομολογίας έχουν γίνει αποδεκτές από το Ανώτατο Ακυρωτικό μας Δικαστήριο, γεγονός που καταξιώνει την συμβολή του περιοδικού μας στη διαμόρφωση του δικαίου και στην επίλυση των δυσεπίλυτων προβλημάτων, που αναφύονται στον χώρο του Συγκοινωνιακού Δικαίου.

Στις μόνιμες στήλες του Περιοδικού, παρουσιάζονται θέματα που αφορούν :

Α. Την έρευνα της Υπαιτιότητας – Συνυπαιτιότητας – παραβάσεις διατάξεων του ΚΟΚ κατά περίπτωση.

Β. Το Δίκαιο των Αποζημιώσεων εκ Τροχαίων Ατυχημάτων – Αστική Ευθύνη: βάσει των διατάξεων του Αστικού Κώδικα και Ν. ΓπΝ/1911.

Γ.  Ιδιωτική Ασφάλιση – Τροχαίο και Ασφαλιστικό.

Δ.  Δικονομικά Ζητήματα

Ε.  Ευθύνη Δημοσίου – ΟΤΑ .

Με την είσοδο της νέας χρονιάς δεσμευόμαστε και πάλι στην πάγια θέση μας για ενίσχυση γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, μέσα από τις στήλες του περιοδικού μας, με στόχο την ανάδειξη προβλημάτων αλλά και λύσεων, στα αδιέξοδα που τυχόν παρουσιάζονται στο χώρο του Τροχαίου Ατυχήματος και της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Κατά το προηγούμενο έτος κυκλοφορίας διαφοροποιήσαμε την εικόνα του κάθε τεύχους, επιτυγχάνοντας την εξοικονόμηση περισσότερου χώρου, με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των δημοσιευθέντων αποφάσεων, όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων μας.

Αποστολή Ενημερωτικών Newsletter

   Από την αρχή του προηγούμενου έτους κυκλοφορίας ξεκινήσαμε να προσφέρουμε στους συνδρομητές του περιοδικού μας – ΔΩΡΕΑΝ – μια καινοτόμο νέα υπηρεσία με την εβδομαδιαία αποστολή ενημερωτικών newsletter στην ηλεκτρονική διεύθυνση των συνδρομητών μας που για τον σκοπό αυτό μας δήλωσαν.

Στις ενημερώσεις αυτές που καλύπτουν πλέον όλο το φάσμα της καθημερινής δικαστηριακής πρακτικής στο σύνολο του δικαίου παρουσιάζεται τελείως πρόσφατη σχολιασμένη ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ των ανωτάτων κυρίως δικαστηρίων (Αρείου Πάγου – Συμβουλίου Επικρατείας αλλά και ενίοτε και Εφετείων), όταν αλλάζει η κρατούσα άποψη της νομολογίας, που δεν δημοσιεύονται κατ΄ ανάγκη στις στήλες του περιοδικού μας. Επιπλέον αποστέλλεται σχετική σύγχρονη αρθρογραφία – ειδησιογραφία, αλλαγές της νομοθεσίας και ρυθμίσεις που έχουν άμεση κυρίως εφαρμογή και αφορούν και επαγγελματικά προβλήματα του κλάδου της μαχόμενης δικηγορίας, γεγονός που έτυχε ιδιαίτερης αναγνώρισης από το δικηγορικό σώμα, με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα.

Διάθεση Κωδικών Εισόδου στους συνδρομητές

για είσοδο στα κλειδωμένα άρθρα – Νομολογία των Newsletter μας

  Επισημαίνουμε την ανάγκη εγγραφής των συνδρομητών μας στην ιστοσελίδα μας, κατόπιν συμπλήρωσης σχετικής φόρμας εγγραφής, ώστε να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης για να έχουν την δυνατότητα της πλήρους πρόσβασης στη αποστελλόμενη στα newsletter μας και αναρτώμενη στην ιστοσελίδα του περιοδικού μας esd.gr αρθρογραφία – νομολογία και νομικά νέα. Σχετικές πληροφορίες και οδηγίες μπορούν να αναζητούν στην παραπάνω ιστοσελίδα μας. Η λειτουργία του διαδικτυακού μας κόμβου esd.gr έτυχε σημαντικότατης ανταπόκρισης, όχι μόνον από τους συνδρομητές του περιοδικού μας, αλλά και από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας που μέσω του διαδικτύου μας επισκέπτεται, αναζητώντας σχετική αρθρογραφία, νομολογία, χρήσιμες ειδήσεις αλλά και χρηστικές πληροφορίες, σε όλο το φάσμα του δικαίου, αλλά και στα επαγγελματικά προβλήματα που αναφύονται στον κλάδο των δικηγόρων.

Ηλεκτρονική Αποστολή του περιοδικού μας

Από το προηγούμενο έτος εγκαινιάσαμε την δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής του τεύχους μας στους συνδρομητές του εντύπου μας που επιθυμούν να το λαμβάνουν ταυτόχρονα με την έντυπη αποστολή.

Η λειτουργία της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών «Ο ΣΟΛΩΝ» της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ με την υποστήριξη της μηχανής αναζήτησης της GOOGLE

Από το έτος 2008 η Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου, στο πλαίσιο των εξελίξεων της τεχνολογίας ξεκίνησε την λειτουργία της πρώτης εξειδικευμένης Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών με την υποστήριξη της μηχανής αναζήτησης της GOOGLE , με την βοήθεια της οποίας, καταφέραμε μετά από 18 χρόνια προσπάθειας και προετοιμασίας , άλλα και διετούς συνεργασίας μαζί της, να δημιουργήσουμε ένα κορυφαίο εργαλείο στην καθημερινή πρακτική του δικηγόρου της μαχόμενης δικηγορίας αλλά και του δικαστού. Η λειτουργία της παρέχει μοναδικές δυνατότητες, εφόσον εντός δευτερολέπτου μπορεί να δίνει στον χρήστη, για κάθε λήμμα αναζήτησης, εκατοντάδες απαντήσεις ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ, με παραπομπή σε τυχόν CONTRA νομολογία και με παράθεση σχετικής αρθογραφίας. Επιπλέον επιτρέπει την εξειδίκευση των αναζητήσεων χρησιμοποιώντας πολλές λέξεις ταυτόχρονα, ή φράση ολόκληρη, αφού, ως λήμμα αναζήτησης μπορεί να χρησιμοποιηθούν, εκτός από ένα νομικό όρο και απλές λέξεις, όπως επίσης και ολόκληρες φράσεις (π.χ. παράσυρση πεζού από δεξιά προς αριστερά – ακρωτηριασμός δεξιού κάτω άκρου – ηθική βλάβη – ή απλές λέξεις όπως πέτρα, ή φυτό, ή ραντάρ κ.λ.π.). Με τον τρόπο αυτό δίδεται η δυνατότητα στον χρήση να φθάνει ΑΜΕΣΑ σε AD HOC νομολογία, και να περιορίζεται έτσι ο χρόνος έρευνας δραστικά.

   Για μια ακόμη φορά αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και πάλι τους χιλιάδες νομικούς μας (που υπερβαίνουν σε αριθμό τους 12.000 που έχουν πάρει κωδικό και την έχουν εντάξει σε καθημερινό εργαλείο αναζήτησης σχετικής νομολογίας,) για την υποστήριξη της προσπάθειας μας αυτής, και υποσχόμαστε πως οι συνεχείς νέες αναβαθμίσεις σε ύλη και η επέκταση της ΤΝΠ και σε άλλους κλάδους δικαίου θα την καταστήσει ως μέτρο σύγκρισης μιας ποιοτικότερης βάσης δεδομένων.

   Για τους συνδρομητές μας της έντυπης έκδοσης που τόσα χρόνια μας στηρίζουν από το προηγούμενο ήδη έτος ανακοινώσαμε την προσφορά για εγγραφή και χρήση και της ως άνω Τ.Ν.Π. με προνομιακή συνδρομή 60 ευρώ αντί των 95 ευρώ. Αν και η αναρτώμενη ύλη αρχικά περιλάμβανε τον κλάδο του Τροχαίου – Ασφαλιστικού και Δικονομικού, ήδη σήμερα επεκτείνεται και προς άλλους κλάδους του αστικού δικαίου, (ενοχικό, εμπράγματο, κλπ).

                              —————————————————–