210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Ανώτατων Δικαστικών

Αθαν. Γ. Κρητικός Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου

Πρόσφατα εγκατέλειπε την γήινη ζωή ο Ονούφριος Ονουφριάδης, ήδη επίτιμος δικηγόρος, δημιουργός του περιοδικού «Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου» και συγγραφέας πλείστων όσων συναφών βιβλίων και νομικών μελετών. Στον μεταστάντα οφείλεται η υλοποίηση της ιδέας για την έκδοση του παραπάνω εξειδικευμένου περιοδικού, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας το έτος 1973 και η έκδοσή του συνεχίζεται έκτοτε σταθερά μέχρι και σήμερα από τα άξια τέκνα του Μιχάλη και Ευστράτιο ως και τους εκλεκτούς συνεργάτες τους.
Το περιοδικό αυτό κάλυπτε και καλύπτει τις ανάγκες της δικαστηριακής πρακτικής, αφού δημοσιεύονται αξιόλογες δικαστικές αποφάσεις και μελέτες που αφορούν εν γένει το συγκοινωνιακό δίκαιο. Η συμβολή του περιοδικού στον παραπάνω κλάδο του δικαίου είναι αξιόλογη γιατί προσφέρεται η δυνατότητα προβολής της πλούσιας νομολογίας συνοδευόμενης από αξιόλογα σχόλια και παρατηρήσεις της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού και ιδίως για πολλά έτη του ιδίου του μεταστάντος.
Ήταν πράγματι φλογερό το πάθος με το οποίο ο μεταστάς αγωνιζόταν για την προβολή των απόψεών του στα διάφορα, ιδίως αμφισβητούμενα, θέματα που απασχολούσαν τη νομολογία. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες η νομολογία είχε επηρεασθεί, προς την ορθή κατεύθυνση, από τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του μεταστάντος, με τις ευχές και προτροπές του οποίου συνεχίζουν και επεκτείνουν το έργο του οι άξιοι διάδοχοί του. Ας είναι ελαφρό το χώμα που θα σκεπάζει το σεπτό σκήνωμα του πνευματικού δημιουργού και αιωνία η μνήμη του.

Αθαν. Γ. Κρητικός
Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ.

 
Δημήτριος Κυριτσάκης Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου

Η Νομική επιστήμη και η Αρετή πενθούν για την απώλεια ενός επίλεκτου μέλους τους. Έφυγε πρόσφατα για το μεγάλο ταξίδι ο Ονούφριος Ονουφριάδης, Δικηγόρος Αθηνών. ΄Ανθρωπος ξεχωριστός, προσωπικότητα διακεκριμένη, εργατικότητα απαράμιλλη. Το ενδιαφέρον του μεγάλο για τις υποθέσεις του αλλά και για την επιστήμη. Στο τελευταίο αυτό κομμάτι, με τα συγγράμματα, τα άρθρα και τις επιστημονικές του προσεγγίσεις, βοήθησε, ήδη από τη δεκαετία του 1970, το δικηγορικό κόσμο αλλά και τους δικαστές στην αντιμετώπιση σημαντικών νομικών ζητημάτων.
Τα δικά του βιβλία μαζί με εκείνα του Κερκουλά παλαιοτέρα και του κ. Αθανασίου Κρητικού Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στη συνέχεια, ήταν από τα πρώτα που αντιμετώπιζαν από θεωρητική και πρακτική σκοπιά τα αναφυόμενα προβλήματα. Προϊόντος του χρόνου με τη ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, τον πολλαπλασιασμό των ατυχημάτων, τη διεύρυνση των ασφαλιστικών κινδύνων, την αύξηση του αριθμού των ασφαλιστικών εταιριών, όχι πάντοτε φερέγγυων, την ίδρυση του Επικουρικού Κεφαλαίου, το δίκαιο των αυτοκινήτων, κάλυψε ένα σημαντικό κομμάτι της δικηγορικής ύλης και γέννησε την ανάγκη της σύστασης ειδικών τμημάτων στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας.
Πολλαπλασιάστηκε, έτσι, η ανάγκη της προσφυγής, μεγάλου αριθμού νομικών της θεωρίας και της πράξης και στα πονήματα του Ονούφριου Ονουφριάδη. Ο εμπλουτισμός της νομοθεσίας με νομολογιακά δεδομένα και ερμηνευτικές δικές του ,αξιόπιστες τοποθετήσεις ,τα καθιστούσε εύχρηστα και χρήσιμα. Το δίκαιο πεζών και τροχοφόρων του 1969 ήταν περισπούδαστο για την εποχή του. Το αυτό και το πόνημα του έτους 1999 με τίτλο «το τροχαίο ατύχημα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Η αντιμετώπιση των εμπλεκόμενων συμφερόντων, με νομοθεσία & ερμηνεία, νομολογία και υποδείγματα δικογράφων δια την πρακτική». Επίσης, λίαν εύχρηστοι ήταν και είναι οι Κώδικες Οδικής Κυκλοφορίας, πάντα επικαιροποιημένοι με τις εκάστοτε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και τα νομολογιακά δεδομένα. Το δικό του πρότυπο ακολούθησαν και οι γιοι του Μιχάλης και Στρατής που εξακολουθούν να εκδίδουν το ανά χείρας νομικό περιοδικό.
Με τη διάδοχη αυτή κατάσταση, ο αείμνηστος Ονούφριος Ονουφριάδης είχε τη μεγάλη ικανοποίηση, να ιδεί το έργο του να αναγνωρίζεται εν ζωή αλλά και τη μεγαλύτερη, να βλέπει αυτό να συνεχίζεται στα πρόσωπα δικών του ανθρώπων. Είναι η χαρά και η ενδόμυχη αγαλλίαση που γεμίζει τη ζωή, δίδει σ΄αυτήν νόημα και ενδιαφέρον και καθιστά για τον αποχωρούντα ανώδυνο το πέρασμα από την εφήμερη ζωή, σε εκείνη την άλλη την αιώνια. Εκεί, όπου τώρα αναπαύεται εν ειρήνη ο Ονούφριος Ονουφριάδης. Ο απόηχος του ονόματός του και το έργο του και για όσους δεν τον γνώρισαν προσωπικά, θα θυμίζουν το δημιουργικό του πέρασμα από τη ζωή, παρηγοριά και βάλσαμο για τους οικείους του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Δημήτριος Κυριτσάκης
Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ

 
Γεώργιος Καλαμίδας Πρόεδρος Αρείου Πάγου

ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ ΟΝΟΥΦΡΙΑΔΗΣ
Ηταν επιστήμονας, ειδικός σε θέματα συγκοινωνιακού δικαίου, μαχητής και αγωνιστής. Θυμάμαι νέος πρωτοδίκης στο Πρωτοδικείο Κορίνθου, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, που ερχόταν και συνομιλούσε με τους δικαστές για να προωθήσει την Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου.
Εγώ ήμουν συνδρομητής της Επιθεώρησης αυτής και έχω πολλούς τόμους στη βιβλιοθήκη μου. Να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε και οι οικείοι του να είναι καλά και να τον θυμούνται γι΄ αυτό που ήταν και για όσα προσέφερε.

Γεώργιος Καλαμίδας
Πρόεδρος Αρείου Πάγου

 

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.