210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΨΥΧΙΚΗΣ ΟΔΥΝΗΣ ΕΠΙ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΨΥΧΙΚΗΣ ΟΔΥΝΗΣ ΕΠΙ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΤΗΤΑΣ

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 864/2007 (ΡΩΜΗ ΙΙ)

Υπό Γεωργίου Αμπατζή
τ. Δικηγόρου Πατρών

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η διάταξη του άρθρου 932 εδ. 3 του ΑΚ, η οποία ορίζει ότι σε περίπτωση θανάτου προσώπου η χρηματική ικανοποίηση μπορεί να επιδικασθεί στην οικογένεια του θύματος λόγω ψυχικής οδύνης, έγινε πρόσφατα αντικείμενο ιδιαίτερης νομολογιακής επεξεργασίας. Εκείνο που απασχόλησε τα δικαστήρια τόσο της ουσίας όσο και τον Άρειο Πάγο ήταν η ανεύρεση του εφαρμοστέου δικαίου με βάση το οποίο γίνεται ο προσδιορισμός του κύκλου των προσώπων τα οποία δικαιούνται χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης, όταν ο θανών και οι συγγενείς του είναι αλλοδαποί. Η σχετική νομολογιακή αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού παρουσίασε διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα να υιοθετηθούν και διαμετρικά αντίθετες θέσεις από τα δικαστήρια που κλήθηκαν να το αντιμετωπίσουν.
Αποφασιστικό ρόλο στην πάρα πάνω εξέλιξη είχε η υπ'αριθ. 3/2007 απόφαση του Αρείου Πάγου1, η οποία έκρινε την περίπτωση τροχαίου ατυχήματος κατά το οποίο θανατώθηκε αλβανός υπήκοος και οι συγγενείς του, αλβανοί υπήκοοι και αυτοί, διεκδίκησαν χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης. Το δικαστήριο αυτό δέχθηκε ότι, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ή όχι κάποιος μέλος της ίδιας οικογένειας με τον θανατωθέντα, όπως απαιτεί η διάταξη του άρθρου 932 του ΑΚ εφαρμοστέο είναι το αλβανικό και όχι το ελληνικό δίκαιο. Ειδικώτερα το εν λόγω δικαστήριο δέχθηκε ότι το ζήτημα αν είναι ή όχι κάποιος μέλος της ίδιας οικογένειας με τον θανατωθέντα κρίνεται με βάση τις διατάξεις του ελληνικού ιδιωτικού διεθνούς δικαίου και ειδικώτερα από το δίκαιο του κράτους στο οποίο παραπέμπουν τα άρθρα 13 και 14, αν πρόκειται για ενάγοντα σύζυγο και 17, 22 και 23 του ΑΚ, αν πρόκειται για τέκνο. Δεδομένου ότι τόσο ο θανών όσο και οι ενάγοντες γονείς και αδελφοί του είχαν την αλβανική ιθαγένεια, το δικαστήριο έκρινε ότι εφαρμοστέο είναι το αλβανικό δίκαιο, στο οποίο παραπέμπουν οι πάρα πάνω διατάξεις του ελληνικού ιδιωτικού διεθνούς δικαίου για την κρίση αν αυτοί ανήκουν στην οικογένεια του αποβιώσαντος και δικαιούνται κατά συνέπεια χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης.
ΙΙ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.