210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Η υπαγωγή των διαφορών για ζημιές από αυτοκίνητα στην ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών κατά τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Εισαγωγικές παρατηρήσεις

 

Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας επέφερε, ως γνωστόν, τις πλέον θεμελιώδεις αλλαγές στην πρωτοβάθμια δίκη της τακτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των νέων άρθρων 237 και 238 ΚΠολΔ1. Στην κατεύθυνση της σκοπούμενης επιταχύνσεως της δίκης υπερτονίζεται ο έγγραφος χαρακτήρας της νέας – κοινής για όλα τα πρωτοβάθμια δικαστήρια – διαδικασίας, με εντυπωσιακή ενίσχυση της προαποδείξεως2, καθώς όλα τα αποδεικτικά και διαδικαστικά έγγραφα συγκεντρώνονται ήδη στο στάδιο της προδικασίας, ενώ καθιερώνεται ως κανόνας η «τυπική» συζήτηση και ως εξαίρεση η προφορική συζήτηση, μόνο αν ο δικαστής ή το δικαστήριο κρίνουν ως απολύτως αναγκαία την εμμάρτυρη απόδειξη. Ενόψει όμως αυτών των νέων ρυθμίσεων, αφενός μεν ανακόπτεται η ήδη διαμορφωθείσα τάση συγκλίσεως της τακτικής διαδικασίας προς τις ειδικές διαδικασίες στο πρότυπο της (προϊσχύσασας) διαδικασίας των εργατικών διαφορών, αφετέρου δε επελέγη συνειδητά από τον δικονομικό νομοθέτη η διατήρηση σε ισχύ των αρχών της αμεσότητας και της προφορικότητας που προσιδιάζουν στην ειδική φύση των δικαζόμενων υποθέσεων3.

Έτι περαιτέρω, με τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ικανοποιήθηκε το καθολικό αίτημα για την ανάγκη ενοποιήσεως των ειδικών διαδικασιών και ιδίως εκείνων με περιουσιακό αντικείμενο σε μια ενιαία διαδικασία4, καθώς οι διαφοροποιήσεις στη ρύθμιση επιμέρους θεμάτων, όπως λ.χ. η προθεσμία κλητεύσεως, η εγγραφή η μη στο πινάκιο, η προθεσμία ασκήσεων των ενδίκων μέσων κλπ., στερούντο προ πολλού του δικαιολογητικού λόγου που τις είχε επιβάλει5.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις νέες διατάξεις των περιουσιακών διαφορών που εφαρμόζονται στις διαφορές για ζημιές από αυτοκίνητα (άρθρο 614 § 6 ΚΠολΔ).

 

 

Οι κρίσιμες ρυθμίσεις της ειδικής διαδικασίας των περιουσιακών διαφορών......................

 

600x120 ESD

 

 

 

 

 

 

 

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του άρθρου μαζί  θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων με πάνω από 10.000 χρήστες.  

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο κάτω - κάτω με την ένδειξη (Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ) και συμπληρώστε τους κωδικούς σας.   

Εάν δεν τους έχετε ακόμα προμηθευτεί επικοινωνήστε στο 210.9824002 ή στο 6977.000500  

Εάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής και να ενημερώνεστε και

υπεύθυνα μέσα από τις στήλες του περιοδικού τότε πατήστε εδώ  (Για εγγραφή στο περιοδικό) καθώς επίσης και για να λαμβάνετε άμεσα στο email σας ειδήσεις νομικού ενδιαφέροντος, σχολιασμένη επίκαιρη νομολογία, και νομικά άρθρα και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας -Νομοθεσίας των τελευταίων μηνών 

esd 300x100Για να δείτε πρώτα το video επίδειξη της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων By Google πατήστε εδώ  

http://www.esd.gr/ 

Εάν αποφασίσατε τώρα να εγγραφείτε στην Τράπεζα πληροφοριών που χρησιμοποιούν πάνω από 10.000 μέλη τότε πατήστε εδώ 

 

 

 

 

Για άμεση επικοινωνία καλέστε το 210.9824002 ή το 6977.000500 Email: info@esd.gr  

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο από κάτω με την ένδειξη

(Διαβάστε περισσότερα)

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.