210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 18:42

Ασφάλιση αστικής ευθύνης από τροχαία ατυχήματα υπό Έφης Τζίβα, Αν. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. ΝΕΟ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ασφάλιση αστικής ευθύνης από τροχαία ατυχήματα

Από απόσταση

Σύμβαση με ασφαλιστικές επιχειρήσεις που εδρεύουν εκτός Ελλάδας

  

Έφη Τζίβα, Αν. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.

(Το παρών άρθρο αποτέλεσε Εισήγηση στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου «ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ – ΠΟΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΛΚΟΜΕΝΩΝ», υπό την αιγίδα και συνδιοργάνωση της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης 20-21 Σεπτεμβρίου 2019).

 

Ι. «Παρουσία» ασφαλιστικών «προϊόντων» στο διαδίκτυο και ειδικότερα η δυνατότητα σύναψης, από απόσταση, ασφαλιστικών συμβάσεων κάλυψης αστικής ευθύνης από αυτοκινητικά ατυχήματα.

Τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση και γιγάντωση, για πολλούς κοινωνικοοικονομικούς και πραγματικούς λόγους, του ηλεκτρονικού εμπορίου και ειδικά, αυτού που διεξάγεται, μέσω του διαδικτύου ή και άλλων, πλέον, καινοτόμων τεχνολογικών μέσων, δόθηκε μια ώθηση στην ασφαλιστική αγορά να προωθήσει τα «προϊόντά» της[1] και να εξασφαλίσει την κατάρτιση ασφαλιστικών συμβάσεων από απόσταση, ακολουθώντας το παράδειγμα και των λοιπών χρηματοπιστωτικών φορέων, που νωρίτερα και σε μεγάλη έκταση δοκίμασαν και επωφελήθηκαν από τη διαδραστικότητα, την ταχύτητα, την παγκόσμια εμβέλεια, τη συρρίκνωση του κόστους και τα λοιπά, καθόλου ευκαταφρόνητα, πλεονεκτήματα της από απόσταση διεξαγωγής των δραστηριοτήτων τους[2]. Ειδικά, μάλιστα οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αλλά και ο μεγάλος κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών[3] έχουν σπεύσει να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, θέτοντας, ως πρώτο στόχο, την προβολή των ασφαλιστικών «προϊόντων», άλλως, με πλέον δόκιμο τρόπο, αποκαλουμένων, των προσχωρητικών ασφαλιστικών συμβάσεων, που έχουν ήδη δημιουργήσει, κυρίως, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις – «παραγωγοί» των συμβάσεων αυτών.

Με τον τρόπο αυτό, οι προβάλλοντες τα ασφαλιστικά προϊόντα σκοπεύουν να κάνουν γνωστή την ύπαρξη και το περιεχόμενό τους στους ενδιαφερόμενους, κυρίως, εκείνους οι οποίοι προσπαθούν, μέσω της ενημέρωσης από σχετικά διαφημιστικά, από απόσταση, «κανάλια», χωρίς κόστος χρηματικό και χωρίς νομική και ηθική δέσμευση, ν’ αποκτήσουν μια πρώτη γνώση για το είδος των συμβάσεων, που θα τους παράσχουν την αναζητούμενη ασφαλιστική κάλυψη.

Σημαντική διαφοροποίηση, που υφίσταται μεταξύ των σχετικών, ασφαλιστικού περιεχομένου, ιστοτόπων (=web ή internet sites) - είναι ότι, ορισμένοι από αυτούς περιορίζονται σε καθαρά ενημερωτικό – διαφημιστικό στόχο, χωρίς δηλαδή να παρέχουν τη δυνατότητα κατάρτισης ασφαλιστικών συμβάσεων και άλλοι, οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα της από απόσταση κατάρτισης, δυνατότητα, η τελευταία, η οποία εντάσσεται στο εννοιολογικό περιεχόμενο της ασφαλιστικής διανομής, με βάση τις νεότερες ενωσιακές και κατ’ επέκταση εθνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ήτοι της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ (IDD = Insurance Distribution Directive) και του εναρμονιστικού αυτής Ν. 4583/2018 .

Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για ιστοσελίδες, που σχηματίζουν ιστοτόπους, με καθαρά διαφημιστικό περιεχόμενο ή ακόμη και ιστοσελίδες, όπου παρατίθενται με τρόπο συγκριτικό, κυρίως, του ύψους των καταβαλλομένων ασφαλίστρων, τα διαθέσιμα, στο κοινό, ασφαλιστικά προϊόντα. Οι σελίδες αυτές συνιστούν έτσι μια πρώτη, παρουσία, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στο διαδίκτυο, αποτελούν, δηλαδή, προσκλήσεις σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων για την υποβολή σχετικών προτάσεων για ασφάλιση, άλλως συνιστούν προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων (=invitatio ad offerendum), η οποία όμως, υποβολή ολοκληρώνεται, μέσω άλλων ιστοτόπων, που αποτελούν «το πλαίσιο συστήματος εξ αποστάσεως πώλησης ή παροχής υπηρεσιών οργανωμένου από τον προμηθευτή», κατά την έννοια του άρθρου 4θ, συνδυαστικά με το άρθρο 3 §1 του Ν. 2251/1994 [4].

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ένας μεγάλος αριθμός αυτών των οργανωμένων ιστοτόπων αφορά την ασφάλιση αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από πολλούς λόγους και ειδικότερα: την υποχρεωτικότητα κατάρτισης, τον προστατευτικό χαρακτήρα των συμβάσεων αυτών, κυρίως, υπέρ των τρίτων θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και των ίδιων των ασφαλισμένων, το συγκεκριμένο περιεχόμενο αυτών των συμβάσεων και μάλιστα ενοποιημένο σε επίπεδο ενωσιακό, λόγω της προϊούσας εναρμονισμένης σχετικής νομοθεσίας[5], την ελεύθερη και σε μεγάλη κλίμακα μετακίνηση των πολιτών εντός της ΕΕ, με τη χρήση οχημάτων, το μικρό, σχετικά ,ύψος του ασφαλίστρου, που επιτρέπει τον άμεσο και χωρίς ιδιαίτερη σχολαστική έρευνα, εκ μέρους του ενδιαφερομένου - λήπτη της ασφάλισης, σχηματισμό της δικαιοπρακτικής του βούλησης και της απόφασής του να επιλέξει την πιο συμφέρουσα, κυρίως από άποψη ασφαλίστρου, σύμβαση κάλυψης της ευθύνης του, από την κυκλοφορία οχήματός του.

Παράλληλα, με το διαδίκτυο και τις δυνατότητες που παρέχει στη διαφημιστική προβολή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, πολλές από τις επιχειρήσεις, με κύρια εγκατάσταση εκτός της χώρας μας και γενικότερα της χώρας της συνήθους διαμονής του ασφαλισμένου ή και στάθμευσης του «ασφαλισμένου» οχήματος βρίσκουν ένα «φθηνό» αλλά αποτελεσματικό δίαυλο προβολής και διεκδίκησης πελατείας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των συγκυριών και παραγόντων είναι μια εκρηκτική, θα τη χαρακτηρίζαμε, διαφημιστική προβολή αλλά και δυνατότητα κατάρτισης ασφάλισης ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων, με τη χρήση του διαδικτύου, ή ακόμη και της κινητής τηλεφωνίας, και των λοιπών μέσων τεχνολογικής επικοινωνίας, γεγονός, που εκτός των θετικών στοιχείων, είναι αναμενόμενο να δημιουργήσει ζητήματα νομικού ενδιαφέροντος, σε ορισμένα από τα οποία, θα ενσκήψουμε στη συνέχεια, αναζητώντας λύσεις πρόσφορες και δίκαιες, ικανές ν’ αποσοβήσουν το βαρύ και πολλές φορές ανθρώπινο φορτίο των τροχαίων ατυχημάτων, με την ενεργοποίηση του θεσμού της ασφαλιστικής κάλυψης της ευθύνης των εμπλεκομένων, στα ατυχήματα αυτά.

Η διάκριση των ιστοσελίδων σε διαφημιστικές και σε άλλες, που παρέχουν τη δυνατότητα κατάρτισης από απόσταση, σχετικής ασφαλιστικής σύμβασης επιχειρείται και από τον ίδιο το νόμο και συγκεκριμένα το Ν. 4583/2018, περί διανομής ασφαλιστικών προϊόντων, ο οποίος μετέφερε στο ελληνικό δίκαιο τις διατάξεις της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ, γνωστής ως Οδηγίας με το αγγλικό ακρωνύμιο IDD (= Ιnsurance Distribution Directive).

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 αυτού στην §1, ο ελληνικός νόμος, (αντίστοιχο άρθρο 2 § 1 της Οδηγίας), επιχειρώντας εννοιολογική προσέγγιση στη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων εντάσσει σε αυτήν την ευρεία έννοια, τις δραστηριότητες παροχής συμβουλής, πρότασης ή διενέργειας εργασιών προπαρασκευής για τη σύναψη συμβάσεων ασφάλισης, δραστηριότητες σύναψής τους ή δραστηριότητες παροχής βοήθειας κατά τη διαχείριση και την εκτέλεση των εν λόγω συμβάσεων, ιδίως σε περίπτωση που γεννηθεί αξίωση, περιλαμβανομένης της παροχής πληροφοριών σχετικά με μία ή περισσότερες ασφαλιστικές συμβάσεις, βάσει κριτηρίων που επιλέγονται από τον πελάτη μέσω ενός ιστότοπου ή κάποιου άλλου μέσου και η παροχή καταλόγου κατάταξης ασφαλιστικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρισης των τιμών και των προϊόντων, ή η παροχή έκπτωσης επί της τιμής ασφαλιστικής σύμβασης, όταν ο πελάτης είναι σε θέση να συνάψει άμεσα ή έμμεσα μία ασφαλιστική σύμβαση, χρησιμοποιώντας ιστότοπο ή άλλα μέσα.

Με βάση τη νομοθετική αυτή προσέγγιση, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα της ταύτισης των υποχρεώσεων και προϋποθέσεων για τη νομιμότητα στη διανομή και κατάρτιση ασφαλιστικών συμβάσεων, ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον «χώρο» κατάρτισης αυτών.

Ωστόσο, και παρά την προηγμένη αυτή «ενοποίηση», δεν πρέπει να παροράται η ιδιαιτερότητα της υποχρεωτικής, από το νόμο, κατάρτισης ασφάλισης ευθύνης από αυτοκινητικά ατυχήματα[6], η οποία ιδιαιτερότητα ενισχύεται όταν, η κατάρτιση γίνεται από απόσταση ή με ασφαλιστικές επιχειρήσεις «αλλοδαπές», εδρεύουσες σε άλλη χώρα, από εκείνη της συνήθους στάθμευσης του αυτοκινήτου, γεγονός που θέτει σε κίνηση το μηχανισμό μιας ενισχυμένης προστασίας των ασφαλισμένων, με βάση τις σχετικές, καταρχάς, ρυθμίσεις του ασφαλιστικού δικαίου, καλούμενου πρώτου σε εφαρμογή, ως ειδικού νόμου και στη συνέχεια με τις ρυθμίσεις του δικαίου προστασίας του καταναλωτή και του δικαίου του ηλεκτρονικού εμπορίου, στο βαθμό και την έκταση που συντρέχουν προϋποθέσεις επίκλησης και εφαρμογής αντίστοιχων, προστατευτικών, κατά κύριο λόγο, για τους λήπτες της ασφάλισης – ασφαλισμένους[7], διατάξεων τους[8].

 

ΙΙ. Σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά την κατάρτιση ασφαλιστικών συμβάσεων από απόσταση

Ιδιαίτερη σημασία στο ενισχυμένο προστατευτικό πλέγμα, που αναφέρθηκε και με κύριο στόχο την εξομοίωση των προσφερομένων καλύψεων και την όσο το δυνατόν αυξημένη και ισότιμη προστασία ασφαλισμένων και λοιπών εμπλεκομένων μερών, ανεξάρτητα από την «ιθαγένεια» των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αποδίδει ο Ν. 4364/2016, που έχει μεταφέρει, στο δίκαιό μας, τις διατάξεις της Οδηγίας 2009/138, γνωστής, ως Οδηγίας «Φερεγγυότητα ΙΙ» (= Solvency II).

Συγκεκριμένα, με το άρθρο.......

Για νά αποκτήσετε πρόσβαση στο υπόλοιπο άρθρο καθώς και σε όλη την αρθογραφία, στη Σχολιασμένη αποκλειστική Νομολογία με τις Contra αποφάσεις ανά απόφαση

και σε όλη την Νομοθεσία με δυνατότητα αναζήτησης με τον πιο καινοτόμο τρόπο της Τράπεζας Νομικών ΠΛηροφοριών ο Σόλων πατήστε στην παρακάτω εικόνα

ΝΕΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ BANNER ΕΛΕΝΗΣ ΓΙΑ NEWSLETTER ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

...

Διαβάστηκε 988 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020 10:18
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.