210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Ευθύνη επικουρικού κεφαλαίου εκ τροχαίου ατυχήματος κατά το γερμανικό δίκαιο

ΚΑΤΑ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Επιμέλεια
Ζιούβας Δημήτρης, Δικηγόρος Αθηνών και Φραγκφούρτης Γερμανίας,
Διδάκτωρ Νομικής Παν/μίου Κολωνίας, LL.Μ. (Freiburg)
Τζάκας Δημήτρης & Παναγιώτης, Δικηγόρος Αθηνών, LL.Μ. (Ηamburg)
Δικηγορικό γραφείο _Λ. Ζιούβας και Συνεργάτες , Αθήνα & Βερολίνο
Τηλ. Αθήνας: 210-3615555, Τηλ. Γερμανίας: ± 49 30 20687430
Εmail:DimitrisZiouvas@ziouvas.com" data-mce-href="mailto:DimitrisZiouvas@ziouvas.com">DimitrisZiouvas@ziouvas.com
www.ziouvas.com


Η απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου 3/2005 αποφαίνεται επί του ζητήματος των προϋποθέσεων εναγωγής του Επικουρικού Κεφαλαίου για ζημίες εκ τροχαίου ατυχήματος, στο οποίο ο υπαίτιος οδηγός ήταν ανασφάλιστος. Η δυσκολία στη θεμελίωση των εν λόγω αξιώσεων έγκειται στη δυσχέρεια απόδειξης εκ μέρους του ενάγοντος-παθόντος του γεγονότος, ότι το όχημα του υπαιτίου οδηγού ήταν ανασφάλιστο ή κατ αντένσταση ότι η σύμβαση ασφάλισης του εν λόγω οχήματος έληξε, λύθηκε, ακυρώθηκε ή ανεστάλη με νόμιμο τρόπο. Οι παραδοχές αυτές του Ακυρωτικού μας Δικαστηρίου δίνουν μια εξαίρετη αφορμή για ορισμένες συγκριτικές παρατηρήσεις αναφορικά με τη ρύθμιση των συναφών ζητημάτων στο Δίκαιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Κατ αρχάς πρέπει να εκτεθεί σε γενικές γραμμές το γερμανικό σύστημα θέσπισης ευθύνης εκ τροχα[ων ατυχημάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι και το γερμανικό Δίκαιο βασίζεται στην αρχή της υποχρεωτικής ασφαλίσης κάθε οχήματος εκ μέρους του κατόχου αυτού (§ 1 Ρflichtversicherungesetz - Νόμος περί υποχρεωτικής ασφάλισης, στο εξής: ΡflVG). Η παράλειψη της αναφερθείσας υποχρέωσης προς ασφάλιση συνεπάγεται σε βάρος εκείνου, ο οποίος χρησιμοποιεί ή επιτρέπει τη χρήση του ανασφάλιστου οχήματος επί δημοσίων δρόμων και πλατειών, τις ποινικές κυρώσεις της § 6 ΡflVG.

Ως προς το ζήτημα της αποζημιώσεως καθιερώνεται από την

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.