210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ο ΣΟΛΩΝ                         H MONH ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ                    ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

 

Με την υποστήριξη της μηχανής αναζήτησης της
ΝΕΑ

Έλεγχος της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης: Ευρωπαϊκή και Ελληνική πραγματικότητα ΝΕΟ

 

Έλεγχος της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης:

Ευρωπαϊκή και Ελληνική πραγματικότητα

Οι ασθένειες των αλκοολομέτρων

 

Συντάκτες: 

Α. Κρόκος Χημικός-Τοξικολόγος, MSc, Υποψήφιος Διδάκτορας,

Ε. Τσακελίδου Χημικός-Τοξικολόγος,

Α. Ορφανίδης Χημικός-Τοξικολόγος, MSc, Υποψήφιος Διδάκτορας,

Ο. Μαστρογιάννη Δρ. Τοξικολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Τοξικολογίας ΙΥΘ,

Ε. Γκίκα Λέκτορας Τοξικολογίας ΑΠΘ,

Ν. Ράικος Αν. Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΑΠΘ

 

 

 

Εισαγωγή

Η αιθυλική αλκοόλη κοινώς αλκοόλ ή αλκοόλη είναι η πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία στις δυτικές αλλά και πολλές άλλες κοινωνίες καθώς επίσης και η δεύτερη μετά τον καπνό όσον αφορά στην οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Η ελεύθερη διάθεση αλκοολούχων ποτών έχει οδηγήσει σε κατάχρηση του αλκοόλ. Η θνησιμότητα των ατόμων που καταναλώνουν 6 ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά ημερησίως είναι 50% υψηλότερη από εκείνη των ατόμων που δεν καταναλώνουν.  Η αλκοόλη επίσης σχετίζεται με βίαιες εγκληματικές πράξεις όπως αυτοκτονίες, δολοφονίες, βιασμοί ανηλίκων κλπ. καθώς επίσης και με τροχαία ατυχήματα. Οι αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αιθυλικής αλκοόλης στην οδική ασφάλεια είναι αδιαμφισβήτητες. Η οδήγηση υπό την επήρεια αιθυλικής αλκοόλης είναι υπεύθυνη για το ένα τέταρτο περίπου των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αριθμός των ατόμων που έχασαν την ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το έτος 2015 ήταν 26.200. Όσον αφορά στην Ελλάδα, την ίδια χρονιά συνέβησαν 746 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και το ποσοστό αυτών που οφείλονταν σε μέθη ήταν 27,6%. 

Οποιοσδήποτε οδηγεί ή εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, τόσο ώστε η συγκέντρωση της αιθυλικής αλκοόλης στον εκπνεόμενο αέρα ή το αίμα του να υπερβαίνει νομικώς καθορισμένα όρια συγκεντρώσεων, είναι ένοχος αδικήματος με ποινικές και αστικές συνέπειες για τον ελεγχόμενο οδηγό. Το ύψος των διοικητικών προστίμων και των ποινικών κυρώσεων στον οδηγό που οδηγεί υπό την επίδραση αλκοόλης είναι συνάρτηση της ευρεθείσας συγκέντρωσης αλκοόλης στον εκπνεόμενο αέρα ή το αίμα του. Συνεπώς η ορθή και αξιόπιστη μέτρηση και επιβεβαίωση της παρουσίας αλκοόλης στα ανωτέρω βιολογικά δείγματα σύμφωνα με τον νόμο, τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την απονομή του δικαίου.

Το παρόν άρθρο  επικεντρώνεται στις διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές χώρες για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, στα συμπεράσματα που προκύπτουν από την καθημερινή εφαρμογή αυτών καθώς επίσης στην ελληνική πραγματικότητα [1,2].

 

Στοιχεία φαρμακολογίας της αιθανόλης ............................

 

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του άρθρου  θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην

Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων Βy Google 

 

Εάν είστε συνδρομητής για να αποκτήσετε την δυνατότητα αντιγραφής και επικόλλησης και όχι απλής ανάγνωσης στα Άρθρα και στην Νομολογία κάντε πρώτα Login εδώ    

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016_Μεσαία_εικόνα

Προσφορά Νέου Δικαστικού έτους

 

Για όσους εγγραφούν στο περιοδικό μέχρι τέλους Σεπτεμεβρίου Δωρεάν

τρίμηνη συνδρομή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων By Googl

 

Εάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής και να ενημερώνεστε υπεύθυνα μέσα από τις στήλες του περιοδικού τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στο περιοδικόκαθώς επίσης και για να λαμβάνετε άμεσα στο email σας ειδήσεις νομικού ενδιαφέροντος, σχολιασμένη επίκαιρη νομολογία, και νομικά άρθρα και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας -Νομοθεσίας των τελευταίων μηνών. 

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε στο σύνδεσμο λίγο πιο κάτω με την ένδειξη (Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ και συμπληρώστε τους κωδικούς σας. 

 

Εάν δεν τους έχετε ακόμα προμηθευτεί πατήστε τώρα εδώ ή επικοινωνήστε στο 210.9824002 ή στο 6977.000500   

 

Email:     Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

...

legal bank

. ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ_ΕΓΓΡΑΦΗ.png_04-01-2013-2

ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ NEWSLETTERS
>>πατήστε εδώ<<
 ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Newsletter

Για εγγραφή στο newsletter συμπληρώστε εδώ το email σας.

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.