210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Τα τραύματα στο πρόσωπο ή στο κεφάλι από μόνα τους ΔΕΝ συνιστούν απόδειξη της έλλειψης κράνους

 

Κράνος Μοτοσικλετιστή – Έλλειψη

 

Ένσταση Συντρέχοντος Πταίσματος – Απορριπτέα

 

Τα τραύματα στο πρόσωπο ή στο κεφάλι από μόνα τους

 

  ΔΕΝ συνιστούν απόδειξη της έλλειψης κράνους

 

 

 

 Το κράνος σε σφοδρή σύγκρουση ή πτώση περιορίζει την έκταση των τραυματισμών στο κεφάλι, αλλά δεν τα αποτρέπει πάντοτε εντελώς.

 

 Αν από το είδος και τον τρόπο επέλευσης των σωματικών κακώσεων του θανόντος ή τραυματισθέντος η χρήση του προστατευτικού κράνους δεν ήταν ικανή να αποτρέψει το αποτέλεσμα του θανάτου ή του τραυματισμού, τότε λείπει η αναγκαίως απαιτούμενη αιτιώδης συνάφεια και η παράλειψη της χρήσης του κράνους δεν μπορεί να θεμελιώσει συνυπαιτιότητά του.

 

Με βάση τα ανωτέρω δεκτά γενόμενα από το δικαστήριο ως αποδειχθέντα απορρίφθηκε ως αβάσιμος κατ' ουσία ο προαναφερόμενος λόγος της έφεσης της αναιρεσείουσας, με τον οποίο είχε επαναφερθεί ο εν λόγω ισχυρισμός περί συνυπαιτιότητας του ενάγοντος στην έκταση του τραυματισμού του. Έτσι που έκρινε το Εφετείο επί του ζητήματος τούτου, το οποίο ασκεί ουσιώδη επιρροή στον καθορισμό του ύψους της επιδικασθείσας αποζημίωσης του ενάγοντος, διέλαβε συνοπτική μεν πλην όμως πλήρη, σαφή και χωρίς αντιφάσεις και λογικά κενά αιτιολογία, η οποία επιτρέπει τον αναιρετικό έλεγχο της ορθότητας της εφαρμογής, τόσο της ουσιαστικού δικαίου διάταξης του άρθρου 300 ΑΚ, όσο και των επίσης ουσιαστικού δικαίου διατάξεων των άρθρων 914, 297 και 298 του ίδιου Κώδικα.

 

 Με την κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση τούτων  κρίθηκαν απορριπτέοι ως απαράδεκτοι  οι εκ του άρθρ. 559 αρ.19 και 1 ΚΠολΔ λόγοι αναιρέσεως, με τους οποίους ψέγεται το Εφετείο για εκ πλαγίου, άλλως ευθεία, παραβίαση των διατάξεων των ως άνω άρθρων του ΑΚ,  διότι υπό το πρόσχημα των κατά τα άνω αναιρετικών παραβάσεων πλήττεται η ανέλεγκτη περί πραγμάτων κρίση του δικαστηρίου της ουσίας και σε κάθε περίπτωση ως αβάσιμοι.

  

 

Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας - AK 931

 

  

  Ορθότερη κρίνεται η ερμηνεία της ΑΚ 931, που την καθιστά εφαρμόσιμη, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται από τη διάταξη η επιδίκαση στον παθόντα αναπηρία ή παραμόρφωση ενός εύλογου χρηματικού ποσού ακριβώς λόγω της αναπηρίας ή παραμόρφωσης, χωρίς σύνδεση με συγκεκριμένη περιουσιακή ζημία, η οποία άλλωστε και δεν δύναται να προσδιορισθεί.

 

 Επομένως, το εύλογο ποσό που δικαιούται ο παθών, κατά το άρθρο 931 ΑΚ, δεν υπολογίζεται με τα μέτρα της αποζημίωσης, αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή, να καθορισθεί,με βάση το είδος, την έκταση και τις συνέπειες της αναπηρίας ή παραμόρφωσης αφενός και αφετέρου την ηλικία, το φύλο, τις κλίσεις του παθόντα και τον βαθμό υπαιτιότητας αυτού.

 

  Η κατά την ΑΚ 931 αξίωση είναι διαφορετική: από την κατά την ΑΚ 929 αξίωση για διαφυγόντα εισοδήματα του παθόντος, που κατ' ανάγκη συνδέεται με επίκληση και απόδειξη συγκεκριμένης περιουσιακής ζημίας, λόγω της ανικανότητας του παθόντος προς εργασία και από την κατά την ΑΚ 932 χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Είναι αυτονόητο ότι όλες οι παραπάνω αξιώσεις δύνανται να ασκηθούν είτε σωρευτικώς είτε μεμονωμένως, αφού πρόκειται για αυτοτελείς αξιώσεις και η θεμελίωση κάθε μιας από αυτές δεν προϋποθέτει αναγκαίως την ύπαρξη και των λοιπών.

 

 

 

 

 

Απόφ. ΑΠ

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της απόφασης μαζί με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων με πάνω από 10.000 χρήστες. 

 

 Εάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής και να λάβετε άμεσα στο email σας και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας - Νομοθεσίας  των τελευταίων μηνών  

 

τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στο περιοδικό).

 

ή  πατήστε εδώ (Για εγγραφή στην Τράπεζα Πληροφοριών).

 

Για άμεση επικοινωνία καλέστε το 210.9833010 ή το 6977.000500  Email:  info@esd.gr

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο από κάτω και συμπληρώστε τους κωδικούς σας.

 

Διαβάστε επίσης: 

Μέθη Οδηγού Παρεμπίπτουσα Αγωγή Ασφαλιστή κατά Ιδιοκτήτη και μη οδηγού – Απορριπτέα : Για περισσότερα πατήστε εδώ

 

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.