210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Ψυχική Οδύνη 285.000 ευρώ επιμεριζόμενη στους συγγενείς 22χρονου αστυνομικού - Έλλειψη Άδειας Ικανότητας – Δεν συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ατυχήματος.

Σύγκρουση Καθέτως Κινουμένων

ΙΧΕ και μοτοσυκλέτας

Παραβίαση πινακίδας Ρ-27 (απαγόρευση στροφής αριστερά)

Έλλειψη Άδειας Ικανότητας – Δεν συνδέεται αιτιωδώς

με την πρόκληση του ατυχήματος (1)

Δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου τεύχος Νοέμβριος 2016

 

  Αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού ΙΧΕ αυτοκινήτου η οποία επεχείρησε  ελιγμό προς τα αριστερά σε σχέση με την πορεία της, αν και τούτο απαγορευόταν και χωρίς να παραχωρήσει προτεραιότητα στα αντιθέτως κινούμενα οχήματα, με αποτέλεσμα να αποκλείσει την πορεία μοτοσυκλέτας, που εκινείτο στο αντίθετο ρεύμα πορείας,  (παράβαση άρθρων 12 παρ.1, 19 παρ. 1, 21παρ.1,2 23 παρ2,4 του ΚΟΚ).

 Κρίθηκε ότι ο οδηγός της μοτοσυκλέτας (ενάγων),  αν και δεν διέθετε την άδεια οδηγήσεως, δεν συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ένδικου συμβάντος, καθόσον η προπεριγραφόμενη αμελής συμπεριφορά της οδηγού του ζημιογόνου οχήματος θα προκαλούσε σε κάθε περίπτωση την προκείμενη σύγκρουση, ακόμη κι αν ο ενάγων διέθετε την απαιτούμενη άδεια οδήγησης. Επομένως, ο ισχυρισμός περί συντρέχουσας υπαιτιότητας του ενάγοντος, πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος κατ’ ουσίαν

 

Ένσταση συντρέχοντος πταίσματος

Επιβίβαση σε όχημα με οδηγό στερούμενο Άδειας Ικανότητας

Απορριπτέα

 

 Μόνη η επιβίβαση του θανόντος συνεπιβάτη σε μοτοσυκλέτα, γνωρίζοντας ότι ο οδηγός του στερείτο της άδειας ικανότητας οδήγησης, δεν αρκεί για τη θεμελίωση του αιτιώδους συνδέσμου συνυπαιτιότητας αυτού στην επέλευση του τραυματισμού του, λόγω της αποκλειστικής  υπαιτιότητας οδηγού του έτερου εμπλακέντος αυτοκινήτου στην πρόκληση του ατυχήματος, και επειδή δεν αποδείχθηκε ότι ο οδηγός της μοτοσυκλέτας, δε τήρησε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας κατά την οδήγηση της.

 

Κράνος Μοτοσικλετιστή – Έλλειψη

 

Με βάση τις επελθούσες  κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, η εκ μέρους του θανόντος παράλειψη χρήσης του επιβαλλόμενου από το νόμο [άρθρο 12 παρ. 6 ΚΟΚ] προστατευτικού κράνους, συνδέεται αιτιωδώς με την έκταση του θανατηφόρου τραυματισμού του. Συνεπώς δεκτή η νομίμως υποβληθείσα ένσταση συντρέχοντος πταίσματος καθοριζομένης σε ποσοστό 30%.

 

Ψυχική Οδύνη 285.000 ευρώ

 

Για τον θάνατο του ανυπαίτιου 22χρονου αστυνομικού  - επιμεριζόμενα :

Ανά 80.000 ευρώ σε καθένα από τους δύο γονείς.

50.000 στην αδελφή.

Ανά 25.000 σε κάθε μία γιαγιά και στον παππού.

 

Αποκλειστική Νοσοκόμος

και αποδοχές για κατ΄οίκον νοσηλεία από τρίτο πρόσωπο

 

Ο ενάγων, κατά το διάστημα της νοσηλείας του, λόγω των πολλαπλών καταγμάτων, σε συνδυασμό με την κρανιοεγκεφαλική κάκωση που είχε υποστεί, δεχόταν τις περιποιήσεις των γονέων του και αδελφών του για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του. Αν προς τούτο είχε προσλάβει υποκατάστατη δύναμη (αποκλειστική νοσοκόμα), θα δαπανούσε το ποσό που θα αναλογούσε στην πλασματική αμοιβή της τελευταίας για παροχή εργασίας σε τρεις οχτάωρες βάρδιες ανά ημέρα (ύψους κατά την κρίση του δικαστηρίου 40 για ημερήσια και 60 για νυχτερινή απασχόληση), δηλ.(40χ2) + 60 = 140 ημερησίως και συνολικά 140 χ 40 ημέρες = 5.600 . Επιπρόσθετα για την αιτία αυτή, ο ενάγων δικαιούται να αξιώσει την καταβολή του ποσού ίσου με αυτού που θα κατέβαλε ως αποδοχές, αν προσλάμβανε για την κατ’οίκον νοσηλεία του τρίτο πρόσωπο, το οποίο ανέρχεται, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας,  στο ποσό των 450 μηνιαίως και συνολικά για διάστημα 12 μηνών και στο ποσό των [450 € μηνιαίως Χ 12 μήνες = 35.400.

 

Χειρουργικές επεμβάσεις

Αφαίρεση υλικών οστεοσύνθεσης

 

   Απορριπτέο κρίθηκε το κονδύλιο των 5.000 ευρώ για χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης υλικών οστεοσύνθεσης, ως προώρως ασκηθέν, δεδομένου ότι πρόκειται για  μέλλουσα ζημία, το ύψος της οποίας δεν είναι βέβαιο, αφού εξαρτάται από το ποσό, που θα καλύψει το ΙΚΑ, στο οποίο είναι ο ενάγων ασφαλισμένος.

 

Αποθετική Ζημία Λιπαντή

 

 Στον ενάγοντα επιδικάσθηκε το συνολικό ποσό των [(800 ευρώ Χ 13 μήνες) = 10.400-3.514,43 λόγω επιδότησης ΙΚΑ} = 6.885,57 .

 

 

Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας –  ΑΚ 931

 

Εξαιτίας του τραυματισμού του και των απορρεουσών από αυτό σοβαρών συνεπειών, ο ενάγων  κατέστη μερικά ανάπηρος, η δε εκ της αιτίας αυτής μειωμένη κινητικότητά του μειώνει δραστικά την δυνατότητα του να ενασχοληθεί στο μέλλον με εργασίες που απαιτούν πλήρη κινητικότητα, σταθερότητα, πολύωρη παραμονή σε όρθια θέση, στις οποίες απασχολούνταν πριν από το ένδικο συμβάν. Έτσι περιορίζονται  οι κοινωνικές και οικονομικές του δραστηριότητες, με δυσμενή επίδραση στην μελλοντική  του οικονομική κατάσταση. Επιπρόσθετα  εκ της προκληθείσας μερικής αναπηρίας του, ο ενάγων έχει μειωθεί κοινωνικά και η αναπηρία του έχει επηρεάσει τις κοινωνικές συναναστροφές και την κοινωνική δραστηριότητα. Συνεκτιμώμενης της ηλικίας του [24 ετών], αλλά και τις εντεύθεν επιπτώσεις στην επαγγελματική του εξέλιξη, δικαιούται ιδιαίτερης, κατ’ άρθρο 931 του ΑΚ αποζημίωσης, ύψους είκοσι χιλιάδων [20.000 €] ευρώ

 

Ηθική Βλάβη

 

  Ο ενάγων υπέστη κάταγμα κρανίου, κάταγμα πλευρών, κάταγμα διάφυσης μηριαίου αριστερού, διπολικό κάταγμα κνήμης αριστερής, κάταγμα ωλεκράνου αριστερού και κάταγμα πηχεοκαρπικής δεξιά. Εν όψει των συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα το ένδικο συμβάν, της αποκλειστικής υπαιτιότητας της οδηγού του ζημιογόνου οχήματος, της αναστάτωσης που υπέστη ο ενάγων, καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης του επιδικάζεται ποσό 30.000 ευρώ, ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

 

Απόφ.Μον.Πρ.Αθ....

 

 

Δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου τεύχος Νοέμβριος 2016

 

 

Για να αποκτήσετε την δυνατότητα αντιγραφής και επικόλλησης και όχι απλής ανάγνωσης στα Άρθρα και στην Νομολογία κάντε πρώτα Login εδώ   

 

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της απόφασης μαζί με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων Βy Google     

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο στο τέλος με την ένδειξη (Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ) και συμπληρώστε τους κωδικούς σας.  

 

Εάν δεν τους έχετε ακόμα προμηθευτεί και συμπληρώστε επικοινωνήστε στο 210.9833010 ή στο 6977.000500 

 

Εάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής  και να ενημερώνεστε πρώτοι και υπεύθυνα  μέσα απο τις στήλες του περιοδικού τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στο περιοδικό)  καθώς επίσης και για να λάμβανετε άμεσα στο email σας ειδήσεις νομικού ενδιαφέροντος ,σχολιασμένη επίκαιρη νομολογία ,και νομικά άρθρα και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας -Νομοθεσίας  των τελευταίων μηνών 

 

Για να δείτε πρώτα το video επίδειξη της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων By Google πατήστε εδώ  

 

Εάν αποφασίσατε τώρα να εγγραφέιτε στην Τράπεζα πληροφοριών τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών). 

 

Για άμεση επικοινωνία καλέστε το 210.9833010 ή το 6977.000500 Email:      Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο από κάτω   

 

trapeza2Για να παρακαλουθήσετε Video επίδειξη λειτουργίας της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών Σχολιασμένης Νομολογίας 

 

με παράθεση των Contra αποφάσεων ανά απόφαση με την υποστήριξη της Google  πατήστε εδώ

 

...

legal bank

. ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ_ΕΓΓΡΑΦΗ.png_04-01-2013-2

ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ NEWSLETTERS
>>πατήστε εδώ<<
 ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 

Newsletter

Για εγγραφή στο newsletter συμπληρώστε εδώ το email σας.

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.