210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Ηθική Βλάβη - Αναιρείται Εφετειακή Απόφαση που επιδίκασε 15.000 ευρώ αντί των 30.000 ευρώ Πρωτοδίκως επιδικασθέντων ΝΕΟ

 

Χρηματική Ικανοποίηση

για Ψυχική Οδύνη – Ηθική Βλάβη (ΑΚ 932)

Το ύψος των επιδικαζόμενων ποσών ελέγχεται αναιρετικά

Αναιρείται Εφετειακή Απόφαση που επιδίκασε μικρά ποσά (1)

 

   Κατά την επιδίκαση του κονδυλίου για χρηματική ικανοποίηση ή ψυχική οδύνη (ΑΚ 932) επιβάλλεται να τηρείται,  η αρχή της αναλογικότητας, ως γενική νομική αρχή και μάλιστα αυξημένης τυπικής ισχύος, υπό την έννοια ότι η σχετική κρίση του δικαστηρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας, πράγμα που, αν συμβαίνει, ελέγχεται ως παραβίαση της πιο πάνω γενικής νομικής αρχής, ήτοι ως πλημμέλεια του άρθρου 559 αριθμ. 1 και 19 του Κ.Πολ.Δικ.

 Ενταύθα αναιρείται Εφετειακή απόφαση που επιδίκασε ηθική βλάβη στον  ενάγοντα 15.000 ευρώ (αντί των 30.000 ευρώ – επιδικασθέντων πρωτοδίκως). Με την κρίση του αυτή το Εφετείο υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας, αλλά και παραβίασε την αρχή της αναλογικότητας, αφού το εν λόγω ποσό, κατά την κοινή πείρα, την δικαστηριακή πρακτική και την περί δικαίου συνείδηση, υπολείπεται, (και μάλιστα καταφανώς), του συνήθως επιδικαζομένου σε παρόμοιες περιπτώσεις.

 (ΣΣ Έστω υπόψη ότι ο ανυπαίτιος ενάγων υπέστη εξαιτίας του τραυματισμού του στο τροχαίο ατύχημα κρανιοεγκεφαλική κάκωση - εστιακό τραυματισμό εγκεφάλου, διάστρεμμα - διάταση Α.Μ.Σ.Σ., κάταγμα οπίσθιου τοιχώματος και οπίσθιας κολώνας της δεξιάς κοτύλης, εξάρθρημα ισχίου δεξιά, τραυματισμό ισχιακού νεύρου δεξιά στο επίπεδο του δεξιού ισχίου - δεξιού μηρού και κάταγμα άνω άκρου κνήμης δεξιά (κάταγμα έξω κνημιαίου πλατώ δεξιά), εκ των οποίων το κάταγμα της δεξιάς κοτύλης αντιμετωπίσθηκε με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση, κατά την οποία διαπιστώθηκε μεγάλου βαθμού χόνδρινη βλάβη της μηριαίας κεφαλής, η οποία αφαιρέθηκε).

 

 

Σχόλια – Παρατηρήσεις

1.Ψυχική Οδύνη – Ηθική Βλάβη (ΑΚ 932) -Το ύψος των επιδικαζόμενων ποσών ελέγχεται αναιρετικά. Μια απόφαση, με την οποία επιδικάζεται ένα ευτελές ή υπέρμετρα μεγάλο ποσό, ως δήθεν εύλογο κατά την ελεύθερη κρίση του δικαστηρίου, προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, ευτελίζει, στην πρώτη περίπτωση, (όσον αφορά τον παθόντα), το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, και στην δεύτερη, (όσον αφορά τον υπόχρεο), το δικαίωμα της περιουσίας τους, αφού το δικαστήριο επεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ ιδιωτών πρέπει να τηρεί μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντα, με παράλληλη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι η έννοια της αναλογικότητας είναι έννοια αυστηρότερη του "ευλόγου" και συνακόλουθα το "εύλογο" εμπεριέχεται αναγκαίως στο "ανάλογο". Αναιρείται κατ΄άρθρ.559 αρ.1 ΚΠολΔ Εφετειακή απόφαση που επιδίκασε ως εύλογη αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση λόγω Ψυχικής Οδύνης :12.000 ευρώ στη σύζυγο θανόντος (αντί 80.000 ευρώ πρωτοδίκως), 7.000 ευρώ σε καθένα από τα τέκνα (αντί των 80.000 πρωτοδίκως), 2.000 ευρώ στον γαμβρό, 8.000 ευρώ στην μητέρα, 2.000 ευρώ στον εγγονό, (αντί των 20.000 ευρώ πρωτοδίκως στον γαμβρό, μητέρα και εγγονό. ΑΠ 705/2016, ΕΣυγκΔ 2017/10

 

 

 

Κείμενο Απόφ. ΑΠ..................

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του άρθρου  θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην

Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων Βy Google 

Εάν είστε συνδρομητής για να αποκτήσετε την δυνατότητα αντιγραφής και επικόλλησης και όχι απλής ανάγνωσης στα Άρθρα και στην Νομολογία κάντε πρώτα Login εδώ    

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016_Μεσαία_εικόνα

Προσφορά Νέου Δικαστικού έτους

 

Για όσους εγγραφούν στο περιοδικό μέχρι τέλους Σεπτεμεβρίου Δωρεάν

τρίμηνη συνδρομή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων By Googl

 

Εάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής και να ενημερώνεστε υπεύθυνα μέσα από τις στήλες του περιοδικού τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στο περιοδικόκαθώς επίσης και για να λαμβάνετε άμεσα στο email σας ειδήσεις νομικού ενδιαφέροντος, σχολιασμένη επίκαιρη νομολογία, και νομικά άρθρα και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας -Νομοθεσίας των τελευταίων μηνών. 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε στο σύνδεσμο λίγο πιο κάτω με την ένδειξη (Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ και συμπληρώστε τους κωδικούς σας. 

Εάν δεν τους έχετε ακόμα προμηθευτεί πατήστε τώρα εδώ ή επικοινωνήστε στο 210.9824002 ή στο 6977.000500   

Email:    info@esd.gr

 

ΕΠΙΣΗΣ

Πατήστε τώρα την εικόνα για να δείτε το video επίδειξη λειτουργίας της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων

και για να δείτε σε πλήρη έκταση της οθόνης

πατήστε κάτω δεξιά στην οθόνη τα βελάκια δίπλα στα γράμματα HD

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ FACEBOOK_ΔΕΙΤΕ_ΤΟ_ΒΙΝΤΕΟ.

 

https://www.facebook.com/esd.nomologia/

 

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ_ΕΓΓΡΑΦΗ-2

 

...

legal bank

. ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ_ΕΓΓΡΑΦΗ.png_04-01-2013-2

ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ NEWSLETTERS
>>πατήστε εδώ<<
 ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.