210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Αγωγή φαρμακοποιών κατά ΕΟΠΥΥ για μη εξόφληση συνταγών – Απορριπτέα ΝΕΟ

Τι προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για τους φαρμακοποιούς

   Από τον Κανονισμό ασφάλισης του Ο.Α.Ε.Ε συνάγεται ότι οι φαρμακοποιοί έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν τους λογαριασμούς - με συνημμένες τις συνταγές που έχουν εκτελέσει κάθε μήνα - προς είσπραξη, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα ή το αργότερο του μεθεπόμενου μήνα.

Εξάλλου, σύμφωνα με την από 27.1.2003 συλλογική σύμβαση προμήθειας φαρμάκων, μεταξύ του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Ε. και του Προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με την οποία, όλοι οι φαρμακοποιοί μέλη των φαρμακευτικών συλλόγων έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΕ προς είσπραξη της αξίας τους, τις συνταγές που εκτελούνται κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους, το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού.

 Ιστορικό

Η ενάγουσα, η οποία διατηρεί φαρμακείο στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας και είναι μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με αιτήσεις που υπέβαλε από τις 8/3/2005 έως και τις 22/12/2008, ζήτησε να εξοφληθούν λογαριασμοί που αφορούν εκτελεσθείσες συνταγές του ΤΕΒΕ, των ετών από 1999 έως και 2003, συνυποβάλλοντας και τα εκδοθέντα από αυτήν σχετικά τιμολόγια. Το ΔΣ του ΟΑΕΕ απέρριψε το αίτημα της εξόφλησης των επίμαχων λογαριασμών, με την αιτιολογία ότι είχε παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την εκτέλεση των ως άνω συνταγών.

Κρίση εφετείου

Ακολούθως η ενάγουσα άσκησε αγωγή ενώπιον του Τρ. Διοικητικού Εφετείου Πατρών, το οποίο έκρινε ότι η μη εξόφλησης των ως άνω λογαριασμών ήταν νόμιμη, αφού αυτοί υπεβλήθησαν στον ΟΑΕΕ εκπροθέσμως, κατά παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων της ενάγουσας, ενώ δεν στοιχειοθετείται αδικοπρακτική ευθύνη του εναγόμενου Οργανισμού προς αποζημίωση.

Περαιτέρω έκρινε ότι οι διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού δεν έχουν εφαρμογή εν προκειμένω.

   Οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή στην περίπτωση ακυρότητας της σύμβασης για οποιοδήποτε λόγο ή αν λείπουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση αγωγής από αδικοπραξία.

   Δεν μπορούν να εφαρμοσθούν όταν ο πλουτισμός του ενός σε βάρος του άλλου προέρχεται από έγκυρη διοικητική σύμβαση, κατά την οποία εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις που διέπουν την εκτέλεσή της.

   Η αγωγή του αδικαιολογήτου πλουτισμού είναι επιβοηθητικής φύσεως και μπορεί να ασκηθεί μόνον όταν λείπουν οι προϋποθέσεις της αξίωσης από τη σύμβαση ή την αδικοπραξία, εκτός αν θεμελιώνεται σε πραγματικά περιστατικά διαφορετικά ή πρόσθετα από εκείνα της αξίωσης από σύμβαση ή αδικοπραξία και υπό την αίρεση της απόρριψης της κύριας βάσης της αγωγής.

   Η αξίωση του αδικαιολογήτου πλουτισμού δεν αναγνωρίζεται μαζί και παράλληλα με την αγωγή από τη σύμβαση, όταν οι δυο αυτές αγωγές στηρίζονται στα ίδια πραγματικά περιστατικά. Δηλαδή δεν νοείται αδικαιολόγητος πλουτισμός από νόμιμη αιτία, όπως είναι η συναφθείσα διοικητική σύμβαση.

Απόφ. Διοικ.Εφ.Πατρ....

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.