210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Μονομερής Βλαπτική Μεταβολή των όρων Εργασίας – Τοποθέτηση Εργοδηγού σε θέση Εργατοτεχνίτη ΝΕΟ

Μονομερής Βλαπτική Μεταβολή των όρων Εργασίας

Τοποθέτηση Εργοδηγού σε θέση Εργατοτεχνίτη

Συνάγεται ως Καταγγελία της Σύμβασης Εξαρτημένης Εργασίας Αορίστου Χρόνου

Οφείλεται η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης 

Η εναγομένη ενημέρωσε τον ενάγοντα ότι ήταν αναγκαίο να μετακινηθεί στο τμήμα Γ', στον πρώτο όροφο του κτιρίου της, προκειμένου να εκπαιδευθεί στο χειρισμό της νέας χειροκίνητης πρέσας, που λειτουργούσε στον όροφο αυτό, για να βοηθήσει την παραγωγή. Ο ενάγων, επειδή θεώρησε ότι η μετακίνησή του στο τμήμα Γ' της επιχείρησης συνιστά μονομερή, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του, διότι στη νέα θέση δεν θα εκτελούσε πλέον καθήκοντα εργοδηγού, αλλά απλού εργατοτεχνίτη, αρνήθηκε την μετακίνηση και ζήτησε να συνεχίσει να παρέχει την εργασία του στη μέχρι τότε θέση του.

Ο ενάγων μετέβη στην εργασία του, και ζήτησε να εργασθεί στην πριν τη μεταβολή θέση του, πλην όμως η εναγομένη αρνήθηκε.. Επειδή η εναγομένη επέμενε στη μετακίνησή του, ο ενάγων κοινοποίησε εξώδικη διαμαρτυρία του, με την οποία, αφού απέκρουσε τη μετακίνησή του, εμμένοντας στην τήρηση των συμβατικών όρων εργασίας του και στην απασχόλησή του ως εργοδηγού και προϊσταμένου του τμήματος Α' της επιχείρησης, δήλωσε στη συνέχεια ότι, σε περίπτωση εμμονής της εναγομένης στη μετακίνησή του, θα θεωρήσει ότι αυτή συνιστά μονομερή, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του και ως συναγόμενη καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους της, με συνέπεια να του οφείλεται η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης. Η εναγόμενη αρνήθηκε να τοποθετήσει τον ενάγοντα στην αρχική του θέση, δηλαδή, στην ΄θέση του εργοδηγού.

Κρίθηκε ότι η εναγόμενη εταιρία μεταθέτοντας τον ενάγοντα στο τμήμα Γ της επιχείρισης και αναθέτοντάς του καθήκοντα χειριστή πρέσας, προφανώς, προέβη σε μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, αφού τον τοποθέτησε σεθέση προφανώς υποδεέστερη επό εκείνη του εργοδηγού.

 

Σύναψη Σύμβασης Εξαρτημένης Εργασίας Αορίστου Χρόνου

Προθεσμία άσκησης αγωγής αποζημίωσης μισθωτού εντός εξαμήνου

  

Κατά τη διάταξη του άρθρου 6 παρ.2 του ν. 3198/1955, κάθε αξίωση μισθωτού για καταβολή της κατά το ν. 2112/1920 αποζημίωσης είναι απαράδεκτη, εφόσον η σχετική αγωγή δεν κοινοποιήθηκε εντός εξαμήνου από τότε που η αξίωση κατέστη απαιτητή. Με τη διάταξη αυτή θεσπίσθηκε εξάμηνη αποσβεστική προθεσμία, λαμβανόμενη υπόψη και αυτεπαγγέλτως, κατ' άρθρο 280 ΑΚ, άσκησης του δικαιώματος του μισθωτού που απολύθηκε για καταβολή σε αυτόν της νόμιμης αποζημίωσης.

 

Αναιρετική Διαδικασία κατ΄άρθρ. 559 αρ. 1 και 19 ΚΠολΔ

Αβάσιμος ο λόγος αναιρέσεως ( άρθρο 559 αρ. 1 και 19 Κ.Πολ.Δ, ), διότι , το Εφετείο, δεν παραβίασε τις ουσιαστικού δικαίου διατάξεις των άρθρων 167 ΑΚ και 6 παρ.2 του ν. 3198/1955 και διέλαβε στην προσβαλλόμενη απόφασή του πλήρεις και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογίες, που καθιστούν εφικτό τον αναιρετικό έλεγχο της ορθής ή μη εφαρμογής των ως άνω ουσιαστικού δικαίου διατάξεων.

Κείμενο απόφασης ΑΠ.

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.