210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Αναγκαστική Απαλλοτρίωση Ακινήτου - Διάνοιξη Εθνικής Οδού - Μαχητό τεκμήριο ωφελιμότητας ΝΕΟ

Αναγκαστική Απαλλοτρίωση Ακινήτου Διάνοιξη Εθνικής Οδού Μαχητό τεκμήριο ωφελιμότητας

Εισάγεται μαχητό τεκμήριο ωφελιμότητας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία, με την διάνοιξη εθνικής οδού , αποκτούν πρόσωπο σε αυτήν . Αρχικά, το τεκμήριο κρίθηκε αμάχητο, πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι οι παρόδιοι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να το ανατρέψουν, αποδεικνύοντας την έλλειψη ωφέλειας από αυτό. Από την διάταξη του άρθρου 93 παρ. 1 του Ν. 2979/01, το τεκμήριο χαρακτηρίζεται ως μαχητό και κρίνεται, μετά την κήρυξη της απαλλοτρίωσης από το αρμόδιο Εφετείο, για τον οριστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης, κατά την ειδική διαδικασία του άρθρου αυτού.

Στοιχεία προσδιορίζοντα την Ωφέλεια του Ακινήτου

Τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ωφέλεια του ακινήτου διευρύνονται εκτός από την πρόσοψη της διανοιγόμενης οδού, που προέβλεπε ο νόμος 653/77, ορίζονται ενδεικτικά και η δυνατότητα πρόσβασης του ακινήτου, στο έργο που περιλαμβάνεται στην ζώνη απαλλοτρίωσης, η δημιουργία επιπτώσεων στις χρήσεις του ακινήτου, η αρτιότητα και η οικοδομησιμότητα αυτού. Ο ισχυρισμός, ότι το απομένον τμήμα του ακινήτου δεν ωφελείται, αλλά αντιθέτως βλάπτεται από την απαλλοτρίωση, μπορεί, αποδεικνύοντας το αντίθετο της τεκμαιρόμενης ωφέλειας και ανατρέποντας το μαχητό τεκμήριο, να αποζημιωθεί, για την αυτοααποζημιούμενη έκτασή του και να ζητήσει τον καθορισμό της οριστικής μονάδος και γι αυτήν .

 

Απαλλοτριωθείσα έκταση και Καθορισμός ύψους Αποζημίωσης

 

Το Εφετείο, με την προσβαλλόμενη απόφαση, δέχτηκε, ότι, με την 1061509/6441/00110/99 απόφαση του Υπουργού Οικονομικώνκαι ΠΕΧΩΔΕ , απαλλοτριώθηκε αναγκαστικά για λόγους δημόσιας ωφέλειας, υπέρ και με δαπάνες του Ελληνικού δημοσίου, και ειδικότερα, για την διάνοιξη οδών πρόσβασης στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, εδαφική έκταση. Στα απαλλοτριωθέντα περιλαμβάνεται και το ακίνητο, του οποίου ο εφεσίβλητος είναι κύριος και το οποίο, έχει εμβαδόν 800 τμ. Από αυτά, απαλλοτριώθηκαν 276 τμ . Ο εφεσόβλητος έλαβε αποζημίωση για 25 τμ. δεν θεωρείται ωφελούμενος, ο παρόδιος ιδιοκτήτης και δεν έχει εφαρμογή το τεκμήριο του άρθρου 1 του Ν. 653/77. Πρέπει να αποζημιωθεί για το τμήμα της ιδιοκτησίας του και θεωρείται ως αυτοαποζημιούμενος , με βάση την τιμή που καθόρισε το δικαστήριο, δηλαδή, 130 ευρώ το τμ, ήτοι 27.164 ευρώ ( 208,98 χ 130).

 

 

Αναιρετική Διαδικασία κατ΄άρθρ 559 αρ . 1 ΚΠολΔ

 

Το έφετείο, ορθά ερμήνευσε και εφάρμοσε τις διατάξεις του ΝΔ 797/71, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ΠΔ 929/79, καθόσον, τα αποδειχθέντα πληρούν το πραγματικό της αναγνώρισης της ανυπαρξίας ωφέλειας ντου αναιρεσίβλητου, ως παρόδιου ιδιοκτήτη, λόγω ανατροπής του τεκμηρίου ωφελείας και της έλλειψης υποχρέωσης , ως προς το με ΑΚΠ 37 ακίνητο.

 

Αναιρετική Διαδικασία κατ΄άρθρ 559 αρ .19 ΚΠολΔ

Το Εφετείο εκθέτει κατά τρόπον σαφή και επαρκή, τα στοιχεία, τα οποία απαιτούνται για την θεμελίωση του αιτήματος περί αναγνώρισης της ανυπαρξίας ωφέλειας του αναιρεσίβλητου και περί ανατροπής του τεκμηρίου ωφελείας , όπως τα στοιχεία αυτά καθορίζονται διευρυμ΄ρνα , όπως είναι, η μείωση της οικοδομησιμότητας, ο αποκλεισμός της απευθείας πρόσβασης στην διευρυνθείσα οδό και η υψομετρική διαφορά των 8 μέτρων του απαλλοτριωθέντος ακινήτου, το οποίο ευρίσκεται κάτω από τους πυλώνες της οδού. Αβάσιμος είναι ο λόγος αναιρέσεως από το άρθρο 559 αρ. 19 του Κ.Πολ.Δ.

 

Απόφ. ΑΠ......

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.