210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Εξαίρεση Ασφαλιστικής Κάλυψης – Μέθη Οδηγού - πρέπει να συνδέεται αιτιωδώς με σοβαρές κυκλοφοριακές παραβάσεις ΝΕΟ

Εξαίρεση Ασφαλιστικής Κάλυψης – Μέθη Οδηγού Απαιτείται η ύπαρξη Αιτιώδους Συνάφειας (1)

Η μέθη πρέπει να συνδέεται αιτιωδώς με σοβαρές κυκλοφοριακές παραβάσεις, που υποδηλώνουν παράτολμη συμπεριφορά του οδηγού με υπερεκτίμηση των συνθηκών κυκλοφορίας και των ικανοτήτων του στην οδήγηση.

Αποδείχθηκε ότι ο αναιρεσείων οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, αφού διαπιστώθηκε κατά την πρώτη μέτρηση ποσότητα αλκοόλ 0,59 mg/L εκπνεόμενου αέρα και κατά τη δεύτερη μέτρηση ποσότητα αλκοόλ 0,58 mg/L.

Για να ενεργοποιηθεί όμως ο όρος εξαίρεσης από την ασφαλιστική κάλυψη πρέπει η αλκοόλη, που ανιχνεύθηκε στο αίμα του οδηγού και υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια του νόμου να τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο με την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος και να επηρέασε την οδηγική συμπεριφορά του ασφαλισμένου οδηγού.

Εν προκειμένω κρίθηκε ότι τέτοια περιστατικά αιτιώδους συνάφειας, που συνιστούν προϋπόθεση για τη θεμελίωση λόγου απαλλαγής της αναιρεσίβλητης ασφαλιστικής εταιρείας από την ασφαλιστική κάλυψη του ασφαλισμένου της οδηγού - ήδη αναιρεσείοντα και καταδεικνύουν ανικανότητα αυτού να οδηγεί λόγω της μέθης, και να έχουν επιδράσει στην αμελή συμπεριφορά του κατά την οδήγηση του γεωργικού ελκυστήρα, ουδόλως αναφέρει η προσβαλλόμενη απόφαση. Αντιθέτως, το Εφετείο αρκέστηκε μόνο στην ανίχνευση ποσοστού αλκοόλης εφαρμόζοντας την ΥΑ Κ4 585/1978, η οποία όμως είχε καταργηθεί από τον Ν. 3557/2007, ο οποίος, άρχισε να ισχύει από 14-5-2007 και ίσχυε κατά το χρόνο του ατυχήματος (4-8-2007).

Επιπρόσθετα κρίθηκε ότι ούτε η παράλειψη του αναιρεσείοντα να θέσει σε λειτουργία τα πίσω φώτα του γεωργικού ελκυστήρα και της συρόμενης πρέσας, στα οποία το Εφετείο θεμελίωσε την αμελή συντρέχουσα συμπεριφορά του αναιρεσείοντα στην πρόκληση του ατυχήματος συνδέεται αιτιωδώς με την μέθη αυτού.Δεν αρκεί οι κυκλοφοριακές παραβάσεις να συνιστούν απλές τυπικές κυκλοφοριακές παραβάσεις, που συνήθως διαπράττονται από αμελείς οδηγούς. Τέτοια περιστατικά δεν αναφέρει η προσβαλλόμενη απόφαση, όπως θα έπρεπε για τη θεμελίωση του πραγματικού της ανωτέρω ουσιαστικής διάταξης.

Συνεπώς, ιδρύεται η αναιρετική πλημμέλεια εκ του άρθρου 559 αρ. 1 ΚΠολΔ για την ευθεία παραβίαση των ανωτέρω κανόνων δικαίου (6β παρ. 1 περ. β’ Ν. 489/1976 και 42 Ν. 2696/1999), αναφορικά με το κεφάλαιο της προσβαλλόμενης απόφασης, ως προς την εξαίρεση από την ασφαλιστική κάλυψη του αναιρεσείοντα. Αναιρείται η προσβαλλομένη απόφαση κατά το κεφάλαιο που αφορά τις παρεμπίπτουσες αγωγές - αναγωγές της 3ης αναιρεσίβλητης (εξαίρεση από ασφαλιστική κάλυψη λόγω μέθης του οδηγού του ασφαλισμένου οχήματος - ήδη αναιρεσείοντα).

Σχόλια – Παρατηρήσεις

1.Εξαίρεση Ασφαλιστικής Κάλυψης – Μέθη Οδηγού – Απαιτείται Αιτιώδης Συνάφεια

Για την συνομολογηθείσα στο ασφαλιστήριο εξαίρεση της απαλλαγής του ασφαλιστή από την οικεία ευθύνη του, απαιτείται, κατά την ρητή πλέον του
νόμου διατύπωση, να συντρέχει αιτιώδης σύνδεσμος (συνάφεια) μεταξύ της οδηγήσεως υπό την επίδραση οινοπνεύματος και της επελεύσεως του ζημιογόνου και συγκροτούντος την ασφαλιστική περίπτωση, τροχαίου ατυχήματος. Η εν λόγω προϋπόθεση απαιτείται εφ’ όσον η ασφαλιστική περίπτωση, δηλονότι το τροχαίο ατύχημα συνέβη μετά την έναρξη της ισχύος του ν. 3557/07, ασχέτως αν στην ασφαλιστική σύμβαση η εν λόγω εξαίρεση έχει συμφωνηθεί με βάση την διατύπωση της προϊσχύσασας αντίστοιχηςρυθμίσεως του άρθρου 25 περ. 8 της Κ4/585/ΑΥΕ, κατά την οποία ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί η εξαίρεση της ασφαλιστικής καλύψεως και αν ακόμη η διαπιστωθείσα “μέθη” ουδεμία επίδραση είχε στο ατύχημα.

Απορρίπτεται κατά πλειοψηφία ως απαράδεκτος από τον αριθμ. 1 εδάφ. β’ του άρθρου 559 Κ.Πολ.Δ. λόγος αναιρέσεως με το οποίο προσάπτεται στο Εφετείο η αιτίαση ότι παρά την αποδοχή υπ’ αυτού ως αποδειχθέντων των πραγματικών περιστατικών, εντούτοις εσφαλμένα στη συνέχεια δέχθηκε αυτό ότι η τοιαύτη
οδηγική συμπεριφορά του οδηγού του ζημιογόνου αυτοκινήτου δεν τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την οδήγηση του αυτοκινήτου υπό μέθη, αφού η μέθη
συντείνει σε υπερεκτίμηση των οδηγικών δυνατοτήτων του οδηγού, σε υποβάθμιση ή υποτίμηση των κινδύνων ή του εμποδίου, σε καθυστερημένη αντίληψη του κινδύνου, σε παράταση του χρόνου αντίδρασης και σε απότομες και ανακριβείς ή λανθασμένες αντιδράσεις. ΑΠ 158/2015, ΤΝΠ ΣΟΛΩΝ.

 Κείμενο Απόφ. ΑΠ.....Για να ανοίξετε την απόφαση πατήστε όχι στην παρακάτω φωτογραφία αλλά ακριβώς ΜΕΤΑ από την παρακάτω εικόνα στην φράση που είναι μέσα στο γκρι πλαίσιο με την ένδειξη για να <<διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ>>

 

NEO BANNER ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΣΙΤΑ

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.