210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Ψυχική Οδύνη – Αναιρετική Διαδικασία - Αναιρετέα η απόφαση λόγω επιδίκασης χαμηλών ποσών. ΝΕΟ

Ψυχική Οδύνη – Αναιρετική Διαδικασία

Αναιρετέα η απόφαση λόγω επιδίκασης χαμηλών ποσών (1)

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ τεύχος 2ον – Φεβρουάριος Μάρτιος 2020)

 

Αναιρείται κατ΄άρθρ. 559 αρ.1 και 19 ΚΠολΔ εφετειακή απόφαση που επιδίκασε για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης :

Α) ανά 10.000 ευρώ σε καθένα από τους γονείς του 29χρονου θανόντος (αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 80.000 ευρώ),

Β) ανά 7.000 ευρώ σε καθένα από τα τέσσερα αδέλφια (αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 40.000 ευρώ).

Κρίνοντας έτσι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά, κατά την κοινή πείρα, τη δικαστηριακή πρακτική και τη συνείδηση για το δίκαιο, υπολείπονται, και μάλιστα καταφανώς, εκείνων που συνήθως επιδικάζονται σε παρόμοιες περιπτώσεις χρηματικής ικανοποίησης,, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας και εκείνης του άρθρου 25 παρ. 1 του Συντάγματος.

 

Ψυχική Οδύνη Αλλοδαπών (Αλβανών) - Δικαιούχοι

Εφαρμοστέο Δίκαιο το Ελληνικό (2)

Οι   αναιρεσείοντες, αλβανικής καταγωγής, περιλαμβάνονται στα πρόσωπα που αποτελούν την “οικογένεια” του θύματος, , ως γονείς και αδελφοί, κατά το ελληνικό δίκαιο (ΑΚ 932), το οποίο εφαρμόζεται άμεσα στην ερευνώμενη υπόθεση, σύμφωνα με τα άρθρα 4 παρ. 1 και 2 του 864/2007 Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11-7-2009, που άρχισε να εφαρμόζεται από τις 11-1-2009 (άρθρ. 31 και 32 αυτού), αν ληφθεί υπόψη ότι το ζημιογόνο γεγονός έλαβε χώρα στη στις 9-11-2009 (μετά την ισχύ του εν λόγω Κανονισμού).

 

Σχόλια - Παρατηρήσεις

1.Ψυχική Οδύνη – Αναιρετική Διαδικασία

Κρίθηκε ότι το ύψος των επιδικασθέντων ποσών, 100.000 ευρώ στον πατέρα και 100.000 ευρώ στην μητέρα του 30ετούς θανόντος υιού τους στο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, δεν παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας και δεν υπερβαίνουν τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας του δικαστηρίου της ουσίας. Απορριπτέος ως προς αυτούς ο εκ του άρθρου 559 αριθ. 1 ΚΠολΔ λόγος αναιρέσεως. Αναιρείται όμως η Εφετειακή απόφαση κατ΄ άρθ.559 αριθ. 1 ΚΠολΔ   σε συνδυασμό με άρθρο 561 παρ.1 ΚΠολΔ και 25 παρ.2 του Συντάγματος, που επιδίκασε για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης: α) 70.000 ευρώ στον αδελφό, β) 40.000 ευρώ στη γιαγιά εκ μητρικής γραμμής, γ) ανά 40.000 ευρώ στον παππού και γιαγιά εκ πατρικής γραμμής, και δ) 30.000   ευρώ στην μνηστή και μέλλουσα σύζυγο του θανόντος. Τα ανωτέρω επιδικασθέντα από το Εφετείο, κρίθηκαν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ότι υπερβαίνουν τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας και παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, αφού είναι πολύ μεγαλύτερα από τα επιδικαζόμενα σε παρόμοιες περιπτώσεις, ΑΠ. 1146/2019, ΕΣυγκΔ 2017/362.

Ψυχική Οδύνη 250.000 ευρώ επιμεριζόμενα στους συγγενείς - Το ύψος των επιδικαζόμενων ποσών ελέγχεται αναιρετικά ως εύλογο. Απορρίπτεται ο σχετικός λόγος αναίρεσης Εφετειακής Απόφασης που επιδίκασε ανά 80.000 ευρώ στη σύζυγο και στο υιό του 39χρονου θανόντος σε τροχαίο ατύχημα, 50.000 ευρώ στην μητέρα και ανά 20.000 ευρώ σε καθεμία από τις αδελφές του, (όσο και πρωτοδίκως), ΑΠ. 944/2017, ΕΣυγκΔ 2017/362.

(ΣΣ. Παρατηρείται τελευταία η τάση από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ,αναγνώρισης όλο και περισσότερο συρρικνώμενων ποσών ¨ως ευλόγων¨ στις υποθέσεις των αυτοκινητικών ατυχημάτων. Τι άλλαξε «στην κοινή πείρα, την δικαστηριακή πρακτική και τη συνείδηση για το δίκαιο», εφόσον δεν έχουν μειωθεί τα κατώτατα όρια υποχρεωτικής ασφάλισης, κατά το χρονικό διάστημα, που με τις αποφάσεις του ο Άρειος Πάγος, έκρινε ως εύλογα, μεγαλύτερα ποσά);

2.Ψυχική Οδύνη Αλλοδαπών

Σε περίπτωση θανάτωσης αλλοδαπού σε τροχαίο ατύχημα στην Ελλάδα, για να κριθεί η νομιμοποίηση εκείνων, που ζητούν με αγωγή την επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης, λόγω ψυχικής οδύνης, με την έννοια “των ανηκόντων στον κύκλο των προσώπων”, θα εφαρμοσθεί, αμέσως το Ελληνικό Δίκαιο (με βάση τη διάταξη του άρθρου 26 του Α.Κ.), χωρίς την παρεμβολή άλλης έρευνας, και ειδικά η διάταξη του άρθρου 932 Α.Κ. με την οποία θα προσδιορισθεί, το εάν ο συγκεκριμένος ενάγων ανήκει στο κύκλο των δικαιουμένων προσώπων, ανεξαρτήτως του εάν, με βάση το (μη εφαρμοστέο) ουσιαστικό δίκαιο της ιθαγενείας του θανόντος και εκείνων που ζητούν την επιδίκαση της χρηματικής ικανοποίησης, προβλέπεται διαφορετική ρύθμιση, ως προς τα πρόσωπα που ανήκουν στον κύκλο εκείνων που δικαιούνται να επιδιώξουν την αντίστοιχη αξίωση ή δεν προβλέπεται καμία ρύθμιση.

 

ΑΠ......Για να ανοίξετε την απόφαση πατήστε ΜΕΤΑ από την παρακάτω εικόνα στην φράση μέσα στο γκρι πλαίσιο με την ένδειξη για να <<διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ>>

 

Συνάδελφε μην μένεις ανημέρωτος.

Δοκίμασε τώρα την Τ.Ν.Π. ο Σόλων πατώντας στην εικόνα από κάτω για να έχεις πρόσβαση:

1) Στο εβδομαδιαίο Δελτίο Νομολογίας - Νομοθεσίας- Αρθρογραφίας που θα σε ενημερώνει πλήρως σε εβδομαδιαία βάση με Νομολογία σε όλο το εύρος του Δικαίου που δεν υπάρχει σε καμμία βάση δεδεομένων.

2) Θα ενημερώνεσε για το νομοθετικό έργο με τα εβδομαδιαία Νομοθετήματα (ΦΕΚ,ΠΟΛ,ΥΑ,ΠΔ,)

3) Θα έχεις πρόσβαση σε μία τεράστια αποκλειστική αρθρογραφία 

4) Θα έχεις πρόσβαση στην Τ.Ν.Π. ο Σόλων που εμπιστεύονται πάνω απο 12.000 Νομικοί, δίνοντας σου πρόσβαση σε όλη τη Νομοθεσία με τον πιο καινοτόμο τρόπο αναζήτησης ( με λέξεις λημμάτα δηλ.ακόμα και εάν δεν γνωρίζεις τον νόμο.η το Φ.Ε.Κ. ή την Υ.Α κλπ) 

Επίσης θα έχεις πρόσβαση σε Σχολιασμένη Νομολογία με παράθεση των Contra αποφάσεων ανά απόφαση που δεν υπάρχει σε άλλη βάση δεδομένων απο το 1989 μέχρι σήμερα.

NEO BANNER ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΣΙΤΑ

AAA ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.