210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Εκτροπή – Ανατροπή ΙΧΕ Οχήματος - Ένσταση Συντρέχοντος Πταίσματος ΑΚ 300 - Επιβίβαση σε όχημα με Οδηγό άνευ Άδειας Ικανότητας (Μετά σχετικού Σχολίου Αθανασίου Κρητικού, Αντιπροέδρου ΑΠ, ετ.) ΝΕΟ

Εκτροπή – Ανατροπή ΙΧΕ Οχήματος εκτός Οδοστρώματος

Οδήγηση άνευ Άδειας Ικανότητας

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, τεύχος Απρίλιος 2021)

Αποκλειστική υπαιτιότητα του άνευ αδείας ικανότητας οδήγησης ανηλίκου οδηγού, ο οποίος οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα εισερχόμενος σε δεξιά στροφή, απώλεσε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα να εκτραπεί εκτός του οδοστρώματος, και να κινηθεί σε μήκος σαράντα επτά (47) μέτρων επί του πρανούς της οδού. Στη συνέχεια εισήλθε εκ νέου στο ασφαλτικό οδόστρωμα, όπου κινήθηκε σε μήκος είκοσι οκτώ (28) μέτρων, και εκτράπηκε εκ νέου εκτός του ασφαλτικού οδοστρώματος, προς τα αριστερά ως προς την πορεία του, όπου ανατράπηκε διαδοχικά δύο (2) φορές και τερματίστηκε η πορεία του σε παρακείμενο αγρό αφού πρώτα ο συνεπιβάτης  (ενάγων) εκτινάχθηκε από τη θέση συνοδηγού εκτός του οχήματος σε απόσταση οκτώ (8) μέτρων από αυτό, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του (παράβαση άρθρ. 12, 13 παρ.2, 16, 19 και 20 του ΚΟΚ).

 

Ένσταση Συντρέχοντος Πταίσματος  ΑΚ 300  – Αυτοδιακινδύνευση

Επιβίβαση σε όχημα με Οδηγό άνευ Άδειας Ικανότητας (1)

Ο ενάγων  είναι συγγενής του υπαίτιου οδηγού και γνώριζε ότι ο τελευταίος ήταν ανήλικος, (μόλις είχε συμπληρώσει το 16° έτος)  και ότι δεν κατείχε άδεια ικανότητας οδήγησης, λόγω της ανηλικότητάς του και συγχρόνως, ότι δεν ήταν αρκούντως ικανός για την οδήγηση του ανωτέρω αυτοκινήτου, γεγονότα που συνδέονται αιτιωδώς με τον τραυματισμό του. Το γεγονός ότι παρά ταύτα δέχθηκε να επιβιβαστεί στο ανωτέρω όχημα, θεμελιώνει συντρέχον πταίσμα του, κατ’ άρθρο 300 του ΑΚ, καθώς συνειδητά αποδέχτηκε την αυτοδιακινδύνευσή του, η οποία τελεί, οπωσδήποτε, σε αιτιώδη συνάφεια με το άνω ατύχημα και τον τραυματισμό του. Εν προκειμένω κρίθηκε, συνυπαίτιος του τραυματισμού του σε ποσοστό 50% .

(ΣΣ, βλέπε κατωτέρω Σχόλιο Αθανασίου Κρητικού, Αντιπροέδρου ΑΠ, ετ. Σελ. 216)

 

Ζώνη Ασφαλείας Συνοδηγού – Έλλειψη

 

  Δεκτή η ένσταση συντρέχοντος πταίσματος του ενάγοντος σε ποσοστό 50%, στην έκταση των σωματικών του βλαβών, λόγω έλλειψης ζώνης ασφαλείας, αφού κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, ο τραυματισμός του (ρήξης δεξιού νεφρού) θα ήταν οπωσδήποτε μικρότερης έκτασης και λιγότερο σοβαρός, αν φορούσε ζώνη ασφαλείας, καθώς κατά τις ανατροπές του αυτοκινήτου μετακινήθηκε το σώμα του εντός της καμπίνας του αυτοκινήτου και στη συνέχεια εκτινάχθηκε έξω από αυτή.

 

Αποκλειστική Νοσοκόμος (1)

Λόγω του  τραυματισμού του ο ενάγων, είχε  αδυναμία κίνησης και βάδισης για το χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο με συνέπεια να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί για το ίδιο χρονικό διάστημα και έτσι να αναγκαστεί να εξυπηρετείται αποκλειστικά στις καθημερινές του ανάγκες από τους γονείς του, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τις σχετικές πρόσθετες υπηρεσίες αποκλειστικής νοσοκόμου και περιποιήτριας. 

Επιδικάσθηκε το ποσό των 600 ευρώ (300 € Χ 2 μήνες), από το οποίο δικαιούται ως αποζημίωση, ενόψει της καταγνωσθείσας συνυπαιτιότητάς του στην πρόκληση του τραυματισμού του κατά ποσοστό 50 % και στην έκταση του τραυματισμού του κατά ποσοστό 50 %, το ποσό των 150 ευρώ (600 € Χ 50 % = 300 € Χ 50 %).

(ΣΣ, βλέπε κατωτέρω Σχόλιο Αθανασίου Κρητικού, Αντιπροέδρου ΑΠ, ετ. Σελ. 216)

 

Πλαστικές Επεμβάσεις – Μέλλουσες Προς αποκατάσταση Ουλών

BANNER ΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 260x95

Ο ενάγων πιθανολογείται ότι θα υποβληθεί στο μέλλον σε με πλαστική χειρουργική, των δερματικών ουλών συνολικής δαπάνης 8.500 ευρώ. Όμως, όσον αφορά τις μελλοντικές αυτές δαπάνες, τίθεται ζήτημα υποκατάστασης από τον ασφαλιστικό του φορέα (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), καθώς δεν αποδείχθηκε εάν οι δαπάνες αυτές ή μέρος αυτών θα καλυφθούν από τον ασφαλιστικό του φορέα. Συνεπώς, προκύπτουν αμφιβολίες ως προς την ενεργητική του νομιμοποίηση, το βάρος απόδειξης της οποίας φέρει ο ίδιος, σχετικά με τα ανωτέρω αγωγικά κονδύλια, με αποτέλεσμα να πρέπει να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης ως προς τα ανωτέρω κονδύλια και να διαταχθεί η επανάληψη της συζήτησης (άρθρο 254 ΚΠολΔ) προκειμένου να προσκομιστεί σχετικό έγγραφο. 

 

Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας – ΑΚ 931

Αφαίρεση Νεφρού (2)

Επιδικάσθηκε στον 20ετή κατά τον χρόνο του ατυχήματος ενάγοντα, φοιτητή στη σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, που επιθυμεί να ασκήσει το επάγγελμα του γεωπόνου, το ποσό των 5.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση του ενός νεφρού του, καθότι πρέπει να παρακολουθεί την νεφρική του λειτουργία και να προσέχει ώστε να διατηρεί την αρτηριακή του πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, να λαμβάνει υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε λιπαρά, να περιορίσει το αλάτι και την υψηλή κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, καθώς και να ασκείται τακτικά. 

 

Ηθική Βλάβη 

 Εν όψει των συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα το τροχαίο ατύχημα, του είδους, της έκτασης και της φύσης των σωματικών βλαβών, της συνυπαιτιότητας του ενάγοντος στην πρόκληση και στην έκταση του τραυματισμού του κρίθηκε ότι πρέπει να επιδικασθεί σε αυτόν, ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση, κατ’ άρθρο 932 ΑΚ, το ποσό των 15.000 ευρώ. 

 

Υποκατάσταση ΙΚΑ

 Στις αξιώσεις του ζημιωθέντος ασφαλισμένου κατά του υπόχρεου σε αποζημίωση από τροχαίο ατύχημα, πλέον δεν υποκαθίσταται το ΙΚΑ, αλλά όσον αφορά μεν τις παροχές υγείας σε είδος (π.χ. νοσοκομειακή  περίθαλψη,  φάρμακα,  ιατρικές εξετάσεις)  υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος ο Ε.Ο.Π.Π.Υ., ενώ όσον αφορά τις παροχές σε χρήμα (π.χ. μηνιαίες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας, θανάτου, παροχές ασθένειας σε χρήμα) υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος αυτού ο Ε.Φ.Κ.Α., νομιμοποιούμενοι να συνεχίσουν τις ανοιγείσες δίκες.

 

Σχόλια - Παρατηρήσεις

  1. Αντί άλλων Βλέπε Σχόλιο Αθανασίου Κρητικού, Αντιπροέδρου ΑΠ, ετ. κατωτέρω Σελ. 216.
  2. Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας – ΑΚ 931

Μετά και τις παραδοχές της απόφασης ότι μετά την αφαίρεση του ενός νεφρού, ο ενάγων  «θα  πρέπει να παρακολουθεί την νεφρική του λειτουργία και να προσέχει ώστε να διατηρεί την αρτηριακή του πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, να λαμβάνει υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε λιπαρά, να περιορίσει το αλάτι και την υψηλή κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, καθώς και να ασκείται τακτικά», το επιδικασθέν ποσό των 5.000 ευρώ μόνο εύλογο δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί.

 

Κείμενο Απόφ. Μον.Πρ.Θεσ.....

AAAAA ΝΕΟ ΓΙΑ NEWSLETTER gia site 41 1

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.