210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Επέκταση 5ετούς παραγραφής για τα ατυχήματα προ της έναρξης ισχύος του Νόμου 3557/2007

Παραγραφή – Διαχρονικότητα του Δικαίου

Επέκταση 5ετούς παραγραφής και για τα ατυχήματα

προ της έναρξης ισχύος του Νόμου 3557/2007 (15.5.2007)

 

 

 

Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 2 του Π.Δ. 237/1986 η αξίωση του ζημιωθέντος τρίτου κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου παραγράφεται μετά τη πάροδο 2 ετών από την ημέρα του ατυχήματος.  Το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Νόμου 3557/2007 (14.5.2007), σύμφωνα με το οποίο «Η αξίωση αυτή παραγράφεται μετά πάροδο πέντε (5) ετών από την ημέρα του ατυχήματος», Η διαφορά του χρόνου παραγραφής του προγενέστερου από το ισχύον δίκαιο θέτει ζήτημα διαχρονικού δικαίου. Με την κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση έγινε δεκτό ότι για την επίλυση του σχετικού ζητήματος κρίνεται πρόσφορη η προσφυγή στο άρθρο 18 του Εισ. Ν. Α.Κ., (η διάταξη του οποίου δύναται να χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήρια σκέψη και είναι σύμφωνη προς τη θεωρία του διαχρονικού δικαίου). Σύμφωνα δε με την ανωτέρω διάταξη «Οι διατάξεις του ΑΚ για την παραγραφή εφαρμόζονται και στις αξιώσεις που έχουν γεννηθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη παραγραφεί κατά την εισαγωγή του. Η έναρξη όμως, η αναστολή και η διακοπή της παραγραφής κρίνεται ως προς το πριν από την εισαγωγή του Κώδικα χρόνο, σύμφωνα με το δίκαιο που ισχύει ως τώρα».

   Επομένως, όταν η παραγραφή έχει αρχίσει υπό το παλαιό δίκαιο και δεν έχει συμπληρωθεί κατά την έναρξη εφαρμογής του νέου δικαίου που επιμηκύνει την παραγραφή, τότε η τελευταία συνεχίζεται υπό το νέο δίκαιο και συμπληρώνεται κατά τους ορισμούς του νέου δικαίου.

 Συνεπώς, η νέα οριζόμενη 5ετης παραγραφή καταλαμβάνει και τις περιπτώσεις για τις οποίες, κατά τον χρόνο έναρξης του Νόμου 3557/2007 δεν είχε συμπληρωθεί ο χρόνος της εκ του άρθρου 10 παρ.2 του ΠΔ 237/1986 διετούς παραγραφής των αξιώσεων εκ τροχαίου ατυχήματος κατ΄ασφαλιστή.

 

 

Σωρευτική Αναδοχή

δεν εφαρμόζεται ως προς το Επικουρικό Κεφάλαιο

 

 Αν η ασφαλιστική εταιρεία αποδέχθηκε σωρευτικώς με τον ασφαλισμένο κατά την έννοια του άρθρου 477 ΑΚ να καταβάλει αποζημίωση, το Επικουρικό Κεφάλαιο από τη σωρευτική αυτή αναδοχή από την οποία παράγεται πρόσθετη ή αυτοτελής ενοχή δεν ευθύνεται. Τούτο ευθύνεται μόνο για την από το άρθρο 10 παρ. 1 του Ν. 488/1976 έναντι του ζημιωθέντος προσώπου ευθύνη της ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία πηγάζει από την ασφαλιστική σύμβαση.

 

 

Σπληνεκτομή

Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας – ΑΚ 931 (2)

 

  Με την κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση εγένετο δεκτό ότι λόγω αφαίρεσης της σπλήνας ο ενάγων υπέστη μόνιμη αναπηρία, επειδή ο κίνδυνος νόσησης από σοβαρές θανατηφόρες λοιμώξεις και βαρεία σηψαιμία ή  λειτουργική ασπληνία  είναι αυξημένος.

  Συνεπεία της ανωτέρω μόνιμης αναπηρίας ο ενάγων έχει δυσχέρεια να εργασθεί σε διάφορα επαγγέλματα που θα τον εκθέτουν σε κινδύνους λοιμώξεων, η αναπηρία αυτή επιδρά στο οικονομικό μέλλον του. Συνεπώς ο ενάγων δικαιούται το εύλογο χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ κατ' άρθρο 931 ΑΚ, πέραν της αποζημίωσης που δικαιούται δυνάμει των άρθρων 929, 932 ΑΚ.

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.