210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Μικτή Ασφάλιση Κατάρτιση Ασφαλιστικής Σύμβασης - Απόδειξη (1) Ασφαλιστικός Πράκτωρ

ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2004 Σελ.177
Μικτή Ασφάλιση
Κατάρτιση Ασφαλιστικής Σύμβασης - Απόδειξη (1) Ασφαλιστικός Πράκτωρ
Από τις διατάξεις των άρθρων 1 επ. του Νόμου 2496/97 συνάγεται ότι η ασφαλιστική σχέση προϋποθέτει σύμβαση (Α.Κ. 361) μεταξύ ασφαλιστή και του αντισυμβαλλομένου του, που σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 185 και 189 του Α.Κ. καταρτίζεται με την κατά κανόνα, υποβαλλόμενη από τον αντισυμβαλλόμενο του ασφαλιστή πρόταση κατάρτισης της ασφαλιστικής σύμβασης, η οποία (πρόταση) συνήθως γίνεται με την συμπλήρωση εντύπου και την αποδοχή της πρότασης αυτής.
Η αποδοχή μπορεί να εκδηλωθεί και σιωπηρώς όπως με την αποστολή του ασφαλιστηρίου εγγράφου, την με οποιοδήποτε τρόπο ειδοποίηση κλπ. Το ασφαλιστήριο αποτελεί αποδεικτικό και όχι συστατικό της σύμβασης έγγραφο (αρθρ. 2 παρ. 1 του ως άνω νόμου).
Δηλαδή, η ασφαλιστική σύμβαση καταρτίζεται εγκύρως και χωρίς έγγραφο σε περίπτωση όμως ελλείψεως εγγράφου, δυσχεραίνεται η απόδειξη καθόσον μεταξύ των συμβληθέντων δεν χωρεί απόδειξη με μάρτυρες, εκτός αν το έγγραφο χάθηκε.
Εν προκειμένω η κατωτέρω δημοσιευομένη απόφαση εδέχθη ότι η συμπλήρωση της πρότασης ασφαλίσεως (στην οποία συμπεριλαμβάνετο και η κάλυψη ιδίων ζημιών - ΜΙΚΤΗ ΑΣΦΑΑΙΣΗ),
η προκαταβολή ασφαλίστρων
και η αποστολή πραγματονώμονα προς εξέταση των ζημιών εκ μέρους της ασφαλιστικής εταιρίας αποδεικνύουν την προκειμένη ασφαλιστική σύμβαση.

Εφετείο Αθηνών - Αριθμός: 7833/2003
Εισηγητής: Πατρουλα Ντάσκα
...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.