210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Αδεια μη ανανεωμένη μπορεί να οδηγεί ΙΧΕ οχήμα μέχρι το 65 ἐτος

Άδεια ικανότητας Οδήγησης Β κατηγορίας

μη ανανεωμένη (1)

Παρεμπίπτουσα Αγωγή Ασφαλιστή – Απορριπτέα

Στην άδεια ικανότητας Β κατηγορίας

ενσωματώνεται και η ερασιτεχνική

Οδηγός με άδεια Β κατηγορίας (μη ανανεωμένη)

δύναται να οδηγεί ΙΧΕ οχήμα

μέχρι την συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας

 

Ο συμβατικός όρος μεταξύ ασφαλισμένου και ασφαλιστή, περί αποκλεισμού της ευθύνης του τελευταίου σε περίπτωση οδηγήσεως αυτοκινήτου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια οδηγήσεως, πρέπει να ερμηνεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 173 και 200 ΑΚ.

Στην προκειμένη περίπτωση ο οδηγός του ζημιογόνου οχήματος κατείχε άδεια οδήγησης κατηγορίας Β, (οδήγηση φορτηγών αυτοκινήτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 3.500 χιλιόγραμμα. ή αυτοκίνητα επιβατηγά των οποίων ο μέγιστος αριθμός θέσεων καθημένων -χωρίς τη θέση του οδηγού - δεν υπερβαίνει τις οκτώ ή αυτοκίνητο μικτής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 3.500 χλγ. και μέγιστο αριθμό θέσεων καθημένων μέχρι οκτώ).

Η ισχύς της αδείας αυτή είχε λήξει προ του ατυχήματος, και ανανεώθηκε για πέντε έτη, οκτώ μήνες μετά την ημερομηνία του ατυχήματος, (δεδομένου ότι χρησιμοποιείτο συγχρόνως και για την οδήγηση επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης - επαγγελματική άδεια).

Στην άδεια αυτή είναι ενσωματωμένη και η άδεια οδήγησης για ΙΧΕ αυτοκίνητα, ο κάτοχος της οποίας μπορεί να οδηγεί ΙΧΕ αυτοκίνητα χωρίς καμία ανανέωση μέχρις ότου συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του (ερασιτεχνική άδεια).

Ως εκ τούτου είναι φανερό, ότι η υποχρέωση του κατόχου άδειας οδήγησης κατηγορίας Β, (όταν αυτή χρησιμοποιείται για την οδήγηση επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης) για ανανέωση ανά 5ετία αυτής, αφορά μόνο το δικαίωμά του για οδήγηση ΔΧ αυτοκινήτων και όχι το δικαίωμά του για οδήγηση ΙΧΕ αυτοκινήτων, το οποίο (δικαίωμα) υπάρχει ανεξαρτήτως ανανέωσης μέχρι την συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας.

Επομένως, ο όρος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου περί αποκλεισμού της ευθύνης του ασφαλιστή σε περίπτωση οδήγησης, από οδηγό μη έχοντα την από το νόμο και για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί άδεια οδήγησης, ως επίσης και ότι δεν ισχύει άδεια οδήγησης για άλλους τύπους οχημάτων, είναι ασαφής, ερμηνευόμενος δε όπως απαιτεί η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, έχει την έννοια ότι, για την καθιέρωση της πιο πάνω ρήτρας οι συμβαλλόμενοι απέβλεψαν κυρίως στο γεγονός αν ο οδηγός του ζημιογόνου ΙΧΕ αυτοκινήτου είχε την ικανότητα οδήγησης αυτού και κατείχε την απαιτούμενη από το νόμο άδεια για την κατηγορία του αυτοκινήτου (ΙΧΕ) και όχι στην τυπική προϋπόθεση της ισχυρής άδειας οδήγησης Β κατηγορίας (επαγγελματικής), στην περίπτωση που αυτός οδηγούσε αυτοκίνητο διαφορετικής και μάλιστα μικρότερης κατηγορίας από εκείνη που η άδειά του επιτρέπει.

Συνεπώς, απορριπτέα η παρεμπίτουσα αγωγή του ασφαλιστή ως κατ΄ ουσίαν αβάσιμη.

 

 

Σύγκρουση Καθέτως Κινουμένων

ΙΧΕ και μοτοσυκλέτας

σε διασταύρωση με συμβολή τριών δρόμων

 

Αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού ΙΧΕ, ο οποίος δεν διέκοψε, ως όφειλε την πορεία του σε ανοικτό χώρο που δημιουργείται σε διασταύρωση όπου συμβάλλονται τρεις οδοί, αλλά επιχείρησε να εισέλθει στην συμβολή τους, προτού βεβαιωθεί ότι μπορούσε να το κάνει, χωρίς να δημιουργήσει κίνδυνο. Λόγω της ιδιομορφίας της συμβολής των τριών οδών, δεν εδίδετο η δυνατότητα στον ανωτέρω οδηγό του ΙΧΕ αυτοκινήτου να αντιληφθεί τους λοιπούς κινουμένους στις άλλες οδούς, αν δεν προσπερνούσε την υφιστάμενη στο ρεύμα πορείας του πινακίδα STOP. Η μη ακινητοποίησή του πριν από την συμβολή είχε ως αποτέλεσμα να επιπέσει στο πλάγιο δεξιό τμήμα της καθέτως κινουμένης μοτοσικλέτας, ο οδηγός της οποίας αιφνιδιασθείς από την απροειδοποίητη και απρόσμενη παραπάνω ενέργεια του ανωτέρω οδηγού δεν μπόρεσε να ενεργήσει κάποιο αποφευκτικό ελιγμό και να αποτρέψει την πλαγιομετωπική σύγκρουση. (παράβ. διατάξεων άρθρ. 4 παρ. 3, 12 παρ. 1,19 παρ. 1, 2, 3 και 26 παρ. 4 του ΚΟΚ).

 

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.