210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις του Ν.4092/2012 για το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Αντισυνταγματικότητα διατάξεων Ν. 4092/2012

που αφορούν το Επικουρικό Κεφάλαιο (1)

 

 Με την κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση κρίθηκε ότι η διάταξη  του άρθρου 4 παρ. γ Ν.4092/2012 (που τροποποίησε τη διάταξη της παρ.2 άρθρ.19 ΠΔ 237/1986),  όπου τέθηκαν ποσοτικοί περιορισμοί στο ύψος της καταβαλλόμενης εκ μέρους του Επικουρικού Κεφαλαίου αποζημίωσης, και κατά ρητή νομοθετική πρόβλεψη, καταλαμβάνει και τις ήδη γεγενημένες αξιώσεις κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου (χωρίς όμως να θίγει αξιώσεις  που έχουν επιδικαστεί με οριστική απόφαση)  δεν μπορεί εν προκειμένω να έχει ισχύ :

 Α) διότι κατά τη συζήτηση της υπόθεσης αυτής ίσχυε το πριν από την ανωτέρω τροποποίηση, νομικό καθεστώς, με βάση το οποίο κρίθηκε το νόμιμο των επίδικων αξιώσεων.και συνεπώς εφαρμοστέο είναι το δίκαιο που ίσχυε κατά το χρόνο  έκδοσής της, ακόμη και εάν ο νεότερος νόμος έχει αναδρομική δύναμη.

 Β) Οι ενάγοντες  θίγονται στην «περιουσία» τους κατ' άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και στην «ιδιοκτησία» τους κατ' άρθρο 17 του Συντάγματος προς εξυπηρέτηση του ταμειακού συμφέροντος του  Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο είναι  νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και το συμφέρον του οποίου δεν ταυτίζεται με το δημόσιο ή γενικό συμφέρον, ανεξαρτήτως του ότι εποπτεύεται από το Υπουργείο Εμπορίου, οπότε η αναδρομική αυτή κατάργηση των πιο πάνω αξιώσεων αλλά και η αναδρομική αύξηση του παθητικού της περιουσίας είναι αντίθετη με τα άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος και με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, καθώς δεν τηρήθηκαν οι όροι που τάσσουν οι διατάξεις αυτές για τη νόμιμη στέρηση των περιουσιακών αυτών δικαιωμάτων (για το ζήτημα αυτό βλ. αναλυτικότερα ΟλΑΠ 6/2007, ΑΠ 1857/2009 δημ. ΝΟΜΟΣ).

 

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.