210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012 13:53

Αύξηση του δικαστικού ενσήμου

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αύξηση του δικαστικού ενσήμου

 

Εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων για το αγωγόσημο, προκαλούνται ήδη σοβαρές αναταράξεις στην κοινωνία, δυσχεραίνοντας την προσφυγή των πολιτών στην δικαιοσύνη. Στο μείζων αυτό δικαιοπολιτικό ζήτημα που ανέκυψε, είναι ανάγκη η πολιτεία να τείνει ευήκοο ους, για να μην χάσουν την ελπίδα τους οι πολίτες προς την λειτουργία της Θέμιδας, εάν μάλιστα καταστεί αυτή ταξική. Επί του ζητήματος αυτού θα σας ενημερώνουμε συνεχώς. Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 237/05.12.12, στο Κεφάλαιο ΣΤ΄, άρθρο 16, συμπεριλαμβάνονται και “Επείγουσες διατάξεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”. Μεταξύ άλλων προβλέπεται :

Εξαιτίας  των νέων ρυθμίσεων για το αγωγόσημο,  προκαλούνται ήδη σοβαρές αναταράξεις στην κοινωνία,  δυσχεραίνοντας  την προσφυγή των πολιτών στην δικαιοσύνη. 
 
Στο μείζων αυτό δικαιοπολιτικό ζήτημα που ανέκυψε, είναι ανάγκη η πολιτεία να τείνει ευήκοο ους, για να μην χάσουν την ελπίδα τους οι πολίτες προς την λειτουργία της Θέμιδας, εάν μάλιστα καταστεί αυτή ταξική. Επί του ζητήματος αυτού θα  σας ενημερώνουμε συνεχώς.
 
Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 237/05.12.12, στο Κεφάλαιο ΣΤ΄, άρθρο 16, συμπεριλαμβάνονται και “Επείγουσες διατάξεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.
 
Μεταξύ άλλων προβλέπεται :
 
Η αντικατάσταση του εδαφίου (β) της περιπτώσεως 6 της παραγράφου ΙΓ του ν. 4093/2012, ως εξής: 
 
Καταβολή ποσοστού οκτώ τοις χιλίοις (8ο/οο) υπέρ του ΕΤΑΑ (Τομέας Ασφάλισης Νομικών) , ποσοστού οκτώ τοις χιλίοις (8ο/οο) υπέρ του οικείου Ταμείου Υγείας Δικηγόρων και, χαρτόσημο ποσοστού 2,4% επί του ποσού 8ο/οο του δικαστικού ενσήμου.  Κατά συνέπεια, η διάταξη περί δικαστικού ενσήμου, διαμορφώνεται ως εξής: “Το δικαστικό ένσημο καθορίζεται σε ποσοστό οκτώ τοις χιλίοις (8 %ο) επί της αξίας του αντικειμένου της αγωγής ή άλλου δικογράφου που υποβάλλεται σε οποιοδήποτε δικαστήριο του Κράτους και υπόκειται σε δικαστικό ένσημο κατά τις οικείες διατάξεις, εφόσον το αιτούμενο ποσό είναι ανώτερο των διακοσίων (200) ευρώ. Επί πλέον αυτού, καταβάλλεται ποσοστό 8 %ο υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Τομέας Ασφάλισης Νομικών), ποσοστό 8 %ο υπέρ του οικείου Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων και χαρτόσημο ποσοστού 2,4% επί του ως άνω ποσοστού  8 %ο) του δικαστικού ενσήμου. Από την ισχύ της παρούσας διάταξης, παύει να ισχύει κάθε άλλη που αφορά καθορισμό του δικαστικού ενσήμου, κατά τα ανωτέρω ποσοστά εκτός της παραγράφου 1Α περίπτωση η` του άρθρου 10 του ν.δ. 1017/1971″ 

 

Διαβάστηκε 3581 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014 21:47
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.