210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Ατύχημα προκληθέν από ανυψωτικό μηχάνημα (κλαρκ) κατά την λειτουργία του.

Λειτουργία Αυτοκινήτου – Έννοια (1)

Ατύχημα προκληθέν από ανυψωτικό μηχάνημα (κλαρκ)

κατά την λειτουργία του ως εργαλείου

δεν καλύπτεται ασφαλιστικώς

 

 

  Δεν  αποτελεί ατύχημα κατά την έννοια της  λειτουργίας του αυτοκινήτου, αυτό που προέρχεται από μηχάνημα, όπως είναι το περονοφόρο ανυψωτικό μηχάνημα (κλαρκ), κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ως εργαλείου. Και αυτό γιατί η ζημία δεν συνδέεται με τους ειδικούς τυπικούς κινδύνους του αυτοκινήτου, αφού το προέχον εδώ είναι η λειτουργία του εν λόγω μηχανήματος ως εργαλείου.

 Επί προαιρετικής ασφαλίσεως, όπως είναι αυτή της αστικής ευθύνης για την περίπτωση ατυχήματος κατά τη λειτουργία ενός μηχανήματος ως εργαλείου, ο ζημιωθείς τρίτος δεν έχει ευθεία αξίωση έναντι του ασφαλιστή παρά μόνο κατά του λήπτη της ασφαλίσεως από τις υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις του οποίου γεννήθηκαν οι αξιώσεις του. Ο τρίτος μπορεί να στραφεί κατά του ασφαλιστή μόνο πλαγιαστικώς.

 Εν προκειμένω το θανατηφόρο ατύχημα έλαβε χώρα κατά τη εκτέλεση εσφαλμένου χειρισμού του περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος (κλαρκ), ο οδηγός του οποίου προσπάθησε να μεταφέρει το ένα από τα δύο δέματα, φορτίου συνδεδεμένου με συρματόσχοινα σε γερανό εκφόρτωσης από φορτηγό πλοίο, με αποτέλεσμα να κτυπήσει και να σπρώξει το ένα από τα δύο δέματα, το οποίο στη συνέχεια καταπλάκωσε τον θανόντα εργάτη.

Αναιρείται Εφετειακή απόφαση που δέχθηκε ότι οι συγγενείς του θανόντος, συνεπεία του ένδικου ατυχήματος, έχουν ευθεία αξίωση από τη σύμβαση ασφαλίσεως, έναντι της αναιρεσείουσας ασφαλιστικής εταιρείας, την οποία και υποχρέωσε να καταβάλει σ' αυτούς ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.