210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Επιδείνωση Νόσου Έναρξη Νέας Παραγραφής από της γνώσεως της ζημίας (1)

Επιδείνωση Νόσου

Έναρξη Νέας Παραγραφής

από της γνώσεως της ζημίας (1)

 

 Εάν  η ζημία εξαιτίας της βλάβης του σώματος ή της υγείας του παθόντος σε ατύχημα από αυτοκίνητο είναι απρόβλεπτη, άρχεται  νέα παραγραφή για εκείνες τις δυσμενείς συνέπειες που δεν μπορούσαν από την αρχή να προβλεφθούν κατά τους κοινούς κανόνες, και η οποία  αρχίζει από τότε που ο παθών έλαβε γνώση των νέων δυσμενών συνεπειών και της αιτιώδους συνάφειάς τους με το ατύχημα.

 Επομένως, εάν με τελεσίδικη απόφαση ο παθών από αυτοκινητικό ατύχημα κρίθηκε πρόσκαιρα ανίκανος προς αυτοεξυπηρέτηση για ορισμένο χρονικό διάστημα και του επιδικάστηκε για το διάστημα αυτό μεταξύ των άλλων και αποζημίωση για την πρόσληψη οικιακής βοηθού και με νέα αγωγή του ζητεί πρόσθετη αποζημίωση για την ίδια αιτία λόγω της επικαλούμενης επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, της οποίας έλαβε γνώση μετά την άσκηση της πρώτης αγωγής, το δικαστήριο που καλείται να δικάσει την υπόθεση δεν δεσμεύεται από το δεδικασμένο της αποφάσεως, διότι το δικαστήριο καλείται να κρίνει αξιώσεις του παθόντος από τις επιζήμιες συνέπειες του ατυχήματος που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν κατά το χρόνο άσκησης της αγωγής και δεν κρίθηκαν με την τελεσίδικη απόφαση.

 

 Με την κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση αναιρείται Εφετειακή απόφαση κατ΄άρθρ. 559 αρ. 19 ΚΠολΔ διότι διέλαβε στην απόφασή της ανεπαρκείς αιτιολογίες ως προς το κρίσιμο ζήτημα του προβλεπτού ή μη των επικαλουμένων με την αγωγή βλαβών της παθούσας και ήδη αναιρεσίβλητης διότι, δεν προσδιορίζει το χρόνο που επήλθε η βλάβη και το χρόνο που έλαβε γνώση η παθούσα και ήδη αναιρεσίβλητη. Ομοίως δεν αποσαφηνίζει το λόγο που η  αξίωση αποζημίωσης, για αμοιβή  οικιακής βοηθού (για το μεταγενέστερο χρονικό διάστημα), δεν μπορούσε να προβλεφθεί και τέλος δεν εκθέτει περιστατικά που να υποδηλώνουν την επιδείνωση της υγείας της αναιρεσίβλητης, αφού κατά τις παραδοχές οι βλάβες, το ποσοστό αναπηρίας και ο χρόνος αποκατάστασης ήταν γνωστά σε πολύ λίγο χρόνο μετά το ατύχημα και σε χρόνο κατά πολύ προγενέστερο της άσκησης της ένδικης, τρίτης κατά σειρά, αγωγής και ότι η αιτία της περαιτέρω αποζημίωσης είναι η αυτή (ανικανότητα ευχερούς βαδίσματος και εξόδου από την οικία και πλήρης αυτοεξυπηρέτησης).

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.