210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Οδήγηση υπό την επίδραση Τοξικών ουσιών (οπιούχα παράγωγα μορφίνης - κωδεϊνης)

Σύγκρουση Αντιθέτως Κινουμένων

ΙΧΕ και Λεωφορείου

Οδήγηση υπό την επίδραση Τοξικών ουσιών

(οπιούχα παράγωγα μορφίνης – κωδεϊνης) (1)

 

Υπαιτιότητα 80% της οδηγού ΙΧΕ η οποία υπό των επίδραση οπιούχων παραγώγων (μορφίνης και κωδεΐνης), που προκαλούν αίσθημα χαλαρότητας και κατάσταση υπνηλίας, απώλεσε τον έλεγχο του οχήματός της εισερχόμενη στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να συγκρουσθεί μετωπικά με λεωφορείο ΚΤΕΛ.

Υπαιτιότητα 20% του οδηγού λεωφορείου, ο οποίος οδηγώντας με ταχύτητα ανώτερη του επιτρεπομένου ορίου, μη δυνάμενος να κινηθεί στο άκρο δεξιό του οδοστρώματος, λόγω του όγκου του οχήματός του και της κατάστασης της οδού, όταν αντιλήφθηκε από απόσταση 20 μέτρων την αντικανονική κίνηση του ΙΧΕ αυτοκινήτου δεν μπόρεσε να ενεργήσει, ταυτόχρονα, με την τροχοπέδηση αποφευκτικό ελιγμό προς τα δεξιά και όχι προς τα αριστερά, που ήταν και ο ενδεδειγμένος, την στιγμή εκείνη χειρισμός, δεδομένου ότι προς τα δεξιά του υπήρχε ελεύθερο τμήμα οδοστρώματος.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι με τις ανωτέρω παραδοχές το Εφετείο διέλαβε στην απόφαση του επαρκείς, σαφείς και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογίες, ως προς το ασκούν ουσιώδη επιρροή ζήτημα της ύπαρξης (συν)υπαιτιότητας του εναγομένου-νυν αναιρεσείοντα οδηγού, απορριπτομένου του εκ του άρθρ. 550 αρ.19 ΚΠολΔ λόγου αναίρεσης.

 

 

Στέρηση Διατροφής (2)

 

Το μέτρο της διατροφής προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του δικαιούχου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του (ανάλογη διατροφή). Οι γονείς υποχρεούνται από κοινού να διατρέφουν τα τέκνα τους όχι κατ' ίσα μέρη, αλλά ανάλογα με τις δυνάμεις του ο καθένας. Ισότιμη όμως συμβολή δεν νοείται η μαθηματική ισότητα συνεισφορών, γιατί αυτή προϋποθέτει ισότητα δυνάμεων, αλλά σημαίνει συμβολή καθενός των συζύγων ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Για τον υπολογισμό δε του ποσού της διατροφής που δικαιούται ο επιζών σύζυγος, δεν απαιτείται η εφαρμογή συγκεκριμένου μαθηματικού υπολογισμού και η παράθεση στην απόφαση μαθηματικών πράξεων, αλλά το δικαστήριο καθορίζει το ποσό αυτό με βάση τις δυνάμεις των συζύγων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αποτίμηση των εισφερόμενων προσωπικών υπηρεσιών.

Ενταύθα απορρίπτεται ο από το άρθρ. 559 αρ.1 ΚΠολΔ λόγος αναίρεσης, με το οποίο

προβάλλεται η αιτίαση ότι το Εφετείο, για να επιδικάσει το σχετικό κονδύλιο στέρησης διατροφής των ανηλίκων τέκνων, δεν εφάρμοσε κατά την άποψή των αναιρεσειόντων το αναφερόμενο στο αναιρετήριο μαθηματικό τύπο.

 

Ψυχική Οδύνη

Αναιρετικός Έλεγχος

 

Ο προσδιορισμός του ποσού της εύλογης χρηματικής ικανοποίησης αφέθηκε στην ελεύθερη εκτίμηση του δικαστηρίου της ουσίας, η δε περί τούτου κρίση του, μη υπερβαίνουσα τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας, δεν υπόκειται στον έλεγχο του Αρείου Πάγου.

 

Απόφ.ΑΠ .....

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.