210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΝ ΑΠΟ ΓΕΡΑΝΟΦΟΡΟ ΟΧΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΦΟΡΤΩΣΗ ΦΟΡΤΙΟΥ

Λειτουργία Αυτοκινήτου – Έννοια (1)

Ατύχημα προκληθέν κατά την εκφόρτωση υλικών

από Γερανοφόρο Όχημα

 

 

  Σε περίπτωση τροχαίου αυτοκινητικού ατυχήματος, για τη θεμελίωση ευθύνης είτε με βάση το ν. ΓπΝ/1911, είτε με βάση το κοινό δίκαιο, (αρθρ. 914 επ. ΑΚ), βασική προϋπόθεση είναι, ότι το ατύχημα προκαλείται "κατά τη λειτουργία" του αυτοκινήτου, αυτής νοούμενης, (λειτουργίας), όταν το αυτοκίνητο κινείται σύμφωνα με τον προορισμό του και αν ακόμη δεν λειτουργεί ο κινητήρας του, αρκεί, η ζημία να συνδέεται με τους τυπικούς κινδύνους του αυτοκινήτου. Αντίθετα, στην περίπτωση που το ατύχημα συμβαίνει από την λειτουργία μηχανήματος που είναι τοποθετημένο σε ειδικά διασκευασμένο αυτοκίνητο δεν δημιουργείται ευθύνη από το αυτοκίνητο, αφού. το προέχον στην περίπτωση αυτή είναι η λειτουργία του μηχανήματος αυτού (εργαλείου) που είναι τοποθετημένο στο αυτοκίνητο.

 Η περίπτωση αυτή (όπως  εν προκειμένω, όταν από την λειτουργία γερανού φορτοεκφόρτωσης,  τοποθετημένου επί φορτηγού οχήματος, προκλήθηκε σοβαρός τραυματισμός του ενάγοντος)  δεν εμπίπτει στην έννοια των διαφορών από αυτοκίνητα για να εκδικαστεί κατά την ειδική διαδικασία των αρθ. 681 Α Κ.Πολ.Δ,  αφού το προέχον είναι η λειτουργία του εν λόγω μηχανήματος ως εργαλείου και η ζημία δεν συνδέεται με τους ειδικούς τυπικούς κινδύνους του αυτοκινήτου.

 Εν προκειμένω απορρίπτεται ως αβάσιμος ο εκ του αριθμού 1 του αρθ. 559 Κ.ΠολΔ λόγος αναιρέσεως, αφού, με βάση τα ιστορούμενα με την αγωγή και την ανταποκρινόμενη στα πράγματα εκτίμηση του περιεχομένου αυτής (ΚΠολΔ 561 παρ.2), γενεσιουργός αιτία για την επέλευση του ατυχήματος, τον σοβαρότατο τραυματισμό του ενάγοντα και την εντεύθεν αξίωση αποζημίωσης του, ήταν η κακή εγκατάσταση του συστήματος του γερανού και ο αμελής εκ μέρους του οδηγού-χειριστή, χειρισμός του συγκεκριμένου μηχανήματος, κατά την διαδικασία φορτοεκφόρτωσης.

                                                                                                                                       Απόφ. ΑΠ........

 

 

Για να διαβάσετε τό πλήρες κείμενο της εισήγησης θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην
Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων που σήμερα χρησιμοποιούν πάνω από 10.000 χρήστες.

 

Εάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής και νά λάβετε άμεσα στο email σας και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας - Νομοθεσίας τωντελευταίων μηνών τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στο περιοδικό)
ή πατήστε εδώ (Για εγγραφή στην Τράπεζα Πληροφοριών).
Για άμεση επικοινωνία καλέστε το 210.9833010 ή το 6977.000500 Email: info@esd.gr
Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο απο κάτω και συμπηρώστε τους κωδικούς σας.

 

Αναστέλλεται η αποχή διαρκείας των Δικηγόρων από 31-12-2014

 

 

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.