210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Μικτή Ασφάλιση - Υποκατάσταση Ασφαλιστική- Μεταβίβαση Κυριότητας Οχήματος - Προϋποθέσεις

1. ΜΙΚΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ -

2. Μεταβίβαση  Κυριότητας Οχήματος - Προϋποθέσεις

3. Ένσταση Ποσοτικού Περιορισμού Ευθύνης του ιδιοκτήτη μέχρι της αξίας  του ζημιογόνου οχήματος (άρθρ.4 Νόμου ΓπΝ/1911) - Απορριπτέα

    Δεν δύναται να προταθεί  σε αγωγή εξ αναγωγής άλλου συνοφειλέτη.

 

 

Μικτή Ασφάλιση

 

Υποκατάσταση Ασφαλιστή

 

 

  Η ασφαλιστική εταιρία αφού αποζημίωσε  τον ιδιοκτήτη μη υπαίτιο του ασφαλισμένου τη  με μικτή ασφάλιση οχήματος, εγείρει αγωγή κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου (λόγω ζημιογόνου ανασφαλίστου οχήματος).

 

 Στη συνέχεια, το Επικουρικό Κεφάλαιο εγείρει αγωγή κατά του ιδιοκτήτη του ζημιογόνου ανασφάλιστου οχήματος, αξιώνοντας όσα κατέβαλε στην ανωτέρω ασφαλιστική εταιρία.

 

   

Μεταβίβαση  Κυριότητας Οχήματος (Μοτοποδηλάτου)

 

Προϋποθέσεις

 

 

 Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 722/77, εφόσον χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα οχήματα που αναφέρονται στο άρθρο 1 του ίδιου νόμου, (προς τα οποία εξομοιούται και το μοτοποδήλατο), η άδεια αυτή αποτελεί τίτλο κυριότητας. Κατά την παρ. 2 του ίδιου άρθρου, οι πράξεις μεταβίβασης της κυριότητας των εν λόγω αυτοκινήτων εν ζωή ενεργούνται με απλή πράξη των μερών στην οικεία θέση της αδείας, εφόσον προηγουμένως έχει βεβαιωθεί από τον αρμόδιο Οικονομικό Έφορο επί της αδείας ότι καταβλήθηκαν οι πάσης φύσεως προβλεπόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις τόσο για την μεταβίβαση όσο και για την έκδοση νέας αδείας. Οι διατυπώσεις αυτές πρέπει να τηρηθούν στο πρωτότυπο της γνήσιας αδείας του οχήματος. Εάν τηρηθούν αυτές οι διατυπώσεις και παραδοθεί επιπλέον η νομή του αυτοκινήτου από τον μεταβιβάζοντα προς τον αποκτώντα, τότε, εφόσον συντρέχει καλή πίστη στο πρόσωπο του τελευταίου ως προς την ιδιότητα του μεταβιβάζοντος ως κυρίου, η τυχόν έλλειψη της κυριότητας στο πρόσωπο αυτού καλύπτεται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1036 ΑΚ. Για την ολοκλήρωση της εμπράγματης μεταβιβαστικής δικαιοπραξίας στην τελευταία περίπτωση απαιτείται τήρηση των διατυπώσεων του νόμου 722/77, παράδοση της νομής του κατ’ άρθρο 1036 ΑΚ, η οποία καλύπτει μόνο την έλλειψη κυριότητας του μεταβιβάζοντος, όχι όμως και τυχόν ελαττώματα των προαπαιτούμενων τυπικών διατυπώσεων. Εάν βάσει της εν λόγω ελαττωματικής μεταβίβασης εκδοθεί νέα άδεια υπέρ του αποκτώντος, αυτή δεν καλύπτει τις ελλείψεις της μεταβιβαστικής δικαιοπραξίας, καθόσον η έγκυρη σύναψη της τελευταίας είναι προυπόθεση για την έκδοση της νέας αδείας και όχι αντιστρόφως.

 

 

 

Στην προκειμένη περίπτωση κρίθηκε απορριπτέος ο ισχυρισμός της ιδιοκτήτριας του ζημιογόνου μοτοποδηλάτου περί αποκλεισμού της ευθύνης της λόγω πωλήσεώς του, καθώς δεν τηρήθηκαν οι από το νόμο απαιτούμενες για τη νομότυπη μεταβίβαση της κυριότητας του μοτοποδηλάτου ως άνω προϋποθέσεις, η συνδρομή των οποίων και μόνο θα απέκλειε την ευθύνη της για το ένδικο ατύχημα. 

 

 

Ένσταση Ποσοτικού Περιορισμού Ευθύνης

 

του ιδιοκτήτη μέχρι της αξίας

 

 του ζημιογόνου οχήματος (άρθρο 4 ΝόμουΓπΝ/1911)

 

 

 

 Απορρίπτεται η σχετική ένσταση διότι δεν δύναται να προταθεί  σε αγωγή εξ αναγωγής άλλου συνοφειλέτη.

  

 

 

                                                                                                               Απόφ.Ειρ......

 

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της απόφασης μαζί με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων με πάνω από 10.000 χρήστες. 

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο λίγο πιό κάτω με την ένδειξη (Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ) και συμπληρώστε τους κωδικούς σας.
Εάν δεν τους έχετε ακόμα προμηθευτεί και συμπληρώστε επικοινωνήστε στο 210.9833010 ή στο 6977.000500

 

Εάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής  και να ενημερώνεστε πρώτοι και υπεύθυνα  μέσα απο τις στήλες του περιοδικού τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στο περιοδικό)  καθώς επίσης και για να λάμβανετε άμεσα στο email σας ειδήσεις νομικού ενδιαφέροντος ,σχολιασμένη επίκαιρη νομολογία ,και νομικά άρθρα και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας -Νομοθεσίας  των τελευταίων μηνών

 

Για να δείτε πρώτα το video επίδειξη της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων By Google πατήστε εδώ 
Εάν αποφασίσατε τώρα να εγγραφέιτε στην Τράπεζα πληροφοριών που χρησιμοποιούν πάνω απο 10.000 μέλη τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών).

 

Για άμεση επικοινωνία καλέστε το 210.9833010 ή το 6977.000500 Email: info@esd.gr 

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο από κάτω 

 

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ_ΝΟΜΙΚΩΝ_ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ.png-2

 

 

Για να παρακαλουθήσετε Video επίδειξη λειτουργίας της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών Σχολιασμένης Νομολογίας

 

με παράθεση των Contra αποφάσεων ανά απόφαση με την υποστήριξη της Google  πατήστε εδώ

 

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.