210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Σχέση μεταξύ ασφαλιστικής επιχείρησης και ασφαλιστικού Πράκτορος - Διαδικασία λύσης σύμβασης εντολής

 

 Η  σχέση μεταξύ της ασφαλιστικής επιχειρήσεως και του ασφαλιστικού πράκτορος χαρακτηρίζεται ευθέως από τον νόμο σύμβαση εντολής, με εντολέα την πρώτη και εντολοδόχο τον δεύτερο σε αντίθεση με τον ασφαλιστικό σύμβουλο και τον συντονιστική ασφαλιστικών συμβούλων, την σχέση των οποίων με την ασφαλιστική επιχείρηση ο ίδιος νόμος, στα άρθρα 16 παρ. 1 και 20 παρ. 1 αυτού, την χαρακτηρίζει σύμβαση έργου. Επομένως, στην μεταξύ της ασφαλιστικής επιχειρήσεως και του ασφαλιστικού πράκτορος συναπτομένη σύμβαση εντολής δεν έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 700 Α.Κ., η οποία, επί συμβάσεως έργου, παρέχει το δικαίωμα στον εργοδότη, να καταγγείλει την σύμβαση.

 

Αναιρετική διαδικασία

κατ΄άρθρ΄. 559 αρ.1 ΚΠολΔ

  Στην περίπτωση κατά την οποία, παραβιάστηκε κανόνας ουσιαστικού δικαίου, στον οποίον περιλαμβάνονται και οι ερμηνευτικοί κανόνες των δικαιοπραξιών , ιδρύεται λόγος αναιρέσεως από το άρθρο 559 αρ. 1 του Κ.Πολ.Δ. Το Εφετείο εσφαλμένα εφάρμοσε την διάταξη του άρθρου 700 του ΑΚ. και την διάταξη του άρθρου 4 παρ. 4 του νόμου 1569/85.  Βάσιμα ιδρύεται λόγος αναιρέσεως από το άρθρο 559 αρ. 1 του Κ.πολ.Δ.

 

Ηθική βλάβη

Ασφαλιστικού Πράκτορα

 

Αμφότερες οι ασκούμενες δια της αγωγής, αξιώσεις της ενάγουσας, προβάλλονται αβάσιμα κατ΄ουσίαν . Η μεν αξίωση για την αποζημίωση του άρθρου 4 παρ. 4 του νόμου 1569/85, διότι δεν απεδείχθη η εκ μέρους της εναγομένης η σιωπηρή καταγγελία της σύμβασης πρακτορείας, και συνακόλουθα η λύση της,  η δε αξίωση για την χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, διότι, με βάση τα πραγματικά περιστατικά που απεδείχθησαν δεν στοιχειοθετείται αδικοπραξία της εναγομένης, ικανή να στηρίξει αξίωση για ηθική βλάβη.  Αναιρείται εν μέρει η 6280/2012 απόφαση του Εφετείου Αθηνών .

  

Σχόλια – Παρατηρήσεις

 

1)Ευθέως ο νόμος 2190/93 χαρακτηρίζει την σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του ασφαλιστικού πράκτορα και της ασφαλιστικής εταιρίας ως σχέση εντολήςλύση της σύμβασης εντολής και η διαδικασία αυτής ,καθορίζεται από  το άρθρο 4 παρ. 4 του νόμου 1569/85 . Εν προκειμένω δεν έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 700 του ΑΚ, η οποία επί συμβάσεως έργου παρέχει το δικαίωμα στον εργοδότη να καταγγείλει την σύμβαση .  Στην περίπτωση του ασφαλιστικού συμβούλου, η σχέση που δημιουργείται μεταξύ του συμβούλου και της εταιρίας είναι σύμβαση έργου.

 

  2) Η νομοθεσία αντιμετωπίζει κατά τρόπο διαφορετικό το ζήτημα της σχέσης του ασφαλιστικού πράκτορα  και του ασφαλιστικού συμβούλου, με την ασφαλιστική εταιρία. Στην περίπτωση του ασφαλιστικού πράκτορα, ιδρύεται με την ασφαλιστική εταιρία σχέση εντολής , ενώ στην περίπτωση του ασφαλιστικού συμβούλου, ιδρύεται σύμβαση έργου. Εν προκειμένω, το Εφετείο, εφαρμόζοντας την διάταξη του άρθρου 700 του ΑΚ, λανθασμένα εφάρμοσε τον νόμο. Με την κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ορθά  θεώρησε ότι ιδρύεται λόγος αναιρέσεως από την διάταξη του άρθρου 559 αρ. 1 του Κ.Πολ.Δ. 

 

 

 

Απόφ. ΑΠ.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της απόφασης μαζί με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων με πάνω από 10.000 χρήστες. 

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο λίγο πιό κάτω με την ένδειξη (Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ) και συμπληρώστε τους κωδικούς σας. 

 

Εάν δεν τους έχετε ακόμα προμηθευτεί και συμπληρώστε επικοινωνήστε στο 210.9833010 ή στο 6977.000500

 

Εάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής  και να ενημερώνεστε πρώτοι και υπεύθυνα  μέσα απο τις στήλες του περιοδικού τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στο περιοδικό)  καθώς επίσης και για να λάμβανετε άμεσα στο email σας ειδήσεις νομικού ενδιαφέροντος ,σχολιασμένη επίκαιρη νομολογία ,και νομικά άρθρα και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας -Νομοθεσίας  των τελευταίων μηνών

Για να δείτε πρώτα το video επίδειξη της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων By Google πατήστε εδώ

 

Εάν αποφασίσατε τώρα να εγγραφέιτε στην Τράπεζα πληροφοριών που χρησιμοποιούν πάνω απο 10.000 μέλη τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών).

Για άμεση επικοινωνία καλέστε το 210.9833010 ή το 6977.000500 Email: info@esd.gr 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο από κάτω 

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.