210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Παράλειψη ενημέρωσης των κατά παρέκκλιση της αίτησης τεθέντων προσθέτων όρων δεν δεσμεύουν τον λήπτη της ασφάλισης

Προαιρετική Ασφάλιση Ιδίων Ζημιών

(Μικτή Ασφάλιση)

Δικαίωμα Εναντίωσης του ασφαλισμένου (1)

Παράλειψη ενημέρωσης των κατά παρέκκλιση της αίτησης τεθέντων υπό του ασφαλιστή προσθέτων όρων

 δεν δεσμεύουν τον λήπτη της ασφάλισης

 

  Σύμφωνα με το άρθρο 2 ν.2496/97, που διέπει την προαιρετική ασφάλιση ιδίων ζημιών,  καθιερώνεται ως αποδεικτικός τύπος της ασφαλιστικής σύμβασης και των τυχόν προσθέτων όρων αυτής, το έγγραφο (ασφαλιστήριο), το οποίο εκδίδεται και υπογράφεται από τον ασφαλιστή, χωρίς  να απαιτείται και η υπογραφή από τον λήπτη της ασφάλισης, ο οποίος δεσμεύεται και από τους  τυχόν προσθέτους όρους που τέθηκαν από τον ασφαλιστή κατά την έκδοση του ασφαλιστηρίου,  κατά παρέκκλιση της αίτησης και δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευση.

  Προϋπόθεση όμως για να ισχύσουν είναι  να αναγράφονται

στα εξατομικευμένα στοιχεία του ασφαλιστηρίου, να γίνεται μνεία στην πρώτη σελίδα  του ασφαλιστηρίου με εντονότερα στοιχεία ότι ο λήπτης έχει δικαίωμα εναντίωσης και ότι χορηγείται  στο λήπτη μαζί με το ασφαλιστήριο υπόδειγμα έντυπης δήλωσης εναντίωσης, ο δε λήπτης της  ασφάλισης δεν εναντιώθηκε γραπτώς στους κατά παρέκκλιση της αίτησης τεθέντες στο  ασφαλιστήριο όρους, εντός μηνός από της παραλαβής του ασφαλιστηρίου. Αν ο ασφαλιστής που  εξέδωσε το ασφαλιστήριο παρέλειψε να ενημερώσει τον λήπτη, κατά τον προαναφερόμενο τρόπο  και να χορηγήσει στο λήπτη  έντυπη δήλωση εναντίωσης, τότε οι κατά παρέκκλιση της αίτησης τεθέντες στο ασφαλιστήριο όροι  δεν δεσμεύουν τον λήπτη και η ασφαλιστική σύμβαση θεωρείται ότι έχει καταρτισθεί υπό τους  όρους της αίτησης προς κατάρτιση της ασφαλιστικής σύμβασης.

 

Μέθη Οδηγού – Απόδειξη (2)

Άρνηση Οδηγού να υποβληθεί σε έλεγχο

Τεκμαίρεται η Μέθη

Αθωωτική απόφαση Ποινικού Δικαστηρίου

Δεν αποτελεί δεδικασμένο στην αστική δίκη

 

 

 Οι διατάξεις της σχετικής ΥΑ 43500/5691/24-7-2002, που προσδιορίζουν τη διαδικασία που πρέπει να τηρείται για να διαπιστωθεί αν ο δράστης τελούσε υπό την επίδραση τοξικών ουσιών κατά την τέλεση του αδικήματος δεν αποτελεί αποκλειστικό τρόπο διάγνωσης, ότι ο οδηγός του ζημιογόνου οχήματος τελούσε υπό την επίδραση τοξικών ουσιών. Επομένως διαπίστωση της μέθης οδηγού, δύναται να στηριχθεί  και σε άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως στους μάρτυρες, στην άρνηση του οδηγού αυτοκινήτου να υποβληθεί σε αιμοληψία.

 Εν προκειμένω ο οδηγός αρνήθηκε να υποβληθεί σε εξέταση μέθης με συσκευή αλκοολομέτρησης και επιβιβάσθηκε σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, προκειμένου να εξεταστεί, προφασιζόμενος τον τραυματία, στο εφημερεύον Νοσοκομείο.  Καθ΄ οδόν όμως αποβιβάσθηκε με δική του πρωτοβουλία από αυτό, πριν φθάσει στο Νοσοκομείο, οπότε και θα υποβάλλετο σε έλεγχο μέθης με αιμοληψία. Για το λόγο αυτό υπεβλήθη από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα μήνυση σε βάρος του, σύμφωνα δε με το νόμο  τεκμαίρεται ότι η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του ήταν άνω των 1,10 gr/l, σύμφωνα με τη μέθοδο της αιμοληψίας, (παράβαση του άρθρ. 42 παρ.6 σε συνδ. με άρθρ. 42 παρ.7 εδ.γ΄, 9 ν.2696/99, όπως τροποποιήθηκε με ν. 3542/2007 και άρθρ. 31 ν. 3904/2010).

 Η αθωωτική απόφαση του Πταισματοδικείου Αμαρουσίου για την πράξη αυτή, δεν αποτελεί δεδικασμένο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επηρεάσει, δεσμευτικά, την κρίση του παρόντος Δικαστηρίου.

,

 

Απόφ. Μον.Πρ.Αθ.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της απόφασης μαζί με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων με πάνω από 10.000 χρήστες. 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο λίγο πιό κάτω με την ένδειξη (Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ) και συμπληρώστε τους κωδικούς σας. 

 

Εάν δεν τους έχετε ακόμα προμηθευτεί και συμπληρώστε επικοινωνήστε στο 210.9833010 ή στο 6977.000500

 

Εάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής  και να ενημερώνεστε πρώτοι και υπεύθυνα  μέσα απο τις στήλες του περιοδικού τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στο περιοδικό)  καθώς επίσης και για να λάμβανετε άμεσα στο email σας ειδήσεις νομικού ενδιαφέροντος ,σχολιασμένη επίκαιρη νομολογία ,και νομικά άρθρα και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας -Νομοθεσίας  των τελευταίων μηνών

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ_ΕΓΓΡΑΦΗ.png_04-01-2013-2Για να παρακαλουθήσετε Video επίδειξη λειτουργίας της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων By Google Σχολιασμένης Νομολογίας με παράθεση των Contra αποφάσεων ανά απόφαση  πατήστε εδώ 

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο από κάτω για να διαβάσετε την απόφαση.
Για άμεση επικοινωνία καλέστε το 210.9833010 ή το 6977.000500 Email:  info@esd.gr
 
 
 
 

 

 

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.