210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Τροχαίο στην αλλοδαπή: Σωρευτική Αναδοχή Χρέους δεν εφαρμόζεται για ατυχήματα που έγιναν στο εξωτερικό

Τροχαίο Ατύχημα στην Αλλοδαπή

Δικαιοδοσία Ελληνικών Δικαστηρίων – Προϋποθέσεις

  

 Για να εναχθεί  στην Ελλάδα  αλλοδαπός ασφαλιστής  για ατύχημα που έλαβε χώρα  στην αλλοδαπή, πρέπει να αποδειχθεί  το πραγματικό  γεγονός της κατοικίας του ενάγοντος στην ημεδαπή. Όμως εν προκειμένω δεν αποδείχθηκε ότι ο ενάγων (Έλληνας  υπήκοος) είναι κάτοικος Ελλάδος. 

Σωρευτική Αναδοχή Χρέους

 

Δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το άρθρ. 43 παρ. 6 του  ΚΟΚ

για ατυχήματα που έγιναν στην αλλοδαπή και όχι στην Ελλάδα

 

 Η αγωγή που στηρίζεται στην σωρευτική αναδοχή έχει ως προϋπόθεση ο τόπος ατυχήματος να είναι η Ελλάδα βάσει του άρθρ 43 παρ.6.του  ΚΟΚ . Με βάση την διάταξη αυτή μπορεί εναχθεί και η αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρία. Όμως  στην προεκιμένη περίπτωση κατά το συλλογισμό του Εφετείου που δέχεται ότι η σωρευτική αναδοχή αφορά τον ασφαλιστή που νόμιμα ασκεί ασφαλιστικές εργασίες στην Ελλάδα και όχι αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρία δεν είναι ορθός,

διότι, αφενός μεν από 1-3-2001 και εφεξής για τη διεθνή δικαιοδοσία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ισχύει άμεσα ο Κανονισμός 44/2001 του Συμβουλίου, με συνέπεια την κατάργηση της Σύμβασης των Βρυξελλών και της διμερούς σύμβασης με τη Γερμανία, ο δε Κανονισμός υπερισχύει κάθε τυχόν αντίθετης όμοιας διάταξης του εσωτερικού δικαίου,  αφετέρου, υπό τα εκτιθέμενα, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατάρτιση σύμβασης σωρευτικής αναδοχής χρέους, κατ' άρθρο 43 παρ.6 του Ν. 2696/1999, εφόσον το ένδικο ατύχημα συνέβη στην αλλοδαπή , ενώ η ως άνω διάταξη, η οποία, εκτός του ότι έχει άλλες προϋποθέσεις εφαρμογής (και δη την κατάθεση της ασφαλιστικής βεβαίωσης στην Αστυνομική αρχή), αφορά τον ασφαλιστή που νόμιμα ασκεί ασφαλιστικές εργασίες στην Ελλάδα, και όχι αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρεία ....". Έτσι που έκρινε το Εφετείο, αναφορικά με την απόρριψη της αγωγής του αναιρεσείοντος, κατά της μόνης αναιρεσίβλητης αλλοδαπής ασφαλιστικής εταιρείας, δεχόμενο, σύμφωνα με τα ανωτέρω ότι Έλληνα υπήκοος, αλλά μόνιμος κάτοικος αλλοδαπής, τραυματισθείς συνεπεία τροχαίου ατυχήματος στην αλλοδαπή από αυτοκίνητο με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίες, οδηγούμενο από αλλοδαπό οδηγό και ασφαλισμένο σε αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρεία, μη ασκούσα ασφαλιστικές δραστηριότητες στην ημεδαπή, δεν μπορεί να ασκήσει αγωγή αποζημιώσεως, λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας, στα Ελληνικά πολιτικά δικαστήρια, δεν παραβίασε τις ως άνω αναφερόμενες διατάξεις και δεν υπέπεσε στην πλημμέλεια του αριθ. 14 του άρθρου 559 ΚΠολΔ.

   

Σχόλια – Παρατηρήσεις

   Βλέπε σχετικά Άρθρο  Γεωργίου Κ. Αμπατζή, Δικηγόρου ε.τ. «Ζητήματα επί Τροχαίων Ατυχημάτων με στοιχεία Αλλοδαπότητας»  ΕΣυγκΔ 2015/354  και Μον.Πρ.Πατρ. 53/2012, ΕΣυγκΔ 2015/360 και Μον.Πρ.Πατρ. 597/2012,  ΕΣυγκΔ 2015/364

 

Κείμενο Απόφ.ΑΠ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ_ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-BANNERΓια να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της απόφασης μαζί με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων με πάνω από 10.000 χρήστες.  

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο λίγο πιο κάτω με την ένδειξη (Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ) και συμπληρώστε τους κωδικούς σας.   

 

Εάν δεν τους έχετε ακόμα προμηθευτεί επικοινωνήστε στο 210.9824002 ή στο 6977.000500  

 

Εάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής και να ενημερώνεστε και

 

υπεύθυνα μέσα από τις στήλες του περιοδικού τότε πατήστε εδώ  (Για εγγραφή στο περιοδικό) καθώς επίσης και για να λαμβάνετε άμεσα στο email σας ειδήσεις νομικού ενδιαφέροντος, σχολιασμένη επίκαιρη νομολογία, και νομικά άρθρα και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας -Νομοθεσίας των τελευταίων μηνών 

 

Για να δείτε πρώτα το video επίδειξη της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων By Google πατήστε εδώ   

 

Εάν αποφασίσατε τώρα να εγγραφείτε στην Τράπεζα πληροφοριών που χρησιμοποιούν πάνω από 10.000 μέλη τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών). 

 

Για άμεση επικοινωνία καλέστε το 210.9824002 ή το 6977.000500 Email: info@esd.gr  

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε το σύνδεσμο από κάτω με την ένδειξη

 

(Διαβάστε περισσότερα)

 

Διαβάστε επίσης : 

Πρακτικός Οδηγός και σχετική Νομολογία σχετικά με την  Διεθνή Δικαιοδοσία των Ελληνικών Δικαστηρίων, όταν το τροχαίο ατύχημα συμβαίνει εκτός Ελλάδος, σε  Κράτος - Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 

 

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.