210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Άδεια Ικανότητας Μοτοσικλετιστή - Έλλειψη Όμως είχε πετύχει στις εξετάσεις προ του ατυχήματος

Άδεια Ικανότητας Μοτοσικλετιστή – Έλλειψη

Όμως είχε πετύχει στις εξετάσεις προ του ατυχήματος

Πρόσκρουση Μοτοσικλέτας επί σταθμευμένου οχήματος

μετά από προσπέρασμα σταθμευμένου λεωφορείου

 

 Αναιρείται Εφετειακή απόφαση που δεν έλαβε υπόψη της το προσκομιζόμενο έγγραφο της Διεύθυνσης Μεταφορών – Τμήματος Χορήγησης αδειών οδήγησης του ΥΠΕΧΩΔΕ με το οποίο βεβαιώνεται ότι ο οδηγός μοτοσικλέτας είχε πετύχει στις γραπτές εξετάσεις και στην πρακτική εξέταση (πορεία), προκειμένου να λάβει άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας. Έτσι δεν καθίσταται αδιστάκτως βέβαιο ότι το Εφετείο έλαβε υπόψη του και συνεκτίμησε το στοιχείο αυτό, το οποίο ήταν κρίσιμο για την οδηγική ικανότητα του θανόντος οδηγού της δίκυκλης μοτοσικλέτας και την εντεύθεν αποκλειστική υπαιτιότητα του, ενόψει της παραδοχής της προσβαλλόμενης ότι αποκλειστικά υπαίτιος του θανατηφόρου τραυματισμού του ήταν ο ίδιος ο οδηγός της δίκυκλης μοτοσικλέτας, διότι οδηγούσε την μοτοσικλέτα χωρίς να έχει την άδεια ικανότητας οδήγησης μοτοσικλέτας. Επομένως δεκτός ως βάσιμος  ο εκ του αριθ. 11γ’ του άρθρου 559 ΚΠολΔ λόγος αναίρεσης.

  Επιπροσθέτως ενώ το Εφετείο δέχεται ότι και στις δύο πλευρές της οδού ήταν σταθμευμένα οχήματα και ότι ο οδηγός του λεωφορείου κατά την προσωρινή του στάση παρέμεινε στο μέσο της ανωτέρω οδού, καταλαμβάνοντας και μέρος της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας και ότι ο θανατωθείς οδηγός της δίκυκλης μοτοσικλέτας, κατά το προσπέρασμά του από τα αριστερά στον κενό χώρο της αριστερής λωρίδας δεν μείωσε παντελώς την ταχύτητά του, κινήθηκε αν όχι με μεγαλύτερη, πάντως με την ίδια αυξημένη ταχύτητα για να προσπεράσει το λεωφορείο,  δεν προσδιορίζει: α) το πλάτος του οδοστρώματος μεταξύ των σταθμευμένων στην αριστερή πλευρά οχημάτων και του ακινητοποιημένου στη στάση λεωφορείου, β) την ταχύτητα της δίκυκλης μοτοσικλέτας κατά τον χρόνο του ατυχήματος και το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στον τόπο του ατυχήματος.  Επομένως  δεκτοί οι από  τον αριθ. 19 του άρθρου 559 ΚΠολΔ λόγοι αναιρέσεως για έλλειψη νόμιμης βάσης και ανεπάρκεια αιτιολογιών .

 

 

Απόφ.ΑΠ................

Πηγή : Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου Τεύχος Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2016

 

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της απόφασης μαζί με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων. 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016_Μεσαία_εικόναΕάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής και να ενημερώνεστε υπεύθυνα μέσα από τις στήλες του περιοδικού τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στο περιοδικόκαθώς επίσης και για να λαμβάνετε άμεσα στο email σας ειδήσεις νομικού ενδιαφέροντος, σχολιασμένη επίκαιρη νομολογία, και νομικά άρθρα και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας -Νομοθεσίας των τελευταίων μηνών. 

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε στο σύνδεσμο λίγο πιο κάτω με την ένδειξη (Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ και συμπληρώστε τους κωδικούς σας. 

 

Εάν δεν τους έχετε ακόμα προμηθευτεί πατήστε τώρα εδώ επικοινωνήστε στο 210.9824002 ή στο 6977.000500   

 

Email:   info@esd.gr  

 

600x120 ESD

 

Για να εγγραφείτε στην Τράπεζα πληροφοριών τότε πατήστε εδώ

 

Για άμεση επικοινωνία καλέστε το 210.9824002 ή το 6977.000500 Email:  info@esd.gr   

 

 

Για να δείτε πρώτα το video επίδειξη της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων By Google πατήστε εδώ

 
 

 

 

 

 

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.