210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Κυριακή, 30 Απριλίου 2017 14:50

Παράνομη η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων για ανώτατο δικαστικό

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παράνομη η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων για ανώτατο δικαστικό

Ευθέως παραβιάζεται η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή για τα Προσωπικά Δεδομένα, για την υπόθεση δημοσιοποίησης αλληλογραφίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αφορούσε στην ιδιωτική ζωή ανώτατου δικαστικού λειτουργού από μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ιστοσελίδες.

Η Αρχή σε ανακοίνωσή της γνωστοποιεί την απόφασή της, ζητώντας την άρση της παραβίασης με την απόσυρση των δημοσιεύσεων που έχει κριθεί ότι παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα από συγκεκριμένες ιστοσελίδες, τις οποίες και αναφέρει, όπως και από έντυπες εκδόσεις εφημερίδων.

 

Η υπόθεση δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων ανώτατου δικαστικού λειτουργού η οποία είχε γίνει διαρκούσης της δικαστικής εκκρεμότητας για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, εντός κι εκτός δικαιοσύνης, καθώς είχε εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού ενόψει της επικείμενης κρίσης του Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς ο θιγόμενος από τις παραβιάσεις των προσωπικών του δεδομένων, ανώτατος δικαστικός, εκ των πλέον έγκριτων, μετείχε στη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ που αποφάνθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, απόφαση που οδήγησε στην πλήρη ακύρωση του διαγωνισμού που είχε ήδη διενεργηθεί με βάση την νομοθεσία που επλήγη ως αντισυνταγματική από το ανώτατο δικαστήριο.

Αναλυτικά η απόφαση της Αρχής για τα Προσωπικά Δεδομένα επί του συγκεκριμένου θέματος:

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της, ολοκλήρωσε τη διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης σχετικά με τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανώτατου δικαστικού λειτουργού του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η Αρχή, ενεργώντας αυτεπαγγέλτως (βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου 27/10/2016), εξέτασε εάν και σε ποιο μέτρο υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανωτάτου δικαστικού λειτουργού του Συμβουλίου της Επικρατείας σε δημοσιεύματα εφημερίδων και αναρτήσεις σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, κλήθηκαν και ακούστηκαν εκπρόσωποι των εφημερίδων «Η Αυγή», «kontranews», «Το Βήμα της Κυριακής» και των ιστοσελίδων «www.zougla.gr», «www.parapolitika.gr» και «www.koutipandoras.gr».

Η Αρχή εξέδωσε την απόφαση υπ’ αρ. 41/2017 οι βασικές διαπιστώσεις της οποίας συνοψίζονται ως εξής:

• Η δημοσίευση καθώς και η αναδημοσίευση αυτούσιων αποσπασμάτων ιδιωτικής-εμπιστευτικής επιστολής ανώτατου δικαστικού λειτουργού σχετιζόμενης με την αισθηματική και ερωτική του ζωή σε ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα και η αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ακόμα και χωρίς την άμεση ταυτοποίηση του υποκειμένου, αντίκεινται στις διατάξεις του ν. 2472/1997.

• Επίσης, αντίκειται στις διατάξεις του ν. 2472/1997 η δημοσιοποίηση του ονόματός του και των πληροφοριών που αναφέρονται στα εν λόγω υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα και χωρίς την αυτούσια παράθεσή τους. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Αρχή απηύθυνε στην ιστοσελίδα «www.zougla.gr», στην εφημερίδα «Η Αυγή» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα επίμαχα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο.

Επιπλέον, η Αρχή απηύθυνε στην εφημερίδα «Η Αυγή», στην εφημερίδα «kontranews», στην ιστοσελίδα «www.parapolitika.gr», στην ιστοσελίδα «www.koutipandoras.gr» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα παραπάνω δημοσιεύματα προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο.

Περαιτέρω, απαγόρευσε στις έντυπες εφημερίδες «Η Αυγή» και «kontranews» την αναδημοσίευση των ως άνω παράνομων δημοσιευμάτων με το αυτό περιεχόμενο.

Η απόφαση υπ’ αρ. 41/2017 είναι διαθέσιμη στο www.dpa.gr 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα : ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ :ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ - ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ  ΑΡΘΡΟ 4  ΝΟΜΟΣ 4092/2012 ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Για περισσότερα πατήστε εδώ

 

 

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ_ΕΓΓΡΑΦΗ-2

Για ΔΩΡΕΑΝ δοκιμαστική εγγραφή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφροριών ο Σόλων πατήστε εδώ

Σήμερα πάνω από 10.000 μέλη την χρησιμοποιούν. Εσύ θα την δοκιμάσεις ;

 

Διαβάστηκε 529 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Απριλίου 2017 21:19
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.