210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Ψυχική Οδύνη ανά 80.000 ευρώ σε κάθε γονέα - Ένσταση Συντρέχοντος Πταίσματος Συνεπιβάτη

Εκτροπή Μοτοσυκλέτας

 

Αποκλειστική υπαιτιότητα του εν μέθη οδηγού μοτοσικλέτας (1,50 gr/lt αίματος), ο οποίος  κινούμενος με υπερβολικά ανεπίτρεπτη ταχύτητας και λόγω υγρασίας και  ολισθηρότητας του οδοστρώματος, πλησιάζοντας σε διασταύρωση, απώλεσε τον έλεγχο του οχήματος του, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η δίκυκλη μοτοσικλέτα του και να  εκτραπεί δεξιά της πορείας της,  συρόμενη 10 μέτρα στο κράσπεδο του πεζοδρομίου, (παράβαση των διατάξεων των άρθρων 12 παρ. 1 και 19 παρ. 1, 2 και 3 του ΚΟΚ).

 

 

Κράνος Μοτοσικλετιστή - Έλλειψη

 

Κρίθηκε συνυπαίτια του θανάσιμου τραυματισμού της σε ποσοστό 30% η θανούσα συνεπιβάτιδα της μοτοσικλέτας (παράβαση άρθρ. 12 παρ. 6 ΚΟΚ).

 

 

Εξαίρεση Ασφαλιστικής Κάλυψης λόγω Μέθης

Παρεμπίπτουσα Αγωγή Ασφαλιστή - Απορριπτέα

Αιτιώδης Συνάφεια (1)

 

 Γενεσιουργό αίτιο της πρόκλησης του ατυχήματος ήταν η υπερβολική ταχύτητα αφού η διαπιστωθείσα μέθη (1,50 gr/lt αίματος) κρίθηκε ότι δεν διατάραξε τις αντιδράσεις, τους οδηγικούς αυτοματισμούς και τις αντανακλαστικές του ικανότητες του οδηγού. Συνεπώς δεν τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με τη πρόκληση του ατυχήματος και συνεπώς απορριπτέα η παρεμπίπτουσα αγωγή του ασφαλιστή ως αβάσιμη.

 

 

Ένσταση Συντρέχοντος Πταίσματος Συνεπιβάτη -

Διακινδύνευση

λόγω επιβίβασης σε όχημα με μεθυσμένο οδηγό (2)

 

 Απορρίπτεται ως αόριστος καθότι αποδείχθηκε ότι αν και διασκέδαζε μαζί με τον υπαίτιο οδηγό  στο ίδιο κέντρο, ήταν σε διαφορετική παρέα. Συνεπώς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τι ποσότητα αλκοόλ είχε καταναλώσει, ώστε να εκτιμήσει εάν αυτός ήταν σε θέση να οδηγήσει την δίκυκλη μοτοσυκλέτα του.

 

Ψυχική Οδύνη

 

 Για τον θάνατος 31χρονης χημικού μηχανικού επιδικάσθηκαν ανά 80.000 € σε καθένα από τους γονείς της θανούσας (αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 100.000 €).

 

 

 

Σχόλια –Παρατηρήσεις

 

1.Εξαίρεση Ασφαλιστικής Κάλυψης λόγω Μέθης - Απαιτείται ο Αιτιώδης Σύνδεσμος

Απαιτείται να συντρέχει αιτιώδης σύνδεσμος (συνάφεια) μεταξύ της οδηγήσεως υπό την επίδραση οινοπνεύματος και της επελεύσεως του ζημιογόνου και συγκροτούντος την ασφαλιστική περίπτωση, τροχαίου ατυχήματος. Η εν λόγω προϋπόθεση απαιτείται εφόσον το  τροχαίο ατύχημα, συνέβη μετά την έναρξη ισχύος του ν. 3557/2007 και ασχέτως αν στην ασφαλιστική σύμβαση η εν λόγω εξαίρεση έχει συμφωνηθεί με βάση την διατύπωση της προϊσχύσασας αντίστοιχης ρυθμίσεως του άρθρου 25 περ. 8 της Κ4/585/1978 ΑΥΕ, κατά την οποία ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί η εξαίρεση της ασφαλιστικής καλύψεως και αν ακόμη η διαπιστωθείσα «μέθη» ουδεμία επίδραση είχε στο ατύχημα. Βλ. σχετικώς και ΑΠ 158/2015, ΕΣυγκΔ 2016/498,

Ομοίως και η Ειρ.Χαν. 177/2017 ΕΣυγκΔ 2017/51.

 

2.Ένσταση συντρέχοντος πταίσματος – Επιβίβαση σε όχημα με μεθυσμένο οδηγό – Απορριπτέα

Από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι είχε γίνει αντιληπτό τόσο από τους επιζήσαντες όσο και από τον θανόντα συνεπιβάτη, οι οποίοι ήσαν μαζί με τον οδηγό του οχήματος σε γαμήλια δεξίωση, ότι αυτός είχε κάνει χρήση αλκοόλ, η οποία τους ήταν γνωστό ότι του απαγορευόταν λόγω των προβλημάτων υγείας του (καρκινοπαθής, υποβαλλόμενος σε χημειοθεραπεία). Επιπροσθέτως δεν  ήταν εξωτερικά αντιληπτή - λόγω του μετρίου μεγέθους της μέθης - η επίδραση που αυτή είχε στην οδηγική του ικανότητα, πράγμα που αποδείχθηκε συνδυαστικά από το τελικό αποτέλεσμα και τις μετρήσεις στο αίμα του, δίνοντας έτσι εύλογα την εντύπωση στους επιβαίνοντες στο όχημα τους φίλους του ότι, είναι σε καλή κατάσταση, δυνάμενος να οδηγήσει και να μεταφέρει αυτούς ασφαλώς. Απορριπτέα συνεπώς η σχετική ένσταση ως κατ΄ουσίαν αβάσιμη. Εφ.ΑΘ. 650/2013, ΕΣυγκΔ 2015/479.

 

 

 

Απόφ.Μον.Εφ.Αθ

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της απόφασης μαζί με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων Βy Google 

 

Για να αποκτήσετε την δυνατότητα αντιγραφής και επικόλλησης και όχι απλής ανάγνωσης στα Άρθρα και στην Νομολογία κάντε πρώτα Login εδώ    

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016_Μεσαία_εικόναΕάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής και να ενημερώνεστε υπεύθυνα μέσα από τις στήλες του περιοδικού τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στο περιοδικόκαθώς επίσης και για να λαμβάνετε άμεσα στο email σας ειδήσεις νομικού ενδιαφέροντος, σχολιασμένη επίκαιρη νομολογία, και νομικά άρθρα και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας -Νομοθεσίας των τελευταίων μηνών. 

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε στο σύνδεσμο λίγο πιο κάτω με την ένδειξη (Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ και συμπληρώστε τους κωδικούς σας. 

 

Εάν δεν τους έχετε ακόμα προμηθευτεί πατήστε τώρα εδώ ή επικοινωνήστε στο 210.9824002 ή στο 6977.000500   

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.