210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 13:40

ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ; ΝΕΟ

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ;

 

Τι αναφέρει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη νομιμότητα χορήγησης ληξιαρχικών πράξεων σε τρίτους

 

 

1.Είναι δημόσια τα ληξιαρχικά βιβλία;

 

Τα ληξιαρχικά βιβλία είναι δημόσια προσβάσιμα από οποιονδήποτε αιτούντα χωρίς ο τελευταίος να δικαιολογεί απαραίτητα ειδικό έννομο συμφέρον για την πρόσβαση σε αυτά.

 

2. Επιτρέπεται η πρόσβαση στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου;

 

Στην περίπτωση που ο αιτών τρίτος ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση στα ευαίσθητα* δεδομένα που περιέχονται στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και γάμου, πρέπει να ζητηθεί η προηγούμενη άδεια της Αρχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του ν. 2472/1997.

Αν ο αιτών τρίτος δεν ενδιαφέρεται για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των υποκειμένων, είναι δυνατή η χορήγηση ληξιαρχικών πράξεων με απαλοιφή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, καθώς και οποιασδήποτε περαιτέρω πληροφορίας που μπορεί να οδηγήσει έστω και σε έμμεση αποκάλυψη των δεδομένων αυτών. Συνεπώς, δεν απαιτείται η προηγούμενη άδεια της Αρχής και η αρμόδια ληξιαρχική υπηρεσία, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, εφαρμόζει συνδυαστικά τις διατάξεις του άρθρο 5 §2 περ. β’ του ν. 2472/1997 και των άρθ. 4 εδ. δ’ και 8 του ν. 344/1976.

*Ευαίσθητα δεδομένα είναι τα δεδομένα που αφορούν στη φυλετική ή εθνική προέλευση, στα πολιτικά φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, στη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και στην ερωτική ζωή, στα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες, καθώς και στη συμμετοχή σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων.

 

3. Τι ισχύει για τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου;

 

Στην περίπτωση των ληξιαρχικών πράξεων θανόντων, η χορήγηση των πληροφοριών που περιέχονται σ’ αυτές δεν κωλύεται από τις διατάξεις του ν. 2472/1997, καθώς ο τελευταίος αφορά δεδομένα φυσικών προσώπων.

Αν όμως στις πράξεις αυτές περιέχονται προσωπικά δεδομένα φυσικών προσώπων (λ.χ. στοιχεία συζύγου θανόντος), πρέπει, κατά περίπτωση, να ακολουθηθεί μία εκ των προαναφερθεισών διαδικασιών.

 

Πηγή:https://www.lawspot.gr

 

Τώρα πατήστε την εικόνα

Προσοχή: Για να δείτε το video σε πλήρη έκταση της οθόνης

πατήστε κάτω δεξιά στην οθόνη τα βελάκια δίπλα στα γράμματα HD

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ FACEBOOK_ΔΕΙΤΕ_ΤΟ_ΒΙΝΤΕΟ.

https://www.facebook.com/esd.nomologia/

 

 

 

Διαβάστηκε 922 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.