210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Σπληνεκτομή - Μόνιμος Αναπηρία - αποζημίωση εξ ΑΚ 931 - 25.000 ευρώ και 25.000 ευρώ για Ηθική Βλάβη ΝΕΟ

Εκτροπή Οχήματος

Υπνηλία Οδηγού (1)

 

Αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού ΙΧΕ ο οποίος λόγω υπνηλίας, εξαιτίας πολύωρης νυκτερινής οδήγησης αποκοιμήθηκε, με αποτέλεσμα να απωλέσει τον έλεγχο του ΙΧΕ αυτοκινήτου του, το οποίο ανεξέλεγκτο εκτράπηκε της πορείας του, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και κατέπεσε σε χαντάκι ύψους ενός μέτρου.

 

 

Ένσταση Συντρέχοντος Πταίσματος (ΑΚ 300)

συνεπιβάτη λόγω επιβίβασης σε όχημα με κουρασμένο οδηγό - Απορριπτέα

 

 Δεν αποδεικνύεται ότι η εκκαλούσα (παθούσα) συνετέλεσε από δικό της πταίσμα στην πρόκληση του σοβαρού τραυματισμού της με το να επιβιβασθεί στο οδηγούμενο από το σύζυγό της ΙΧΕ αυτοκίνητο, διότι ουδόλως προκύπτει ότι η ίδια γνώριζε ή ότι μπορούσε να γνωρίζει πως ο σύζυγός της ήταν κουρασμένος και ότι ως εκ τούτου είχε μειωμένη οδηγική ικανότητα προς οδήγηση. Επομένως, το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο που έκρινε ότι η εκκαλούσα - ενάγουσα τυγχάνει συνυπαίτια, κατά ποσοστό 30%, έσφαλε στην κρίση του, δεκτών γενομένων ως κατ΄ ουσία βάσιμων των σχετικών λόγων  έφεσης.

 

Αποζημίωση Επί Σωματικών Βλαβών

 

Η ενάγουσα παθούσα υπέστη ρήξη μεσοκόλου, ρήξη σπληνός, εξάρθρημα Θ12 και Ο1 σπονδύλων και ευμέγεθες οπισθοπεριτοναϊκό αιμάτωμα. Υποβλήθηκε σε επείγουσα σπληνεκτομή και συρραφή του μεσοκόλου και περαιτέρω διακομιζόμενη σε άλλο ειδικό  Νοσοκομείο (Κ.Α.Τ) υποβλήθηκε σε οπίσθια σπονδυλοδεσία. Επιδικάσθηκαν μεταξύ των άλλων δαπάνη για τις αναγκαίες μετακινήσεις της με μισθωμένο όχημα (ταξί) σε νοσοκομεία και ιατρούς, για βελτιωμένη διατροφή συνολικά το ποσό των  960 ευρώ (8 ευρώ ημερησίως Χ 120 ημέρες), καθότι λόγω της οργανικής εξασθένησης από τις σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις και τις πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος, έπρεπε να τηρεί συγκεκριμένο διαιτολόγιο και ρυθμό διατροφής προκειμένου να αναλάβει, μετά τις πολλαπλές ρήξεις του μεσοκόλου, το παχύ έντερο πλήρεις ρυθμούς λειτουργίας.

 

Σπληνεκτομή

Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας

εξ ΑΚ 931 - 25.000 ευρώ (2)

 

Η αφαίρεση του σπλήνα, ο οποίος είναι ένα ζωτικό τμήμα του ανοσοποιητικού και αιμοποιητικού συστήματος, επέφερε στη ενάγουασα μόνιμη μερική αναπηρία, καθώς την καθιστά ευάλωτη στη μόλυνση από πηγές που αποτελούν μικρή απειλή για τα άτομα με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η  σπληνεκτομή κρίθηκε ότι ανήκει στις ακρωτηριαστικές επεμβάσεις και παρουσιάζει, αδιαμφισβήτητα, μόνιμη μερική αναπηρία (χωρίς να είναι αναγκαίο να προσκομιστεί ιατρική βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου ή απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής για τη διαπίστωση του ποσοστού αναπηρίας, όπως αβασίμως επικαλείται η εφεσίβλητη - εναγομένη). Συνεπώς η ενάγουσα εξαιτίας του τραυματισμού της  μειονεκτεί ως άτομο λόγω μείωσης της ανοσοποιητικής της προστασίας και ως εκ τούτου αυτό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος στο μέλλον. Συνακόλουθα επιδικάζεται σ΄αυτή το ποσό των 25.000 ευρώ (αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 5.000 ευρώ), εξ ΑΚ 931.

 

Ηθική Βλάβη

 

Επιδικάσθηκε ποσό 25.000 ευρώ (αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 10.000 ευρώ – υψωτική τάση)

 

Πλαστική Επέμβαση – Μέλλουσα

για αποκατάσταση Δύσμορφων Ουλών

 

 Κρίθηκε ως πρόδηλη η ανάγκη υποβολής της εκκαλούσας - ενάγουσας σε επανορθωτική πλαστική επέμβαση, προκειμένου να απαλειφθούν οι δύσμορφες ουλές. Επιδικάσθηκε σχετικώς το ποσό των 6.074 ευρώ, βάσει ιατρικής γνωμάτευσης πλαστικού χειρουργού.

 

 

Αποκλειστική Νοσοκόμος

η μητέρα της παθούσας

 

 Λόγω της αδυναμίας της ενάγουσας να αυτοεξυπηρετηθεί κρίθηκε αναγκαία η παροχή βοήθειας τρίτου προσώπου, τις οποίες προσέφερε σ΄αυτή η μητέρα της, (φροντίζοντας παράλληλα και την οικία και τα δύο ανήλικα τέκνα της ενάγουσας, αφού η τελευταία αδυνατούσε παντελώς). Επιδικάζεται με βάση τις ειθισμένες τιμές που είχαν διαμορφωθεί σύμφωνα και με τις κρατούσες οικονομικές και νομισματικές συνθήκες στο χρόνο παροχής τους, το ποσό των 40 ευρώ για κάθε 12ωρο ημερησίως, για χρονικό διάστημα 110 ημερών – συνολικά το ποσό των 4.400 ευρώ, το οποίο δικαιούται η ερνάγουσα κατ΄άρθρ. ΑΚ 930 παρ.3.

 

 

 

 Σχόλια Παρατηρήσεις

 

 1.Εκτροπή Οχήματος – Υπνηλία Οδηγού

 Αποκλειστική υπαιτιότητα του ευρισκόμενου σε  κατάσταση πνευματικής και σωματικής κόπωσης οδηγού, ο οποίος απώλεσε τον έλεγχο  του φορτηγού οχήματός του, το οποίο κινήθηκε αιφνίδια και απροειδοποίητα  πλαγιοαριστερά κλείνοντας με τον όγκο του τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας της Εθνικής οδού (αριστερή και μεσαία), με συνέπεια να αποκλείσει την ευθεία πορεία των άλλων κανονικώς κινουμένων ΙΧΕ αυτοκινήτων, παραβιάζοντας τις διατάξεις των άρθρων 12 παρ.1, 16παρ.3, 19 και 94 του ΚΟΚ. ΑΠ. 599/2005 ΣΕΣυγκΔ, 2005/506

 

2.Σπληνεκτομή – Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας – ΑΚ 931

 

Αναιρείται Εφετειακή απόφαση που απέρριψε ως αβάσιμο το αίτημα του ενάγοντος ήδη αναιρεσείοντος, για επιδίκαση σχετικού κονδυλίου εξ ΑΚ 931, αναφέροντας ότι, στην σχετική βεβαίωση δεν καταλείπεται πιθανότητα μόνιμης αναπηρίας, σε περίπτωση σπληνεκτομής, μη λαμβάνοντας όμως υπόψη, το κρίσιμο για την έκβαση της δίκης σχόλιο του εκδώσαντος την ανωτέρω βεβαίωση ιατρού (στο τέλος αυτής) και σύμφωνα με το οποίο "η σπληνεκτομή μετά έξι μήνες (χρόνος αποθεραπείας) καταλείπει μόνιμη μερική ανικανότητα περίπου 10%.  Πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή ο σπλην αποτελεί το αιματολογικό εργαστήριο του οργανισμού μας, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων, σαν επιπλοκή, με τη σπληνεκτομή". ΑΠ 1124/2012, ΕΣυγκΔ 2012/377

Δεκτή η μερική αναπηρία του ενάγοντος σε ποσοστό 25% λόγω σπληνεκτομής, λαμβανομένης δε υπόψη και της συνυπαιτιότητας του ενάγοντος σε ποσοστό 30% επιδικάσθηκε σ΄αυτόν ποσό 35.000 ευρώ. εξ ΑΚ 931 Μον.Πρ.Αθ. 2182/2013, ΕΣυγκΔ 2013/337.

(ΣΣ Άξια συγχαρητηρίων η κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση που καταδεικνύει ότι έχει γίνει επιτέλους γνωστό και αποδεκτό από την νομολογία μας το γεγονός της μόνιμης αναπηρίας που υφίσταται το άτομο εξαιτίας σπληνεκτομής. Βλέπε σχετικά και άρθρο Μιχαήλ Ον.  Ονουφριάδη, «Οι κακώσεις του σπληνός σε Τροχαία Ατυχήματα και η απότοκος Σπληνεκτομή ως αιτία Μόνιμης Αναπηρίας Σύγχρονες Νομολογιακές Περιπτώσεις» ΕΣυγκΔ 2011/210).

 

Απόφ.Εφ.Αθ.....

 

Για να διαβάσετε τον αριθμό της απόφασης καθώς και το  πλήρες κείμενο της απόφασης μαζί με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις θα πρέπει να είστε συνδρομητής στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ή στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων Βy Google 

 

Εάν είστε συνδρομητής για να αποκτήσετε την δυνατότητα αντιγραφής και επικόλλησης και όχι απλής ανάγνωσης στα Άρθρα και στην Νομολογία κάντε πρώτα Login εδώ    

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016_Μεσαία_εικόναΕάν επιθυμείτε να γίνεται τώρα συνδρομητής και να ενημερώνεστε υπεύθυνα μέσα από τις στήλες του περιοδικού τότε πατήστε εδώ (Για εγγραφή στο περιοδικόκαθώς επίσης και για να λαμβάνετε άμεσα στο email σας ειδήσεις νομικού ενδιαφέροντος, σχολιασμένη επίκαιρη νομολογία, και νομικά άρθρα και σύνοψη της σημαντικότερης Νομολογίας- Αρθρογραφίας -Νομοθεσίας των τελευταίων μηνών. 

 

Εάν είστε συνδρομητής πατήστε στο σύνδεσμο λίγο πιο κάτω με την ένδειξη (Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ και συμπληρώστε τους κωδικούς σας. 

 

Εάν δεν τους έχετε ακόμα προμηθευτεί πατήστε τώρα εδώ ή επικοινωνήστε στο 210.9824002 ή στο 6977.000500   

 

Email:     info@esd.gr

 

 

.

 

 

 

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.