210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Αποζημίωση επί Μονίμου αναπηρίας (ΑΚ 931) 150.000 ευρώ ΠΛΕΟΝ 150.000 ευρώ για Ηθική Βλάβη Σε 23χρονη αθλήτρια καλαθοσφαίρισης κριθείσα 82% ανάπηρη ΝΕΟ

Σύγκρουση Αντιθέτως Κινουμένων

Αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού ΙΧΕ η οποία απώλεσε τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα να εκτραπεί προς τα αριστερά, να εισέλθει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και να συγκρουσθεί πλαγιομετωπικά με το αντιθέτως κινούμενο όχημα.

Αποζημίωση επί Μονίμου αναπηρίας (ΑΚ 931) 150.000 ευρώ

Η 23χρονη ενάγουσα εξαιτίας του σοβαρότατου τραυματισμού της (βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, κακώσεις αυχενικής μοίρας) κρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ανάπηρη σε ποσοστό 82% και εμπίπτει στις διατάξεις περί παραπληγίας, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό το ποσοστό η νοητική της κατάσταση, που προσομοιάζει με ανήλικου παιδιού. Υπεβλήθη δε σε ακρωτηριακές επεμβάσεις με τις οποίες της αφαιρέθηκαν μύες και οστά από τη λεκάνη, εμφανίζει βαριά δεξιά σπαστική ημιπάρεση και χαλαρή πάρεση αριστερού κάτω άκρου, δεν δύναται να σταθεί και να βαδίσει χωρίς υποβοήθηση, δεν μπορεί να αρθρώσει σωστά, εμφανίζει μετωπιαίο σύνδρομο. Οι παραμορφώσεις αυτές και η μόνιμη αναπηρία της ενάγουσας θα επιδράσουν δυσμενώς στο μέλλον της και η αναπηρία αυτή αποτελεί αρνητικό στοιχείο στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της οικονομικής εξέλιξης και προαγωγής της. Επομένως, δεδομένου ότι η ενάγουσα, , σπούδαζε στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είχε ιδιαίτερη έφεση στον αθλητισμό, καθώς ήταν επαγγελματίας αθλήτρια καλαθοσφαίρισης, αγωνιζόμενη σε ομάδες της πρώτης κατηγορίας του Πρωταθλήματος Ελλάδος και στην εθνική ομάδα γυναικών, αποκλείει οποιαδήποτε ενασχόλησή της με αθλητικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα έχει απωλέσει πλήρως τη δυνατότητα ομαλής κοινωνικής ζωής και δημιουργίας οικογένειας. Κατά ακολουθία κρίθηκε ότι πρέπει να επιδικασθεί στην ανωτέρω ενάγουσα ποσό 150.000 ευρώ εξ ΑΚ 931.

Ηθική Βλάβη 150.000 ευρώ

Το δικαστήριο με βάση το είδος του τραυματισμού της ενάγουσας, ο οποίος ήδη την ταλαιπωρεί ψυχικά για περισσότερα από τρία χρόνια και αναμένεται να την ταλαιπωρεί εφ όρου ζωής, την ηλικία της, το βαθμός υπαιτιότητας της πρώτης εναγομένης και γενικότερα η οικονομική και κοινωνική κατάσταση των διαδίκων, πλην της τρίτης εναγομένης ασφαλιστικής εταιρίας, της οποίας η ευθύνη είναι εγγυητική, έκρινε ότι πρέπει να της επιδικασθεί το ποσό των 150.000 ευρώ.

Ζώνη Ασφαλείας

Απορριπτέα η ένσταση συντρέχοντος πταίσματος της ενάγουσας λόγω έλλειψης ζώνης ασφαλείας, καθότι κρίθηκε ότι το γεγονός αυτό δε συνδέεται αιτιωδώς με την επέλευση και την έκταση του τραυματισμού της ενάγουσας που επέβαινε σε πίσω κάθισμα, καθώς από τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες του αυτοκινήτου, αποδεικνύεται ότι, σε περίπτωση που η ενάγουσα ήταν προσδεδεμένη με ζώνη ασφαλείας, ο τραυματισμός που υπέστη θα ήταν ακόμη βαρύτερος και πιθανώς θανάσιμος, αφού η πίσω δεξιά πόρτα του εν λόγο αυτοκινήτου εισήλθε κατά μισό μέτρο εντός της καμπίνας του αυτοκινήτου.

Αποκλειστική Νοσοκόμος

Απορριπτέο το κονδύλιο που αφορά

την παραμονή σε ΜΕΘ και ΜΑΦ (1)

Απορριπτέο ως αβάσιμο το σχετικό κονδύλιο που αφορούσε την παρουσία της μητέρας της ενάγουσας ως αποκλειστικής νοσοκόμου κατά τον χρόνο παραμονής στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας καθώς αποδείχθηκε ότι δεν ήταν απαραίτητες εφόσον οι μονάδες αυτές διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό όλο το εικοσιτετράωρο.

Ωστόσο, το ίδιο κονδύλιο για το υπόλοιπο αιτούμενο χρονικό διάστημα, αποδεικνύεται βάσιμο στην ουσία του. Επιδικάσθηκε ποσό 40 ευρώ ημερησίως για χρονικό διάστημα 363 ημερών, συνολικά δε το ποσό 14.520 ευρώ.

Ιατρική Πραγματογνωμοσύνη – Απορριπτέα

Η κατάσταση της υγείας της ενάγουσας προκύπτει πέραν αμφιβολίας από πλήθος ιατρικών γνωματεύσεων και σημειωμάτων, τα οποία προσκομίζει και επικαλείται η ενάγουσα, ώστε το δικαστήριο να μπορεί να σχηματίσει πλήρη δικανική πεποίθηση αναφορικά με τον τραυματισμό της ενάγουσας και την μονιμότητα της σωματικής και διανοητικής της αναπηρίας.

Ένσταση Αοριστίας

και έλλειψης ενεργητικής νομιμοποίησης

λόγω μη αναφοράς ασφαλιστικής σχέσης

με Κοινωνική ή Ιδιωτική Ασφάλιση - Απορριπτέα

Δεν αποτελεί στοιχείο της αγωγής η αναφορά της τυχόν υπάρχουσας ασφαλιστικής σχέσης της ενάγουσας με τον εκάστοτε ασφαλιστικό της φορέα ή με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, όπως αντίθετα αλλά αβάσιμα ισχυρίζονται οι εναγόμενοι, καθώς η ύπαρξη ή μη τέτοιας ασφαλιστικής σχέσης, συνιστά θέμα που άπτεται της ουσιαστικής βασιμότητας των σχετικών κονδυλίων.

Αναφορικά όμως με τα κονδύλια που αφορούν την επιδίκαση αποζημίωσης για τη δαπάνη που η ενάγουσα επικαλείται ότι πραγματοποίησε στο κέντρο αποκατάστασης, καθώς και για τις λοιπές αιτούμενες δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της, το παρόν δικαστήριο διαπιστώνει ότι δημιουργούνται κενά και αμφίβολα σημεία. Εφόσον η ενάγουσα ομολογεί με τις προτάσεις ότι είναι ασφαλισμένη στο ΕΤΑΑ, καθώς και ότι έχει πραγματοποιήσει ιδιωτική ασφάλιση ζωής, πρέπει να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης και να διαταχθεί η επανάληψη της συζήτησης κατ' άρθρο 254 ΚΠολΔ, προκειμένου η ενάγουσα να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα από τα οποία να προκύπτει αν οι παροχές τόσο του φορέα κοινωνικής της ασφάλισης ή οι προβλέψεις της σύμβασης ιδιωτικής ασφάλισης που συνήψε, καλύπτουν τις δαπάνες νοσηλείας της στο κέντρο αποκατάστασης καθώς και τις λοιπές αιτούμενες δαπάνες ιατροφαρμακευτικής της περίθαλψης.

 

Σχόλια – Παρατηρήσεις

1.Αποκλειστική Νοσοκόμος - Απορριπτέο το κονδύλιο που αφορά την παραμονή σε ΜΕΘ και ΜΑΦ

Βλέπε ομοίως και Μον.Πρ.Αθ.............

Απόφ.Μον.Πρ.Αθ.....

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.