210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Διακοπή ασφάλισης στον ΟΓΑ λόγω συνταξιοδότησης από ασφαλιστικό φορέα εξωτερικού ΝΕΟ

Κανονισμός Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης Αγροτών Συνταξιοδότηση ασφαλισμένου αγρότη από τον ΟΓΑ

Διακοπή κύριας ασφάλισής του στον ΟΓΑ και διαγραφή του από τα μητρώα ασφαλισμένων λόγω συνταξιοδότησής του και από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού

Υπολογισμός τόκων - Επιτόκιο

Αναιρείται εν μέρει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που

είχε δεχθεί ότι δεν συνιστά λόγο διακοπής της ασφάλισης στο κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών αυτού, η λήψη σύνταξης από ασφαλιστικό φορέα της αλλοδαπής.

Ιστορικό

   Ο εφεσίβλητος, αγρότης, είχε απογραφεί αφενός στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης αγροτών του ΟΓΑ, από 1/1/1988 έως 31/12/1997, αφετέρου στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών από 1/1/1998 έως 31/12/2002. Ακολούθως διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος είχε συνταξιοδοτηθεί από το φορέα συντάξεων του Κεμπέκ, στον οποίο ήταν ασφαλισμένος από 1/1/2000. Κατόπιν αυτού διακόπηκε αναδρομικά από 1/1/2000 η ασφάλισή του στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών και επαναπροσδιορίσθηκε η σύνταξή του με βάση τα εναπομείναντα έτη ασφάλισης και καθορίσθηκε η κύρια σύνταξή του σε μικρότερο ποσό από το αρχικό, με απόφαση των αρμοδίων οργάνων του ΟΓΑ. Ένσταση κατ’ αυτών απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΟΓΑ. Κατά της απορριπτικής απόφασης ασκήθηκε προσφυγή – αγωγή από τον αναιρεσίβλητο.

Κρίση πρωτοδικείου

   Το πρωτοδικείο έκρινε ότι η λήψη της σύνταξης από τον ασφαλιστικό φορέα της αλλοδαπής δεν συνιστά λόγο διακοπής της κύριας ασφάλισης αγροτών του ΟΓΑ και, επομένως, δεν είναι νόμιμη η διακοπή της ασφάλισής του στον κλάδο ασφάλισης του ΟΓΑ από το χρόνο συνταξιοδότησής του από τον ασφαλιστικό φορέα του Κεμπέκ, καθώς και η συνακόλουθη μείωση της κύριας σύνταξής του. Έτσι, έκανε δεκτή την προσφυγή και αναγνώρισε ως χρόνο ασφαλίσεως στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ από 1/1/2000 έως 31/12/2002, ακυρώνοντας την απόφαση των οργάνων του ΟΓΑ, με την οποία μειώθηκε η σύνταξη γήρατος.

   Περαιτέρω έκρινε το πρωτοδικείο ότι ο αναιρεσίβλητος δικαιούται αποζημιώσεως για τη μείωση της συντάξεώς του κατά τον χρονικό διάστημα 1/7/2003 – 25/2/2008, έκανε εν μέρει δεκτή τη σωρευθείσα στο ίδιο δικόγραφο αγωγή και υποχρέωσε τον ΟΓΑ να καταβάλει το ποσό των ευρώ 3.831,75 νομιμοτόκως από την άσκηση της αγωγής «με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο υπερημερίας».

Κρίση εφετείου

   Το εφετείο, στο οποίο προσέφυγε ακολούθως ο ΟΓΑ, μεταρρύθμισε την πρωτόδικη απόφαση μόνο κατά το κεφάλαιο που αφορούσε το ύψος του επιτοκίου και υποχρέωσε τον ΟΓΑ να καταβάλει το ως άνω ποσό νομιμοτόκως από την άσκηση της προσφυγής - αγωγής έως την εξόφληση «του τόκου υπολογιζομένου με βάση το άρθρο 21 του κώδικα νόμων περί δικών του Δημοσίου». Εν συνεχεία, έκανε δεκτό ότι δεν συνιστά κώλυμα για την ασφάλιση του εφεσιβλήτου στον κλάδο συντάξεων του ΟΓΑ η συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου από τον ασφαλιστικό φορέα του Κεμπέκ, απέρριψε δε όσα αντίθετα προέβαλε ο ΟΓΑ με την έφεσή του.

Κρίση ΣτΕ

   Κατά της απόφασης του εφετείου ασκήθηκε παραδεκτώς αναίρεση από τον ΟΓΑ (τη δίκη συνέχισε ο ΕΦΚΑ ως διάδοχος αυτού εν προκειμένω), κατά το μέρος που αφορά την κρίση του εφετείου περί του ότι δεν συνιστά λόγο διακοπής της ασφάλισης στο κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών αυτού, η λήψη σύνταξης από ασφαλιστικό φορέα της αλλοδαπής.

   Επί της αναιρέσεως το ΣτΕ έγινε δεκτό ότι σύμφωνα με το Καταστατικό Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης Αγροτών, η λήψη συνταξιοδοτικής παροχής από ασφαλιστικό φορέα της αλλοδαπής συνιστά, κατ’ αρχάς, λόγο διακοπής της ασφάλισης στον Κλάδο Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και διαγραφής από τα Μητρώα Ασφαλισμένων.

Ενόψει των ανωτέρω και δοθέντος ότι αντίθετη ρύθμιση δεν προκύπτει , πάντως, από τις διατάξεις των συμβάσεων κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδας με τον Καναδά και το Κεμπέκ, η ως άνω κρίση του εφετείου δεν είναι ορθή. Με την αιτιολογία δε αυτή αναίρεσε εν μέρει την απόφαση του εφετείου.

 

Απόφ. ΣτΕ..........

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.