facebook
Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις Μεγαρόσημα: Χρήσιμες πληροφορίες από το ΤΑΧΔΙΚ

Μεγαρόσημα: Χρήσιμες πληροφορίες από το ΤΑΧΔΙΚ

Μεγαρόσημα

Ο τρόπος της προμήθειας των ενσήμων (μεγαρόσημα), ο τύπος, ο τρόπος ακύρωσης χρήσης, διάθεσης & διαχείρισης αυτών, και γενικά ό,τι αφορά αυτά, καθορίζεται με πράξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου και με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας – Οικονομικών & Δικαιοσύνης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η εκτύπωση των μεγαροσήμων γίνεται από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. Η διαχείριση αυτών γίνεται από την Διεύθυνση Παραγωγικής Λειτουργία Συστημάτων, Εκτυπώσεων & Λειτουργικής Υποστήριξης, η οποία και έχει αναλάβει την προμήθεια των μεγαροσήμων στις Δ.Ο.Υ, από όπου μπορούν να τα προμηθευτούν Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι και Ιδιώτες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΓΑΡΟΣΗΜΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν.δ.1017/1971, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τους νόμους:

  • α) 4043/2012 (ΦΕΚ Α΄25/13-2-2012), άρθρο 7 παρ.10
  • β) 4055/2012 (ΦΕΚ Α΄51/12-3-2012), άρθρο 108 παρ.6
  • γ) 4198/2013 (ΦΕΚ Α΄215/11-10-2013) άρθρο 8 παρ.8
  • δ) 4446/2016 (ΦΕΚ Α’240/22-12-2016) άρθρο 42 παρ.2

μετατράπηκε η αξία των ενσήμων του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. και προσαρμόσθηκαν οι πόροι του ως εξής:

  1. ευρώ 4 για κάθε παράσταση δικηγόρου στο Πρωτοδικείο ή οποιαδήποτε Πολιτική ή Δικαστική Αρχή ή Διοικητικό Δικαστήριο, για κάθε υπόθεση πολιτική ή ποινική ή δικαστική και σε κάθε αγωγή, παρέμβαση και σε όλα τα εισαγωγικά της δίκης έγγραφα, προτάσεις ή σημειώματα ή δικόγραφα ενδίκων μέσων, αιτήσεις ή προσφυγές στα ίδια Δικαστήρια και Αρχές.
  2. ευρώ 6 για τις ίδιες ανάγκες στο Εφετείο, Κακουργιοδικείο, Διοικητικά Δικαστήρια, όταν δικάζουν κατ` έφεση ή οποιασδήποτε δικαστικής παρ` εφέτες Αρχής.
  3. ευρώ 18 για τις ίδιες πράξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή τον Άρειο Πάγο ή το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  4. ευρώ 3 για τις ίδιες πράξεις στο Ειρηνοδικείο ή Πταισματοδικείο ή παρ` αυτά δικαστικής Αρχής.
  5. ευρώ 3 σε κάθε μήνυση ή αίτηση που υποβάλλεται στον Εισαγγελέα ή στον Δημόσιο Κατήγορο και σε κάθε ανακριτικό υπάλληλο, καθώς και σε κάθε αίτηση ή υπόμνημα κάθε τύπου, που υποβάλλεται σε οποιαδήποτε Υπηρεσία αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικηγορικούς ή Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους ή Συλλόγους Δικαστικών Επιμελητών, πλην των αιτήσεων για έκδοση πιστοποιητικών Ποινικού Μητρώου. Οι αιτήσεις και τα υπομνήματα των απόρων κρατουμένων υποβάλλονται ατελώς.
  6. ευρώ 1 για τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης για την οποία καταβάλλονται πάγια τέλη, ευρώ 4 σε κάθε φύσεως συμβολαιογραφικές πράξεις για τις οποίες καταβάλλονται αναλογικά τέλη και ευρώ 2 για την έκδοση κάθε αντιγράφου ή αποσπάσματος αυτών.
  7. ευρώ 2 για κάθε αντίγραφο ή πιστοποιητικό που εκδίδεται από οποιαδήποτε δικαστική Αρχή, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικηγορικούς Συλλόγους, Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους και Συλλόγους Δικαστικών Επιμελητών, πλην των πιστοποιητικών Ποινικού Μητρώου».

 

 

Πηγή : https://taxdik.gr/ypiresies