210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Κράνος Μοτοσικλετιστή μη προσδεδεμένο επί της κεφαλής – Πλαστική Επέμβαση Μέλλουσα - μετά σχετικού σημειώματος Αθ.Κρητικού Αντιπροέδρου ΑΠ, ε.τ. ΝΕΟ

Κράνος Μοτοσικλετιστή μη προσδεδεμένο επί της κεφαλής (1)

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ τεύχος Ιούλιος 2018)

 Ο ενάγων κατά την οδήγηση της δίκυκλης μοτοσικλέτας του έφερε μεν προστατευτικό κράνος, πλην όμως τούτο δεν ήταν κανονικώς δεμένο στην κεφαλή του όπως απαιτεί η παρ. 6 του άρθ. 12 του ΚΟΚ.. Για την παράλειψή του αυτή κρίθηκε συνυπαίτιος σε ποσοστό 30% έκταση όσων ζημιών του συνδέονται αιτιωδώς με την παράλειψη αυτή.

Σύγκρουση Ομορρόπως και παραπλεύρως κινουμένων Μοτοσικλετών (2)

Αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού μοτοσικλέτας ο οποίος δεν αντελήφθη εγκαίρως τη δίκυκλη μοτοσικλέτα του ενάγοντος η οποία εκινείτο ομορρόπως στην διπλανή προς τα δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και επιχείρησε δεξιό ελιγμό με αποτέλεσμα να εισέλθει στη λωρίδα κυκλοφορίας του ενάγοντος παρεμβαίνοντας έτσι στην πορεία του χωρίς προηγουμένως να ελέγξει εάν η λωρίδα κυκλοφορίας, στην οποία ήθελε να εισέλθει, ήτο ελεύθερη και χωρίς να κάνει χρήση του δείκτη αλλαγής κατευθύνσεως (φλας) και έτσι να συγκρουσθεί το εμπρόσθιο δεξιό μέρος του μοτοποδηλάτου με την μοτοσικλέτα του ενάγοντος.

Αποζημίωση επί Σωματικών Βλαβών

Ο ενάγων συνεπεία του τραυματισμού του υπέστη μόνιμη βλάβη που εντοπίζεται στην αριστερή ποδοκνημική άρθρωση, η οποία εμφανίζει κλινικά και ακτινολογικά σημεία μετατραυματικής οστεοαρθρίτιδας εκ της οποίας προέρχονται το άλγος και η εξ αυτού χωλότητα στη βάδιση όπως και η αδυναμία να τρέξει. Η παθολογική αυτή κατάσταση είναι πάθηση εξελικτική και στην πλειονότητα των πασχόντων εμφανίζεται κατά τα επόμενα έτη επιδείνωση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων. Επιδικάσθηκαν μεταξύ άλλων δαπάνη αποκλειστικής νοσοκόμου, μίσθωσης ΤΑΞΙ για μετάβαση στο νοσοκομείο, απορριπτομένου του σχετικού κονδυλίου για βελτιωμένη τροφή.

Πλαστική Επέμβαση Μέλλουσα (3)

Ο ενάγων βαρύνεται με συντρέχουσα αμέλεια στην έκταση των ζημιών του σε ποσοστό 30% λόγω έλλειψης προστατευτικού κράνους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε βάσιμη αξίωση του ενάγοντος για σωματική κάκωση που συνδέεται αιτιωδώς με την παράλειψη χρήσεως προστατευτικού κράνους υπόκειται σε αντίστοιχη μείωση κατά ποσοστό 30%. Στην προκειμένη όμως περίπτωση για την μελλοντική πλαστική εγχείρηση του ενάγοντος θα απαιτηθεί το συνολικό ποσό των 5.000 ευρώ χωρίς όμως να αναφέρεται πόσο ποσό (από το συνολικό των 5.000 ευρώ) αντιστοιχεί στις ουλές του προσώπου και πόσο ποσό αντιστοιχεί στη δύσμορφη ουλή του αριστερού ποδιού. Ενόψει της αοριστίας αυτής δεν μπορεί να προσδιορισθεί κατά τρόπο ορισμένο το ποσό από το οποίο θα αφαιρεθεί το ποσοστό του 30% λόγω της συντρέχουσας υπαιτιότητος του ενάγοντος, και συνεπώς κρίθηκαν απορριπτέα ως αόριστα τα σχετικά αγωγικά κονδύλια.

(βλ. σχετικό σημείωμα Αθαν. Γ. Κρητικού, Αντιπροέδρου ΑΠ, ε.τ. κατωτέρω).

Ηθική Βλάβη 20.000 ευρώ

Ο 44χρος ενάγων συνεπεία της μόνιμης βλάβης της αριστερής ποδοκνημικής αρθρώσεως, με εμφάνιση μετατραυματικής οστεοαρθρίτιδος, υπέστη ηθική βλάβη. Επιδικάσθηκε το ποσό των 18.000 ευρώ για την εναγομένη και εκκαλούσα ασφαλιστική εταιρεία και ποσό 20.000 ευρώ για τον εναγόμενο και εφεσίβλητο (υπαίτιο οδηγό), αντί των 10.000 ευρώ πρωτοδίκως επιδικασθέντων εις ολόκληρον κατά των εναγομένων.

Σχόλια – Παρατηρήσεις

  1. Κράνος Μοτοσικλετιστή μη προσδεδεμένο επί της κεφαλής

(ΣΣ ορθώς εξομοιώνεται η μη κανονική πρόσθεση του κράνους επί της κεφαλής, με την έλλειψη χρήσης αυτού, αφού παράγει το ίδιο αποτέλεσμα – σοβαρό τραυματισμό της κεφαλής αφού σε περίπτωση πτώσης ή εκτόξευσης του σώματος του μοτοσικλετιστή είναι πλέον ή σίγουρο ότι το κράνος θα αποσπασθεί από την κεφαλή αυτού και συνεπώς θα παραμείνει ακάλυπτος από την προστασία που αυτό παρέχει. Η έλλειψη παιδείας αναφορικά με το ζήτημα αυτό διακατέχει δυστυχώς τους αναβάτες δικύκλων στη χώρα μας).

Ο θανών ναι μεν έφερε προστατευτικό κράνος όμως επειδή δεν ήταν προσδεμένο (ορθά τοποθετημένο) στο κεφάλι του, δεν παρέμεινε σταθερά σ' αυτό με αποτέλεσμα η κεφαλή του να προσκρούσει στην ανώμαλη - ανένδοτη επιφάνεια του οδοστρώματος και να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση δέχθηκε ότι εάν ο θανών είχε προσδέσει κανονικά το κράνος που έφερε στην κεφαλή του, (ως νοείται κατά την διάταξη του άρθρου 12 παρ. 6 Ν. 2696/1999), τότε, θα είχαν αποφευχθεί οι βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και συνακόλουθα ο θάνατός του, ο οποίος προκλήθηκε εξ αιτίας αυτών ως μόνης ενεργού αιτίας. Συνεπώς κρίθηκε συνυπαίτιος του θανάσιμου τραυματισμού του κατά ποσοστό 20%. Μον.Πρ.Ηρακλ.165/2010, ΕΣυγκΔ 2010/533.

 2.Σύγκρουση Ομορρόπως και παραπλεύρως κινουμένων

Αποκλειστική υπαιτιότητα οδηγού ΙΧΕ ο οποίος κινούμενος στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας επιχείρησε ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ να αλλάξει λωρίδα προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο εξ αριστερών κινούμενο παραλλήλως προς αυτόν όχημα, ο οδηγός του οποίου δεν μπόρεσε να επιχειρήσει οποιοδήποτε αποφευκτικό ελιγμό. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να εκτραπεί το όχημα που κινείτο στην αριστερή λωρίδα επί του προστατευτικού τσιμεντένιου διαχωριστικού των ρευμάτων κυκλοφορίας και εν συνεχεία να ανατραπεί (παράβαση άρθρ. 12 παρ. 1, 17 παρ. η περ. α, β, 19 παρ. 1 21 παρ. 1 και 2, 23 παρ. 4 ΚΟΚ). Εφ.Θεσ.829/2010, ΕΣυγκΔ 2010/390.

Αποκλειστική υπαιτιότητα οδηγού ΙΧΕ οχήματος ο οποίος επιχειρώντας την διενέργεια της αριστερής στροφής για να εισέλθει σε κάθετο οδό, δεν προέβη στον απαιτούμενο έγκαιρο έλεγχο των οχημάτων που κινούνταν πίσω και εξ αριστερών του, αλλά ενήργησε ανέλεγκτα αριστερή στροφή από το δεξιό τμήμα της οδού στην οποία κινείτο, με αποτέλεσμα να αποκλείσει την κίνηση μοτοσικλέτας που κινείτο αριστερά και παραπλεύρως αυτού (παράβαση άρθρων 12 παρ. 1, 19 παρ.1,2 και 21, 23 παρ. 2 του ΚΟΚ). Μον.Πρ.Αθ.989/2017, ΕΣυγκΔ 2017/190.

 3.Πλαστικές επεμβάσεις – Μέλλουσες

  Αντί άλλων βλέπε σχετικά σημείωμα Αθαν. Γ. Κρητικού, Αντιπροέδρου ΑΠ, ε.τ. κατωτέρω )

  Κείμενο Απόφ. Μον.Εφ.Αθ....

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.