facebook
Αρχική Νομολογία Επίκαιρη Νομολογία σε όλο το εύρος του Δικαίου Παράλειψη καταβολής Δεδουλευμένων υπό του εργοδότου Καταδικαστική Απόφαση Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αναιρετέα

Παράλειψη καταβολής Δεδουλευμένων υπό του εργοδότου Καταδικαστική Απόφαση Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αναιρετέα

Παράλειψη καταβολής Δεδουλευμένων υπό του εργοδότου

Καταδικαστική Απόφαση Τριμελούς Πλημμελειοδικείου

Αναιρετέα κατ΄άρθρ. 510 αρ.1 στοιχ.Δ ΚΠοινΔ

 

Η παράβαση των διατάξεων εργατικής νομοθεσίας (άρθρ. 28 Ν.3996/2011) σχετικών με την καταβολή δεδουλευμένων, την αμοιβή, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ή την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον εννιακοσίων (900) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές .

Κατά τη διάταξη του άρθρου μόνον παράγραφος 1 του ΑΝ 690/1945, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2336/1995, τιμωρείται με τις αναφερόμενες σ’ αυτό ποινές κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες συνεπεία της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας πάσης φύσεως αποδοχές, που καθορίζονται είτε από τη σύμβαση εργασίας, είτε από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είτε από αποφάσεις διαιτησίας, είτε από το νόμο ή το έθιμο.

Το προβλεπόμενο από αυτή ως άνω πλημμέλημα τιμωρείται ως γνήσιο έγκλημα παραλείψεως, το οποίο συντελείται ευθύς ως ο υπόχρεος παραλείψει να καταβάλει στο δικαιούχο μισθωτό τις οφειλόμενες σ’ αυτόν αποδοχές ή άλλης φύσεως χορηγίες, μέσα στην προθεσμία που ορίζεται είτε από τη σύμβαση είτε από το νόμο ή το έθιμο, είτε από τις διοικητικές πράξεις.

   Η καταδικαστική απόφαση για παράβαση της ως άνω διατάξεως του ΑΝ 690/1945 στερείται της απαιτούμενης αιτιολογίας, όταν δεν εκτίθενται αποδοχές, καθώς και οι έκτακτες, το σύνολο αυτών, το ποσό που καταβλήθηκε στον εργαζόμενο έναντι αυτών και ο χρόνος που έπρεπε να καταβληθούν οι οφειλόμενες από τον κατηγορούμενο αποδοχές στον εργαζόμενο και αν το ύψος των αποδοχών και ο χρόνος καταβολής τους είχε ορισθεί από ατομική σύμβαση εργασίας ή διαιτητική απόφαση ή από το νόμο ή από το έθιμο.

Αναιρείται κατ΄άρθρ. 510 αρ.1 στοιχ.Δ ΚΠοινΔ καταδικαστική απόφαση που έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για παράβαση του Ν.3996/2011 διότι δεν παρατίθενται στην προσβαλλομένη απόφαση (ούτε στο σκεπτικό ούτε στο διατακτικό) ποιες ήταν οι τακτικές μηνιαίες ή επί άλλης βάσεως υπολογιζόμενες αποδοχές των εργαζομένων και αν αποδοχές αυτές καθορίζονται από την ατομική σύμβαση εργασίας των απασχοληθέντων ή από συλλογική σύμβαση εργασίας, διαιτητική απόφαση ή έθιμο, όπως τν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία απαιτούν τα άρθρα άρθρα 93 παρ. 3 του Συντάγματος και 139 του ΚΠοινΔ.

 

Απόφ. ΑΠ….

Αγαπητέ συνάδελφε μην μένεις ανημέρωτοςΕπειδή δεν μπορείς να γνωρίζεις τι καινούργιο προκύπτει καθημερινά στην Νομολογία μας ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ από κάτω και απέκτησε τώρα πρόσβαση στην Τ.Ν.Π. ο Σόλων άλλα και στην εβδομαδιαία ενημέρωση Σχολιασμένης Νομολογίας και Νομικών Ειδήσεων σε όλο το εύρος του Δικαίου για να γνωρίζεις άμεσα ότι συμβαίνει όταν συμβαίνει

Για περισσότερα πάτησε εδώ

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας