210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019 17:21

Πειθαρχικός έλεγχος από τον ΔΣΑ για τους δικηγόρους της «Μαφίας των φυλακών» ΝΕΟ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πειθαρχικών αδικημάτων από δικηγόρους, εμπλεκόμενους στην υπόθεση του κυκλώματος της μαφίας των φυλακών πρόκειται να ερευνηθεί 
από τον ΔΣΑ.
Συγκεκριμένα όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε το να ζητήσει «από το κατά νόμο αρμόδιο όργανο, ήτοι τον Πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, να διερευνήσει εάν συντρέχει περίπτωση αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής διερεύνησης της τέλεσης τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων από εμπλεκόμενους δικηγόρους».
Την ίδια στιγμή, στην ανακοίνωση του, ο ΔΣΑ τονίζει με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να επιτελέσει το καθήκον της.
Παράλληλα, ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει «κάθε φαινόμενο δυσανάλογης στοχοποίησης προσώπων από τα ΜΜΕ» επισημαίνοντας ότι «ο συστηματικός ονειδισμός και η ανθρωποφαγία οδηγούν σε επικίνδυνη διολίσθηση της δημόσιας ζωής και υπονομεύουν το δικαιοκρατικό κεκτημένο που πρέπει να διαπνέει τη δημόσια σφαίρα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής :
«Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, στα οποία αποδίδονται αξιόποινες πράξεις σε δικηγόρους, στο πλαίσιο υποθέσεων που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη, το ΔΣ του ΔΣΑ διατυπώνει την ακόλουθη θέση:
1. Κατά πάγια πρακτική, ο ΔΣΑ δεν παρεμβαίνει επί της ουσίας και δεν τοποθετείται σχετικά με εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις είτε στο στάδιο της προδικασίας είτε της κύριας διαδικασίας. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφήνεται απερίσπαστη να επιτελεί το καθήκον της, με πλήρη σεβασμό στις ισχύουσες δικονομικές και δικαιοκρατικές εγγυήσεις.
2. Το τεκμήριο αθωότητας αποτελεί λυδία λίθο του νομικού μας πολιτισμού και ισχύει απαρεγκλίτως, μέχρις αμετακλήτου ποινικής καταδίκης, για όλους, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς των δικηγόρων που τυχόν κατηγορούνται για οποιαδήποτε αιτία.
3. Ο ΔΣΑ, στο πλαίσιο της θεσμικής του αποστολής, αποδοκιμάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κάθε φαινόμενο δυσανάλογης στοχοποίησης προσώπων από τα ΜΜΕ. Ο συστηματικός ονειδισμός και η ανθρωποφαγία οδηγούν σε επικίνδυνη διολίσθηση της δημόσιας ζωής και υπονομεύουν το δικαιοκρατικό κεκτημένο που πρέπει να διαπνέει τη δημόσια σφαίρα.
4. Η διαρροή προανακριτικού υλικού συνιστά απαράδεκτη παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας. Απαιτείται προς τούτο άμεση και λυσιτελής αντίδραση των αρμοδίων οργάνων και εντοπισμός και κολασμός, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, των υπαιτίων.
5. Με δεδομένο ότι η πειθαρχική ευθύνη είναι διάφορη της ποινικής, καταγιγνώσκεται με διαφορετικούς όρους και δεν τελεί σε αναγκαία σχέση λειτουργικής ή δικονομικής αλληλεξάρτησης με αυτήν, το ΔΣ θα ζητήσει από το κατά νόμο αρμόδιο όργανο, ήτοι τον Πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, να διερευνά εάν συντρέχει περίπτωση αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής διερεύνησης της τέλεσης τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων από εμπλεκόμενους δικηγόρους».
 
 
 
 
 
Πηγή: newsit.gr
Διαβάστηκε 444 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.