210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 22:41

Επανέρχονται τα Μονομελή Εφετεία με τις αλλαγές στους Κώδικες

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οριστικά επανέρχονται τα Μονομελή Εφετεία τα οποία καταργήθηκαν με την προηγούμενη μορφή των Κωδίκων  που ισχύουν από τη  1η Ιουλίου 2019 και ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η
εκπεφρασμένη βούληση των δικαστικών ενώσεων εισακούστηκε από την κυβέρνηση, και η Επιτροπή θα προτείνει την επανασύστασή τους , δηλαδή θα λάβουν τη μορφή και τις αρμοδιότητες που είχαν προ της ψήφισης των κωδίκων.
Άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr σε εσωτερική ψηφοφορία που είχε γίνει το καλοκαίρι ενόψει των αλλαγών που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων  είχε ψηφίσει «υπέρ της επαναφοράς της αρμοδιότητας του Μονομελούς και Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην προ του  ν.4620/2019 έκταση».
 
Συγκεκριμένα το αποτέλεσμα ήταν:
Θετικές ψήφοι (12):
Ερμίδου, Κομπολίτης, Βουλγαρίδης, Λυμπερόπουλος, Βεργώνης, Παπαρη, Σαλάτας, Μαυρίδης, Γκαρά, Νάστας, Φούκας, Στενιώτη,
Αρνητικές ψήφοι (3):
Χριστ. Σεβαστίδης, Χαρ. Σεβαστίδης, Μποροδήμος
Επιτυχημένος
Ο συγκεκριμένος  θεσμός κατά γενική ομολογία ήταν πετυχημένος και η επί της ουσίας κατάργησή του από την 1η Ιουλίου 2019 προκάλεσε αντιδράσεις. Και για λόγους ουσίας αλλά και τεχνικούς λόγους αφού , όπως επισήμανε ο πρόεδρος Εφετών Χρ. Νάστας  σε άρθρο του «…. η κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο κατά γενική ομολογία είναι ένας πετυχημένος θεσμός, θα οδηγήσει, όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο κείμενο, με μαθηματική ακρίβεια στην καθυστέρηση απονομής της ποινικής  Δικαιοσύνης.
 
Συγκεκριμένα με τη νέα ρύθμιση όλα τα κακουργήματα, εκτός από αυτά για τα οποία έχει συνταχθεί πρακτικό συνδιαλλαγής ή διαπραγμάτευσης και  όσα εκδικάζονται από το ΜΟΔ, θα εκδικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, των οποίων ο αριθμός των δικασίμων αναμένεται να διπλασιασθεί.
 
Το ίδιο βέβαια θα συμβεί και στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων με διπλασιασμό των δικασίμων και αντίστοιχη αύξηση των υπηρεσιών των Εφετών. Η αλλαγή αυτή αμφιβάλλω εάν έχει μετρήσει τις πρακτικές συνέπειες, τόσο σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής (αριθμό αιθουσών, γραμματέων) όσο και σε επίπεδο δυνατότητας διαχείρισης της δικαστικής ύλης που καλούνται να σηκώσουν οι Εφέτες δικαστές»
 
Χωρίς πρόβλεψη
 
Ένα άλλο ζήτημα ήταν στο ότι ενώ στο παρελθόν σε περιπτώσεις τροποποίησης των άρθρων που είχαν σχέση με την αλλαγή της καθ΄ ύλην αρμοδιότητας των δικαστηρίων, υπήρχε μεταβατική διάταξη  με την οποία προβλεπόταν, ότι υποθέσεις για τις οποίες έχει γίνει επίδοση κλητηρίου θεσπίσματος ή κλήσης σε κατηγορούμενο και έχουν παραπεμφθεί για εκδίκαση στο δικαστήριο, αυτό διατηρούσε την αρμοδιότητά του, εν προκειμένω κάτι τέτοιο δεν έγινε. Έτσι με πράξη του Εισαγγελέα Εφετών όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν στο Μονομελές προσδιορίστηκαν εκ νέου προς εκδίκαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά την 1η Ιουλίου του 2019.
 
Είναι προφανές ότι η επαναφορά της αρμοδιότητας στο Μονομελές Εφετείο, οι υποθέσεις αυτές θα επιστρέψουν εκεί και πάλι.
 

Για Δωρεάν δοκιμαστική εγγραφή στην Τ.Ν.Π. ο Σόλων (Τη μόνη Σχολιασμένης Νομολογίας και με παράθεση των Contra αποφάσεων ανά απόφαση)

που από 01-10-2019 διεύρυνε την πρόσβαση του και σε όλη την Νομοθεσία πατήστε στην παρακάτω εικόνα:

 
 
NEO BANNER ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΣΙΤΑ
 
 
 
 
 
https://www.dikastiko.gr
Διαβάστηκε 1467 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 23:57
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.