facebook
Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις Τράπεζα θα «καταθέσει» χρήματα σε συνταξιούχο: Της έστειλε ταχυδρομικά το Pin και της το έκλεψαν

Τράπεζα θα «καταθέσει» χρήματα σε συνταξιούχο: Της έστειλε ταχυδρομικά το Pin και της το έκλεψαν

ΝΕΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ BANNER ΕΛΕΝΗΣ ΓΙΑ NEWSLETTER ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Μία απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αθηνών, θεμελιώνοντας την προστασία των πολιτών που χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες ή κάρτες αναλήψεως από τράπεζες και πέφτουν θύματα απάτης.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο δικαίωσε μία 76χρονη χήρα συνταξιούχου, η οποία είχε ζητήσει από την τράπεζα να της εκδώσει μία νέα κάρτα αναλήψεων, λόγω απώλειας. Η τράπεζα έστειλε την κάρτα με το ταχυδρομείο, μαζί με τον κωδικό χρήσης (το λεγόμενο «PIN») όμως αυτή έπεσε στα χέρια επιτήδειων, οι οποίοι «σήκωσαν» από το λογαριασμό της ηλικιωμένης ποσό σχεδόν 2.000 ευρώ.

Η 76χρονη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκε, αφού η ειρηνοδίκης Ακριβή Ερμίδου έκρινε πως «οι τράπεζες οφείλουν να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών τους με τους καταθέτες» και σε αυτό το πλαίσιο «έχουν υποχρέωση να στέλνουν τα επίμαχα στοιχεία μόνο με συστημένη επιστολή και όχι με απλή».

«Οι υπάλληλοι της τράπεζας», σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, «δεν τήρησαν την υποχρέωση για προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών» ενώ η δικαστής προσθέτει πως το τραπεζικό ίδρυμα «δεν ανταποκρίθηκε στην ευλόγως προσδοκώμενη ασφάλεια που επιβάλλουν οι κανόνες που απορρέουν από τη συμβατική της σχέση με τη συνταξιούχο και τη νομοθεσία».

Κατόπιν αυτών, το Ειρηνοδικείο υποχρέωσε την τράπεζα να καταβάλει στο λογαριασμό της γυναίκας το ποσό των 1.998 ευρώ (όσο και το ποσό που ανελήφθη) και επιπλέον 200 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Ετσι, δημιουργείται για πρώτη φορά σχετική νομολογία, που αναγνωρίζει υποχρέωση των τραπεζών να αποστέλλουν τα ευαίσθητα αυτά στοιχεία (τις κάρτες αναλήψεων/χρεωστικές και τους κωδικούς) μόνο με συστημένες επιστολές, παρόλο που δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Τραπεζικό Δίκαιο.

Η 76χρονη είχε επισκεφθεί πολλές φορές την τράπεζα για να ρωτήσει γιατί καθυστερεί η έκδοση κάρτας αναλήψεων, με τους υπαλλήλους να τη διαβεβαιώνουν αρχικά πως η καθυστέρηση ήταν φυσιολογική. Μετά την πολλοστή φορά, έκπληκτη ενημερώθηκε πως όχι μόνο η κάρτα έχει σταλεί, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί τρεις αναλήψεις μέσω ATM (1.998 ευρώ συνολικά) από το λογαριασμό όπου έμπαινε η σύνταξή της.

Η συνταξιούχος διαμαρτυρήθηκε, υποβάλλοντας παράλληλα αίτηση αμφισβήτησης των συναλλαγών και ζήτησε να επαναπιστωθεί το παράνομα αναληφθέν ποσό, αλλά η τράπεζα ήταν κατηγορηματικά αρνητική και αποποιήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη της.

Η 76χρόνη, μέσω του δικηγόρου της, Αριστείδη Καραμπασιάδη, απέστειλε τρία εξώδικα διαμαρτυρίας και μεταξύ των άλλων ζητούσε να της δοθούν ή να ερευνηθούν από τις κάμερες των υποκαταστημάτων που έγιναν οι αναλήψεις μέσω ΑΤΜ το πρόσωπο του δράστη ή των δραστών που έκαναν τις αναλήψεις. «Η τράπεζα αρνήθηκε τα πάντα», αναφέρει ο δικηγόρος «και έτσι ήταν μονόδρομος πλέον η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την προάσπιση των συμφερόντων της εντολέως μου.

Η συμπεριφορά της τράπεζας ήταν καταφανώς παράνομη και αντισυμβατική, αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, τη συναλλακτική πίστη και τη διατραπεζική πρακτική», προσθέτει, επιχειρήματα που έγιναν δεκτά από την ειρηνοδίκη.

Από την έντυπη έκδοση

https://www.eleftherostypos.gr/

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

ΝΕΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ BANNER ΕΛΕΝΗΣ ΓΙΑ NEWSLETTER ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΗ