facebook
Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις Παρουσίαση του Βιβλίου «Η Ισχύς και το Δίκαιο» στην Αθήνα – Κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση στην οποία συμπράττει ως συν-εκδότης η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Παρουσίαση του Βιβλίου «Η Ισχύς και το Δίκαιο» στην Αθήνα – Κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση στην οποία συμπράττει ως συν-εκδότης η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Παρουσίαση του Βιβλίου «Η Ισχύς και το Δίκαιο» στην Αθήνα

Κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση στην οποία συμπράττει ως συν-εκδότης η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

«Η δικαιοσύνη χωρίς τη δύναμη είναι ανίσχυρη, η δύναμη χωρίς τη δικαιοσύνη είναι τυραννική». Η φράση αυτή του Γάλλου φιλοσόφου Μπλεζ Πασκάλ αναφέρθηκε και αποτέλεσε άξονα για διάφορα σχόλια και σκέψεις στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και οι Νομικές Εκδόσεις Hippasus, στη Στοά του Βιβλίου – Polis Art Café, στην Αθήνα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Η Ισχύς και το Δίκαιο», σε επιμέλεια Στέργιου Μήτα, Κώστα Στρατηλάτη και Ιορδάνη Κουμασίδη (Νομικές Εκδόσεις Hippasus, Αθήνα – Λευκωσία, 2019). Παρουσία πλήθους κόσμου, οι πανεπιστημιακοί και συγγραφείς που έλαβαν το λόγο μίλησαν, ο καθένας κι η καθεμιά από διαφορετικές σκοπιές, για την επικαιρότητα, τη θεματική ευρύτητα και την ουσιαστική, όπως υποστηρίχθηκε, συμβολή του βιβλίου.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και εισαγωγικά σχόλια του Καθηγητή Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη, Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, ο οποίος επαίνεσε τις αρετές και την ποιότητα του βιβλίου. Εξήγησε ότι αποτελεί τον εκδοτικό καρπό κειμένων που είχαν παρουσιαστεί σε συνέδριο που είχε διοργανώσει η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ενώ τώρα παρουσιάζονται στο κοινό ύστερα από ουσιαστική επιμέλεια κι εκ νέου επεξεργασία. Ενέταξε εξάλλου την έκδοση στο ευρύτερο υψηλών στόχων και προδιαγραφών επιστημονικό έργο της Νομικής Σχολής. Με τη σειρά της και στο δικό της χαιρετισμό, η Ήρα Ιωάννου, υπεύθυνη των εκδόσεων Hippasus, αναφέρθηκε στο έργο του –γνωστού και δραστήριου από το 2011– οίκου με έδρα τη Λευκωσία, καθώς και στις πρόσφατες κινήσεις που γίνονται για άνοιγμα του οίκου στον ελλαδικό χώρο. Ο Χρήστος Παπαστυλιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής, έκλεισε τέλος τους χαιρετισμούς, εκτιμώντας ότι το έργο, με τη φιλόδοξη και πολύπλευρη θεματική του, καλύπτει ένα πραγματικό κενό στη νομική βιβλιογραφία.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο πρώτος από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης, ο συγγραφέας – μεταφραστής Βαγγέλης Μπιτσώρης, ο οποίος εστίασε στα κεφάλαια του βιβλίου που αφορούν στην πολιτική και νομική φιλοσοφία. Ο συγγραφέας μίλησε εκτενώς για τις διάφορες σημασίες που ενέχουν οι επίμαχες έννοιες και αναφέρθηκε στην κλασική προβληματική για το «δίκαιο του ισχυρού». Από την πλευρά της, η Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στάθηκε περισσότερο στις μελέτες του βιβλίου που αφορούν τις σχέσεις της ισχύος με το δίκαιο και το νομικό σύστημα. Ανέπτυξε τις περίπλοκες συνδέσεις του δικαίου με τα πεδία του κοινωνικού και ιδεολογικού ανταγωνισμού, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το στοιχείο της πολιτικής ελευθερίας και της δημοκρατικής λογοδοσίας των νομικών συστημάτων.

Με το πέρας των δύο βασικών ομιλιών, το λόγο έλαβε ο Χάρης Παπαχαραλάμπους, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και εκ των συγγραφέων του τόμου, ο οποίος έκανε μια σύντομη παρέμβαση για τη θεματική με άξονα τη σκέψη του σύγχρονου Γάλλου φιλοσόφου Ζιλ Ντελέζ. Στο βήμα ανήλθε, έπειτα, η Ελένη Καλαμπάκου, επίσης μία εκ των συγγραφέων του τόμου, κάνοντας μια σύντομη παρέμβαση για τη θεματική, με ειδικότερη αναφορά στις μειονότητες. Η εκδήλωση έκλεισε με τη σύντομη τοποθέτηση του Στέργιου Μήτα, Λέκτορα της Νομικής Σχολής και εκ των επιμελητών του τόμου, ο οποίος έθιξε τους νομικούς και φιλοσοφικούς λόγους για τους οποίους –κατά τον ίδιο– πρέπει να συντηρηθεί η καίρια δυνατότητα κριτικής στις παραβιάσεις του δικαίου ενόψει του ισχύοντος δικαίου, όπως και στο εκάστοτε ισχύον δίκαιο ενόψει ενός καλύτερου, επιθυμητού δικαίου.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ιορδάνης Κουμασίδης, συνεπιμελητής του τόμου και διδάσκων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου