210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 18:09

ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Νόμος 4670/2020 (ΦΕΚ Α΄43/28.02.2020) ΝΕΟ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Νόμος 4670/2020 (ΦΕΚ Α΄43/28.02.2020)

 

1 η Έκδοση (3/3/2020)

Ανδρέα Π.Κουτσόλαμπρου Δικηγόρου ΕΦΚΑ – Σύμβουλου ΔΣΑ Προέδρου Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων

Προλογίζει ο Πρόεδρος ΔΣΑ: Δημήτρης Βερβεσός

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για μια ακόμη φορά με το παρόν πόνημα στέκεται δίπλα στους Δικηγόρους και παρέχει έναν ακόμη ασφαλιστικό οδηγό που θα βοηθήσει στην κατανόηση των νέων ρυθμίσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση που επέρχονται με τη θέσπιση του Ν. 4670/2020 (ΦΕΚ Α΄43/28.02.2020)

«Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και άλλες διατάξεις». 

Η κατανόηση όλων των πτυχών και των διατάξεων του νέου Νόμου δεν είναι εύκολη για τους μη εξοικειωμένους στο αντικείμενο συναδέλφους και ο παρόν Οδηγός σκοπεί στην διαλεύκανση κρίσιμων πτυχών και στην επίλυση αποριών και ερωτήσεων που έχει πλειάδα συναδέλφων σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει από τις 28.2.2020.

Ο νόμος αυτός έρχεται ως αποτέλεσμα του μακρού και επίπονου αγώνα του Δικηγορικού Σώματος κατά του Νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός στο μεγαλύτερο μέρος του με τις γνωστές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες δέχθηκαν την επιχειρηματολογία του δικηγορικού σώματος.

Οι παρεμβάσεις μας στο ασφαλιστικό δεν εξαντλήθηκαν, όμως, στην αντίδραση στο νόμο Κατρούγκαλου.

Με τον ν.4578/2018, μειώθηκαν για όλους, αμίσθους και εμμίσθους, οι ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ από 1.1.2019, ενώ για τους εμμίσθους η αναλογία εντολέα - δικηγόρου επί των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ διαμορφώθηκε σε 50%-50%.

Παράλληλα, επιστράφηκαν στους δικαιούχους τα ποσά που είχαν αχρεωστήτως καταβληθεί ως ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, με εξασφάλιση μάλιστα της μεταφοράς των υπολοίπων στα επόμενα έτη (ν. 4488/2017).

Επιμηκύνθηκαν οι δόσεις αποπληρωμής των αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών επικούρησης και εφάπαξ από 24 σε 36. Αποδόθηκε ασφαλιστική ικανότητα με μόνη την εξόφληση των απαιτητών δόσεων εκκαθάρισης ή ρύθμισης, χωρίς να ελέγχεται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Εντάχθηκαν οι δικηγόροι στην ρύθμιση του ν. 4611/2019 για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές (120 δόσεις), δίνοντας ανάσα σε μεγάλο αριθμό οφειλετών.

Αποσυνδέθηκε η δικηγορική ιδιότητα από την υποχρεωτική ασφάλιση.

Προχωρεί σταδιακά η εκκαθάριση και πληρωμή από τον ΕΦΚΑ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΤΥΔΑ και ΤΥΔΕ, που αφορούν τα έτη από 1.1.2006 και εντεύθεν.

Ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου για θεσμοθέτηση «βοηθήματος ανεργίας» για τους δικηγόρους – ελεύθερους επαγγελματίες. Χαρακτηρίστηκε ως «αποζημίωση» το ποσό που λαμβάνουν οι δικηγόροι για τη συμμετοχή τους σε εκλογές σωματείων (με αποτέλεσμα το ποσό που λαμβάνουν να μην επιβαρύνεται με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) και ρυθμίστηκε το ζήτημα της αμοιβής εξωτερικών συνεργατών – δικηγόρων του ΕΦΚΑ που έχουν ρυθμισμένες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών (κατά τρόπο ανάλογο με τα ισχύοντα για την ΑΑΔΕ).

Ο νέος Νόμος 4670/2020 ικανοποιεί πολλά από τα πάγια αιτήματα του Σώματος όπως: -

Η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα και τον κατώτατο μισθό. -

Η ύπαρξη αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας εκπονηθείσα από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. -

Η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών κλάσεων με τουλάχιστον μια υποχρεωτική. 

ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

3 - Η πάγια εισφορά για υγειονομική περίθαλψη.

- Η σημαντική μείωση των εισφορών των εμμίσθων δικηγόρων που παράλληλα ασκούν και ελεύθερη δικηγορία. -

Η διατήρηση του συμψηφισμού των γραμματίων προκαταβολής εισφορών και η ρητή πρόβλεψη για συμψηφισμό ή επιστροφή τυχόν πιστωτικών υπολοίπων. -

Η ενοποίηση των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ στο ειδοποιητήριο ΕΦΚΑ και ο συμψηφισμός των γραμματίων και με αυτό. -

Η διατήρηση των εισφορών του ΕΤΕΑΕΠ στο επίπεδο που είναι σήμερα. -

Η διατήρηση μειωμένων εισφορών των νέων ασφαλισμένων (πενταετίας) χωρίς η διαφορά από την υποχρεωτική κατηγορία να είναι οφειλή και η διαγραφή των οφειλών της τριετίας 2017-2019. -

Η μερική ικανοποίηση του αιτήματος για βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης.

Αντίθετα, δεν ικανοποιήθηκαν σημαντικά αιτήματα του Κλάδου με κυριότερο αυτό της διατήρησης για μια τριετία της ελάχιστης εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ στα σημερινά επίπεδα.

Είναι προφανές λοιπόν πως μια μεγάλη μερίδα των συναδέλφων θα δει αύξηση στις εισφορές ύψους 20% (από 185,18 ευρώ στα 220 ευρώ), πλην όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης αποτελεί εισφορά κύριας σύνταξης, οπότε υπάρχει ανταποδοτικότητα, ενώ και με τον προηγούμενο νόμο αναμενόταν μετά πάσης βεβαιότητας αντίστοιχη αύξηση της εισφοράς το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού και κατάργησης των εκπτώσεων του ν. 4387/2016 από 1.1.2021.

Θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα ασφαλιστικά μας ζητήματα, όπως αυτά έχουν επισημανθεί στις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων.

Στόχος μας είναι και η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που ταλανίζουν το Δικηγόρο στις σχέσεις του με τον ΕΦΚΑ και δη (ενδεικτικά) : -

Η απαράδεκτη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, λόγω των τραγικών ελλείψεων από προσωπικό. -

Η επί σειρά ετών καθυστέρηση στην πληρωμή ληξιπροθέσμων παροχών υγειονομικής περίθαλψης (επιδόματα μητρότητας, νοσήλια κλπ.) -

Η ανάκληση των παρανόμων ειδοποιητηρίων του ΕΤΕΑΕΠ και η διόρθωση των πακέτων κάλυψης των ΑΠΔ των εμμίσθων δικηγόρων. -

Η επίλυση του ζητήματος της ασφάλισης των ασκουμένων δικηγόρων και η εξαίρεσή τους από τους τίτλους κτήσης. -

Η βελτίωση της Υπουργικής Απόφασης για το βοήθημα ανεργίας με διεύρυνση των δικαιούχων για τη λήψη του. -

Η θέσπιση κανόνων παρόμοιων με αυτούς της ΑΑΔΕ για τη χορήγηση ενημερότητας στους συνεργαζόμενους με ασφαλιστικούς φορείς και ΝΠΔΔ δικηγόρους. -

Η θέσπιση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών και η χορήγηση στους δικηγόρους σειράς παροχών που οι λοιποί ασφαλισμένοι δικαιούνται.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

4 Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προγραμματιστεί συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας με τον Υπουργό και τη νέα Διοίκηση του eΕΦΚΑ για τη δρομολόγηση της ικανοποίησης των ανωτέρω αιτημάτων μας.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο συνάδελφο Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, Σύμβουλο ΔΣΑ και Πρόεδρο της Επιτροπής Ασφαλιστικού για την επιμελή σύνταξη του συγκεκριμένου Οδηγού, όστις είναι ένα ακόμα πρακτικό βοήθημα – οδηγός , που κατατείνει στη διευκόλυνση των συναδέλφων. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός

Για περισσότερα πατήστε εδώ

Διαβάστηκε 299 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 18:29
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.