facebook
Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ – Αντί Προλόγου 2020

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ – Αντί Προλόγου 2020

                                                    Αντί Προλόγου

            Με ορόσημο την έναρξη του νέου έτους εισερχόμεθα συν Θεώ στο 47ο έτος συνεχούς μηνιαίας κυκλοφορίας και όπως πάντοτε θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς το αναγνωστικό              μας  κοινό, τους δικαστές, δικηγόρους και τα στελέχη των ασφαλιστικών και μεταφορικών εταιριών που συμμετέχουν διαδραστικά στο συνεχές εξελισσόμενο χώρο του Συγκοινωνιακού Δικαίου,                    ενός κλάδου στην δημιουργία του οποίου ουσιαστικά συνέβαλε ο αείμνηστος ιδρυτής του περιοδικού μας Ονούφριος Ονουφριάδης.

           Με την πάροδο του χρόνου κοινή είναι η πεποίθηση μεταξύ των υπηρετών της Θέμιδας ότι ο κλάδος αυτός του δικαίου συνεχίζει να εμφανίζει σημαντικές δυσχέρειες, λόγω και της πληθώρας των                 μη  κωδικοποιημένων διατάξεων, των συνεχών νομοθετικών τροποποιήσεων, αλλά και της εφαρμογής των σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην                 εσωτερική έννομη τάξη.

           Μας δημιουργεί ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση η διαπίστωση ότι οι παρατιθέμενες θέσεις που παρουσιάζονται στην αρθρογραφία και στον σχολιασμό της νομολογίας, έχουν γίνει αποδεκτές  από το Ανώτατο Ακυρωτικό μας Δικαστήριο, γεγονός που καταξιώνει την συμβολή του περιοδικού μας, στη διαμόρφωση του δικαίου και στην επίλυση των δυσεπίλυτων προβλημάτων, που αναφύονται στον χώρο του Συγκοινωνιακού Δικαίου.

 

                                        Διεξαγωγή Πανελλήνιου Νομικού Συνεδρίου – Διημερίδας

         «Το Τροχαίο Ατύχημα – Ποινική και Αστική ευθύνη των εμπλεκόμενων μερών» 20-21 Σεπτεμβρίου 2019 – Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής ΔΠΘ»

          Στο περασμένο έτος είχαμε δεσμευτεί στην πάγια θέση μας, για ενίσχυση γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, μέσα από τις στήλες του περιοδικού μας,

          αλλά και μέσω του Πανελλήνιου Νομικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης,

          με στόχο την ανάδειξη προβλημάτων αλλά και λύσεων, στα αδιέξοδα που είχαν παρουσιαστεί στο χώρο του Τροχαίου Ατυχήματος και της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

          Το συνέδριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με την συμμετοχή 289 συνέδρων από όλη τη χώρα αλλά και 612 νομικούς επιστήμονες, που για πρώτη φορά το

          παρακολούθησαν με την βοήθεια της τεχνολογίας, από το χώρο τους μέσω Live Streaming, από όλη την επικράτεια.

          Η τεράστια αυτή συμμετοχή του νομικού κόσμου, μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία. Δεσμευόμαστε ότι τα μελλοντικά συνέδρια, που θα πραγματοποιούμε ανά διετία, θα έχουν και πάλι την κάλυψη Live            Streaming και με δυνατότητα εκ των υστέρων παρακολούθησης .

          Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές πανεπιστημιακοί, ανώτατοι δικαστικοί, ειδικοί επιστήμονες και καταξιωμένοι πολύπειροι δικηγόροι, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στο συγκεκριμένο χώρο δικαίου.

          Μέσα από τις στήλες του περιοδικού μας οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία στα προσεχή τεύχη, να γίνουν κοινωνοί των επιστημονικών απόψεων, που εκτέθηκαν από τους έγκριτους εισηγητές,              αλλά και των λύσεων που δόθηκαν σε δισεπίλυτα θέματα που προκύπτουν. Συγκεκριμένα στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν οι κάτωθι εισηγήσεις:

  • Ασφάλιση αστικής ευθύνης από τροχαία ατυχήματα καταρτισθείσα από απόσταση ή με ασφαλιστικές επιχειρήσεις εδρεύουσες εκτός Ελλάδας”, υπό της κας Έφης Τζίβα, Αναπληρώτριας
  • Καθηγήτριας Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.

 

  • Οι εξαιρέσεις της ασφαλιστικής κάλυψης του άρθρου 6 ν.489/76, υπό του κ. Αθανασίου Κρητικού, Αντιπρόεδρου Αρείου Πάγου ε.τ.
  • Δικονομικά ζητήματα των αυτοκινητικών διαφορών μετά τους ν. 4335/2013 και 4364/2016, υπό του κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.  

 

  • Η «πρόωρη» μελλοντική ζημία, υπό της κας Kαλλιρόης Παντελίδου, Καθηγήτριας Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.
  • Η εφάπαξ επιδίκαση της αποζημίωσης κατά το άρθρ. 930 § 1 εδ. 2 ΑΚ.

         υπό της κας Βασιλικής Βαρσαμάκη, Δικηγόρου Αλεξανδρούπολης.

 

  • Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας – ΑΚ 931, υπό της κας Βιργινίας Περάκη, Λέκτορα Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.
  • Τροχαία από κακοτεχνίες σε οδούς – Ευθύνη ΟΤΑ – Δημοσίου,

          υπό της κας Τζένης Πρεβεδούρου, Καθηγήτριας Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.

  • Ο Νέος κανονισμός για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Προκλήσεις και ευκαιρίες για την ασφαλιστική αγορά., υπό της κας Ευγενίας Αλεξανδροπούλου, Καθηγήτρια ς Τμήματος
  • Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ, Αντιπρύτανη ΠΑΜΑΚ, Διευθύντριας του Διϊδρυματικού ΠΜΣ «Δίκαιο και Πληροφορική» της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και του Τμήματος Πληροφορικής
  • ΠΑΜΑΚ.

 

  • Αυτοκινούμενα οχήματα νέας τεχνολογίας και Κ.Ο.Κ. Ρυθμιστικές αναγκαιότητες και προκλήσεις. Η περίπτωση των ηλεκτρικών πατινιών”.

         υπό του κου Γρηγόρη. Μιχαηλίδη, Λέκτορα Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC), Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω και Κοινοτικού Δικηγόρου Κύπρου.

 

  • Ζητήματα ποινικής διαδικασίας επί τροχαίων ατυχημάτων α) δέσμευση πολιτικών δικαστηρίων από αθωωτική ποινική απόφαση, β) περιεχόμενο κλητήριου θεσπίσματος – αιτιολογίες) υπό του κου Χαράλαμπου Σεβαστίδη, Προέδρου Πρωτοδικών.
  • Η αμέλεια στα τροχαία ατυχήματα, υπό της κας Άννας Αποστολίδου, Επίκουρου Καθηγήτριας Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.
  • Η υποστήριξη της κατηγορίας στα τροχαία ατυχήματα, υπό του κ. Νικόλαου Αποστολίδη, Διδάκτωρα Νομικής, Ειδικού Επιστημονικού Συνεργάτη Δ.Π.Θ.

 

  • Η απόδειξη στα τροχαία ατυχήματα, υπό του κ. Αναστάσιου Τριανταφύλλου, Επίκουρου Καθηγητή Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.
  • Η ανάλυση του DNA στο τροχαίο συμβάν – Δυνατότητες περιορισμοί,

         υπό της κα. Λήδας Κοβάτση, Διδάκτωρα – Ιατροδικαστής, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιατρικής Α.Π.Θ.

 

  • Χρηματική Ικανοποίηση για Ηθική Βλάβη – Ψυχική Οδύνη – Η έννοια του ευλόγου, υπό του κ. Ιωάννη Κοτζαμανίδη – Δικηγόρου παρ’Αρείω Πάγω.
  • Η άμεση προσβολή των οικογενειακών δικαιωμάτων από αδικοπραξία σε βάρος τρίτου (συζύγου – γονέα ή τέκνου) – Ηθική Βλάβη «Εμμέσως Ζημιωθέντων», υπό κ. Ιωάννη Κωλέττη , Δικηγόρου παρ΄Αρείω Πάγω.
  • Ο θεσμός της αντασφάλισης και η αποζημίωση των παθόντων σε τροχαία ατυχήματα, υπό κ. Ηλία Κλάππα, Δικηγόρου παρ΄Αρείω Πάγω.
  • Το Κοινοτικό κεκτημένο στην Υποχρεωτική Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης και η παραβίασή του στη Ελληνική Έννομη Τάξη – Περιπτώσεις – υπό του κ. Γεωργίου Αμπατζή Δικηγόρος ε.τ.
  • Εκτέλεση κατά Επικουρικού Κεφαλαίου, υπό της κας Καλλιόπης Μακρίδου, Καθηγήτριας Αστικού Δικονομικού Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.
  • Μέθη Οδηγού – Πεζού – Θέματα Απόδειξης, υπό της κας Kυριακής Μαντενιώτου – Λυρατζοπούλου, Λέκτορα Εμπορικού Δικαίου Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.
  • Ιατρική Πραγματογνωμοσύνη ως ιδιαίτερο αποδεικτικό μέσο, υπό του κ. Βασίλειου Σιαπέρα, Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου       Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.  

         Στις κατά μέρους ενότητες του συνεδρίου προήδρευσαν οι :

  • Γεώργιος Τριανταφυλλάκη, Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου Νομ. Σχολής Δ.Π.Θ.
  • Θεοχάρης Δαλακούρας, Καθηγητής Ποινικής Δικονομίας Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.
  • Αθανάσιος Kρητικός,       Αντιπρόεδρος ΑΠ ε.τ.
  • Κυριακή Φελεκίδου, Εφέτης Πολιτικής Δικαιοσύνης
  • Καλλιρόη Παντελίδου, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.
  • Πούλιος Αναστάσιος, Δικηγόρος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
  • Αργύριος Χουρμουζέλης, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.
  • Το συνέδριό μας χαιρέτισαν
  • Ο κ. Χρήστος Μαστροκώστας, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών,
  • Η κα. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης,
  • Ο κ. Κωνσταντίνος Κουτρέτσης, Δικηγόρος Αθηνών, εκ μέρους του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριου Βερβεσού.
  • Ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΔΠΘ – μέλος του ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εκ μέρους του Προέδρου του κ. Ευστάθιου Κουτσοχήνα.
  • Ο κ. Αναστάσιος Πούλιος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
  • Ο κ. Μιχάλης Ονουφριάδης, εκδότης της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, που υποδέχθηκε τους συνέδρους εκ μέρους της διοργάνωσης.

 

         Τι κερδίζουν οι συνδρομητές της έντυπης έκδοσης του περιοδικού μας 

         ΝΕΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ

         ΜΟΝΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

 

       Κατά το προηγούμενο έτος κυκλοφορίας διαφοροποιήσαμε την εικόνα του κάθε τεύχους, επιτυγχάνοντας την εξοικονόμηση περισσότερου χώρου,

       με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των δημοσιευθέντων αποφάσεων, όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων μας.

       Στην παρούσα χρονιά ανακοινώνουμε την περαιτέρω αύξηση της ύλης με την προσθήκη επί πλέον σελίδων ανά τεύχος.

       Επίσης δίνουμε την δυνατότητα στους συνδρομητές μας να έχουν πρόσβαση στην μοναδική Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων με έκπτωση 30%.

 

                                                        Τηλεφωνική Υποστήριξη

      Οι συνδρομητές μας θα μπορούν από φέτος να θέτουν τηλεφωνικά τα νομικά ερωτήματα που τους απασχολούν, για τις υποθέσεις τους, λαμβάνοντας αντίστοιχη υποστήριξη.

      Η υπηρεσία αυτή θα  παρέχεται τις εργάσιμες ημέρες από 09.00 – 11.00 και 18.00 – 20.00.

                         Νέα μεγάλη αναβάθμιση των εβδομαδιαίων Ενημερωτικών Newsletters

      Από το προηγούμενο έτος κυκλοφορίας ξεκινήσαμε να προσφέρουμε στους συνδρομητές του περιοδικού μας – ΔΩΡΕΑΝ – μια καινοτόμο νέα υπηρεσία με την εβδομαδιαία αποστολή                                ενημερωτικών κλειδωμένων Newsletters, στην ηλεκτρονική διεύθυνση των συνδρομητών μας και διαθέτοντάς τους ΔΩΡΕΑΝ ΚΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ.

     Στις ενημερώσεις αυτές που καλύπτουν πλέον όλο το φάσμα της καθημερινής δικαστηριακής πρακτικής- στο σύνολο του δικαίου – ενημερώνουμε τους συνδρομητές μας, με ότι ποιο επίκαιρο και   σημαντικό νομικό νέο προκύπτει σε όλο το εύρος της δικαιοσύνης (αστικό – ποινικό – διοικητικό – φορολογικό, και κάθε αλλαγή της κρατούσας άποψης της νομολογίας των ανωτάτων και ανωτέρων δικαστηρίων μας – σχολιασμένες, καθώς και τις επίκαιρες νομοθετικές αλλαγές, άμεσου ενδιαφέροντος και εφαρμογής, εμπλουτισμένο και με αρθρογραφία συνεργατών      μας  – ειδικών επιστημόνων, πανεπιστημιακών διδασκάλων και ανωτάτων δικαστικών, σχετικά με τα προκύπτοντα ζητήματα, με σχετικές οδηγίες. Έτσι οι συνδρομητές του περιοδικού           γίνονται κοινωνοί όχι απλά νομικών ειδήσεων, αλλά και νομολογίας που σχολιασμένα δεν υπάρχει σε καμία αλλού.

                                                    Ενημέρωση σε όλη την Νομοθεσία

    Από την αρχή του 2020 οι συνδρομητές του περιοδικού θα έχουν μέσω της εβδομαδιαίας ενημέρωσης – Newsletter πρόσβαση και σε όλα τα Νέα σημαντικά νομοθετήματα.

                                                                    ΠΡΟΣΟΧΗ

    Διάθεση Κωδικών Εισόδου στους συνδρομητές για είσοδο στα εβδομαδιαία Νομοθετήματα, 

σε Σημαντική Νομολογία σε όλο το εύρος του Δικαίου και σε Νομικά Άρθρα μέσω των Newsletters μας.

    Όσοι συνδρομητές δεν έχουν ακόμα παραλάβει τον ΔΩΡΕΑΝ ΚΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ τους στην εβδομαδιαία ενημέρωση – Newsletters παρακαλούνται να πραγματοποιήσουν άμεσα την εγγραφή              τους,επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα esd.gr και στη συνεχεία επιλέγοντας αριστερά το πλήκτρο (Είσοδο στα κλειδωμένα Άρθρα – Νομολογία). Ακολουθώντας τα βήματα των οδηγιών πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση τους, για να λάβουν στο email τους τον ΔΩΡΕΑΝ ΚΩΔΙΚΟ πρόσβασής τους.

   Σχετικές πληροφορίες και οδηγίες μπορούν να αναζητούν στην παραπάνω ιστοσελίδα μας. Η λειτουργία του διαδικτυακού μας κόμβου esd.gr έτυχε σημαντικότατης ανταπόκρισης, όχι μόνον από τους συνδρομητές του περιοδικού μας, αλλά και από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, που μέσω του διαδικτύου μας επισκέπτεται, αναζητώντας σχετική αρθρογραφία, νομολογία, χρήσιμες ειδήσεις, και χρηστικές πληροφορίες, σε όλο το φάσμα του δικαίου, αλλά και στα επαγγελματικά προβλήματα που αναφύονται στον κλάδο των δικηγόρων.

                                      

   ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ηλεκτρονική Αποστολή του περιοδικού μας

   Όσοι συνδρομητές επιθυμούν να λαμβάνουν το περιοδικό και σε ηλεκτρονική μορφή

   μπορούν να το έχουν ΔΩΡΕΑΝ με τον κωδικό πρόσβαση τους.

   ΠΡΟΣΦΟΡΑ για τους συνδρομητές του περιοδικού.

Για όσους συνδρομητές του περιοδικού δεν έχουν ακόμα συμβληθεί με την Τ.Ν.Π. «Ο Σόλων» (την μοναδική Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών Τροχαίου, Ασφαλιστικού, Ενοχικού

και Δικονομικού Δικαίου) με παράθεση σε κάθε απόφαση της Contra Νομολογίας, τώρα μπορούν να αποκτήσουν Κωδικό με απεριόριστη πρόσβαση και χωρίς καμία χρονοχρέωση

στην τιμή των 60 ευρώ (με ΦΠΑ).

Για άλλη μια φορά ευχόμαστε σε όλους του αναγνώστες μας ειρηνική, γόνιμη και υγιή χρονιά.

                                                             Μιχάλης Ον. Ονουφριάδης

                                                                         Εκδότης