210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Μέθη Οδηγού (0,90gr/lt) δεν συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ατυχήματος – Ψυχική Οδύνη 277.000 ευρώ ΝΕΟ

Σύγκρουση Αντιθέτως Κινουμένων ΙΧΕ και μοτοσικλέτας

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ – τεύχος Νοέμβριος 2019)

Αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού ΙΧΕ οχήματος, ο οποίος οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα (άνω των 100 χ/ω), σε σημείο της οδού όπου υπήρχε δεξιά επικίνδυνη κλειστή στροφή ως προς την πορεία του, απώλεσε τον έλεγχο του οχήματος του, και εισήλθε εν μέρει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, μη μπορώντας να επαναφέρει το όχημα στο δικό του ρεύμα κυκλοφορίας. Το αποτέλεσμα της ενέργειας του αυτής ήταν να παρεμβληθεί αιφνιδίως στην ομαλή ευθεία πορεία του αντιθέτως κινούμενου οδηγού της δίκυκλης μοτοσυκλέτας, ο οποίος επιχείρησε ενστικτωδώς αποφευκτικό ελιγμό προς τα αριστερά, δηλαδή προς τον άξονα της οδού και προς το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, που ήταν εκείνη τη στιγμή ελεύθερο, χωρίς ωστόσο να μπορέσει τελικά να αποφύγει την επίδικη σύγκρουση.

Μέθη Οδηγού (0,90 gr/l)

Δεν συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ατυχήματος

 

Η κατανάλωση από τον θανόντα οδηγό της μοτοσικλέτας, ποσότητας αλκοόλ (0,90 g/lδεν συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του επιγενόμενου αποτελέσματος, καθώς δεν αποδείχθηκε ότι είχε επηρεάσει την ικανότητα του περί την οδήγηση, το δε επίδικο ατύχημα δεν θα είχε αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση. Επομένως, απορριπτέοι ως αβάσιμοι κρίνονται οι σχετικοί περί του αντιθέτου ισχυρισμοί και ενστάσεις των εναγομένων.

Κράνος Μοτοσικλετιστή – Έλλειψη

Ένσταση Συντρέχοντος Πταίσματος (ΑΚ 300) Απορριπτέα

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ιατροδικαστή, ο θάνατος του οδηγού της μοτοσικλέτας επήλθε συνεπεία κακώσεων αριστερού άκρου (ρήξη αριστερής μηριαίας αρτηρίας). Συνεπώς πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμη η σχετική ένσταση περί συντρέχοντος πταίσματος του παθόντος στο θανάσιμο τραυματισμό του, για τον λόγο ότι δεν έκανε χρήση προστατευτικού κράνους της κεφαλής, δεδομένου ότι η έλλειψή του, δεν συνδέεται αιτιωδώς με το επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου του, ο οποίος δεν υπέστη κακώσεις στα οστά της κεφαλής.

Ψυχική Οδύνη 227.000 ευρώ (1)

Για τον θάνατο του 20ετούς την ημέρα των γενεθλίων του, επιμεριζόμενα ανά:

100.000 ευρώ στην μητέρα

Ανά 40.000 ευρώ σε καθένα από τα τρία αδέλφια,

7.000 ευρώ στην γιαγιά.

Έξοδα Κηδείας

 

Επιδικάζονται και οι δαπάνες για μεταφορά ατόμων, για άνθη φερέτρου, σταυροί, τρίποδα και μπομπονιέρες και τσαντάκια μνημοσύνου.

 

Σχόλια – Παρατηρήσεις

Σ.Σ.  Η εφεσιβαλλόμενη απόφαση του Μον.Πρ.Ρόδου 265/2017 επιδίκασε για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης το ποσό των 120.000 ευρώ στην μητέρα, ανά 70.000 ευρώ σε καθένα από τα τρία αδέλφια, και 15.000 ευρώ στην γιαγιά.

Αναδεικνύεται και πάλι κατά εθιμικό δίκαιο η περικοπή των επιδικαζόμενων κονδυλίων από τα δευτεροβάθμια δικαστήρια, γεγονός που καταρρακώνει στην πράξη την αξία της ανθρώπινης ζωής, του σωματικού και ψυχικού πόνου απότοκου ενός τραυματισμού (ή θανάτου σε άλλες περιπτώσεις) από τροχαίο ατύχημα, απαξιώνοντας τον σκοπό της διάταξης ΑΚ 932.

Το ύψος των επιδικασθέντων ποσών, 100.000 ευρώ στον πατέρα και 100.000 ευρώ στην μητέρα του 30ετούς θανόντος υιού τους στο θανατηφόρο, δεν παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας και δεν υπερβαίνουν τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας του δικαστηρίου της ουσίας. Απορριπτέος ως προς αυτούς ο εκ του άρθρου 559 αριθ. 1 ΚΠολΔ λόγος αναιρέσεως, ΑΠ.1146/2019 ΕΣυγκΔ 2019/383.

Απόφ Μον.Εφ.......Για να ανοίξετε την απόφαση πατήστε ΜΕΤΑ από την παρακάτω εικόνα στην φράση μέσα στο γκρι πλαίσιο με την ένδειξη για να <<διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ>> 

ΑΑΑ 4

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.