210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Τροχαίο Ατύχημα - Παραβίαση STOP - Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας (ΑΚ 931) 100.000 ευρώ – Ηθική Βλάβη 100.000 ευρώ Άδεια Ικανότητας Οδηγού έλλειψη – ΝΕΟ

Σύγκρουση Καθέτως Κινουμένων ΙΧΕ αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας Παραβίαση STOP

(Δημοσιεύεται στη ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, τεύχος Ιανουάριος 2020)

 

Αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού ΙΧΕ αυτοκινήτου, ο οποίος παραβιάζοντας πινακίδα ρυθμιστικής της κυκλοφορίας Ρ2, με την ένδειξη SΤΟΡ, εισήλθε σε διασταύρωση, με αποτέλεσμα να παρεμβληθεί στην πορεία του ενάγοντος οδηγού της μοτοσικλέτας, με συνέπεια o τελευταίος να επιπέσει στην εμπρόσθια αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου και ακολούθως ο ίδιος να εκτοξευθεί της μοτοσικλέτας και να καταλήξει στο οδόστρωμα, βαρύτατα τραυματισμένος (παράβαση άρθρ. 4 παρ. 3, 12 παρ. 1, 19 παρ. 1, 26 παρ. 1 και 4 ΚΟΚ).

  

Άδεια Ικανότητας Οδηγού Μοτοσικλέτας – Έλλειψη

Κρίθηκε, ότι το γεγονός ότι ο ενάγων μοτοσικλετιστής δεν διέθετε την απαιτούμενη από το νόμο άδεια ικανότητας οδήγησης ΔΕΝ συνδέεται με την πρόκληση του ένδικου ατυχήματος, καθόσον αυτός δεν είχε το περιθώριο αποφυγής του. Επομένως, απορριπτέος ως αβάσιμος ο προταθείς από τους εναγόμενους ισχυρισμός περί αποκλειστικής υπαιτιότητας του ενάγοντος στην πρόκληση του ένδικου ατυχήματος. Απορριπτέα ως αβάσιμη και η κατ΄άρθρ. 300 ΑΚ ένσταση συνυπαιτιότητας του ενάγοντος στην έκταση και φύση του τραυματισμού του κατά ποσοστό 80%, λόγω της οδήγησης χωρίς της σχετικής άδειας ικανότητας, καθόσον η απουσία άδειας ικανότητας εν προκειμένω δεν συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ατυχήματος.

 

Έλλειψη Κράνους Μοτοσικλετιστή Ένσταση Συντρέχοντος Πταίσματος – ΑΚ 300

 

Κρίθηκε συνυπαίτιος σε ποσοστό 40% στην έκταση και τη φύση του τραυματισμού του λόγω της έκτασης του τραυματισμού του στο κεφάλι, συνεπεία του οποίου κατέστη τετραπαραπληγικός και ανάπηρος κατά ποσοστό 100% εφ’ όρου ζωής.

 

Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας (ΑΚ 931) 100.000 ευρώ

Ο ενάγων εξαιτίας του τραυματισμού του , κατέστη λόγω της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης τετραπαραπληγικός και χωρίς έχει επικοινωνία με το περιβάλλον. Κρίθηκε ότι η ως άνω μόνιμη αναπηρία του επιδρά στην επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική του εξέλιξη, και συνεπώς λαμβανομένων υπόψη μεταξύ των άλλων, των συνθηκών τέλεσης του ατυχήματος, της αποκλειστικής υπαιτιότητας του οδηγού του ζημιογόνου οχήματος, το βαθμό υπαιτιότητας του ίδιου λόγω μη χρήσης προστατευτικού κράνους, δικαιούται αποζημίωση, κατ’ άρθρο 931 ΑΚ, ύψους 100.000 ευρώ.

Ηθική Βλάβη 100.000 ευρώ

Ο ενάγων, ο οποίος κατά το χρόνο του ατυχήματος ήταν 18 ετών, άγαμος και άτεκνος συνοικώντας με τους γονείς του. Συνεπεία του σοβαρού τραυματισμού του δικαιούται χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, ποσού 100.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη μεταξύ των άλλων της αποκλειστικής υπαιτιότητας του οδηγού του ζημιογόνου αυτοκινήτου, του βαθμού υπαιτιότητας του ίδιου στην έκταση του τραυματισμού του λόγω μη χρήσης προστατευτικού κράνους.

Αποκλειστική Νοσοκόμος – Οικιακή Βοηθός

Αποδείχθηκε περαιτέρω ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο μετά την έξοδό του από τη Μ.Ε.Θ., αλλά και μέχρι του χρόνου κατάθεσης της αγωγής ο ενάγων δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί λόγω της κατάστασης της υγείας του και είχε ανάγκη παροχής πρόσθετων υπηρεσιών και φροντίδων, τις οποίες προσέφεραν οι γονείς καθώς και οι παππούδες του, με υπερένταση των προσπαθειών τους και καθ’ υπέρβαση του καθήκοντος αυτών, οι οποίοι του παρείχαν υπηρεσίες βοηθού, και όχι αποκλειστικής νοσοκόμας, όπως αβασίμως αιτείται ο ενάγων, ελλείψει ειδικών γνώσεων αυτών. Επομένως, για την αιτία αυτή δικαιούται ο ενάγων, κατ’ άρθρο 930 παρ. 3 ΑΚ, να αξιώσει από τους εναγομένους την καταβολή του ποσού που θα δαπανούσε για την αιτία αυτή, υπολογιζομένου του ποσού αυτού σε 800 ευρώ μηνιαίως. Από το επιδικαζόμενο για την αιτία αυτή ανωτέρω ποσό πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό των 783,30 ευρώ που ο ενάγων λαμβάνει εφ΄όρου ζωής ως εξωϊδρυματικό επίδομα, όπως προκύπτει από τις παραδεκτά προσκομιζόμενες κατόπιν αιτήματος της δεύτερης εναγομένης αποφάσεις του ΕΦΚΑ/ΟΑΕΕ. Σημειώνεται ότι δεν αποδεικνύεται η πρόσληψη οικιακών βοηθών ελλείψει σχετικών αποδείξεων. Συνεπώς η διαφορά που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ανωτέρω εξωϊδρυματικού επιδόματος από το ποσό των 800 ευρώ, το εναπομένον σχετικό ποσό πρέπει να απορριφθεί ως ουσιαστικά αβάσιμο.

 

Αποζημίωση επί Σωματικής Βλάβης

Απόρριψη σχετικών Κονδυλίων καθώς δεν προσκομίσθηκαν οι σχετικές αποδείξεις ενώ οι μικρότερων ποσών προσκομισθείσες το πρώτον με την προσθήκη – αντίκρουση είναι απαράδεκτες

Απορριπτέα ως αβάσιμα στο σύνολό τους κρίθηκαν τα κονδύλια για αγορά φαρμάκων, ιατρικών ειδών, ορθοπαιδικών ειδών, για μίσθωση αντίστοιχων ειδών, μίσθωση ασθενοφόρου και ταξί, αμοιβών ιατρών, λογοθεραπευτών, εναλλακτικών θεραπειών, φυσιοθεραπευτών, καθόσον δεν προσκομίζονται σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και τιμολόγια, δεδομένου οι σχετικές αποδείξεις δαπανών (μικρότερων ποσών των αιτουμένων) προσκομίσθηκαν απαραδέκτως το πρώτον με την προσθήκη αντίκρουση, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται υπόψη, και επιπλέον, μόνη η ένορκη βεβαίωση της Ε.Π. ελλείψει σχετικών νομίμων παραστατικών δεν αρκεί προς απόδειξη των σχετικών κονδυλίων.

 

Απόφ. Μον.Πρ.....Για να ανοίξετε την απόφαση πατήστε ΜΕΤΑ από την παρακάτω εικόνα στην φράση μέσα στο γκρι πλαίσιο με την ένδειξη για να <<διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ>>

NEO BANNER ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΣΙΤΑ AAA ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ AAA ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.