210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Τεκμήριο Αθωότητας – ΑΠ Ολμ.4/2020 Τα Πολιτικά Δικαστήρια ΔΕΝ Δεσμεύονται από προηγούμενη Πολιτικά Δικαστήρια ή Καταδικαστική Ποινική απόφαση ΝΕΟ

Τεκμήριο Αθωότητας

Τα Πολιτικά Δικαστήρια ΔΕΝ Δεσμεύονται από προηγούμενη Αμετάκλητη Αθωωτική ή Καταδικαστική Ποινική απόφαση (1)

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ τεύχος Ιούνιος 2020)

Ειδικότερα, επί αμετάκλητης αθωωτικής ποινικής απόφασης, το τεκμήριο της αθωότητας ΔΕΝ συνεπάγεται αποδεικτική δέσμευση του πολιτικού δικαστηρίου που οδηγεί υποχρεωτικά σε αποδεικτικό πόρισμα, σύμφωνο με την αθωωτική απόφαση και κατ΄ανάγκη σε αποκλεισμό της αστικής αδικοπρακτικής ευθύνης του αθωωθέντος συνακόλουθα δε σε ουσιαστική απόρριψη της αποζημιωτικής αγωγής, με αιτιολογία ότι δημιουργούνται αμφιβολίες για την αθώωση και παραβιάζεται η αρχή των άρθρ. 6 παρ.2 της ΕΣΔΑ και 14 παρ.3 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

AAA ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

O σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας δεν έχει την έννοια ότι το πολιτικό δικαστήριο, που εξετάζει το ίδιο βιοτικό συμβάν, κωλύεται να καταλήξει - μετά από αποδείξεις και αιτιολογημένα - σε διαφορετικό αποδεικτικό πόρισμα, υποχρεούμενο να αποδεχθεί την ποινική αθώωση και να την θέσει ως βάση στην απόφασή του. Και ναι μεν το πολιτικό δικαστήριο έχει υποχρέωση συνεκτιμήσεως των αθωωτικών αποφάσεων χάριν σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας, όμως, η υποχρέωση συνεκτιμήσεως δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με δέσμευση του πολιτικού δικαστή από την αθωωτική ποινική απόφαση.

 AAA ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σχόλια – Παρατηρήσεις

Βλ. Σχετικά Άρθρο Χαράλαμπου Σεβαστίδη, Προέδρου Πρωτοδικών, «Ζητήματα ποινικής διαδικασίας επί τροχαίων ατυχημάτων α) δέσμευση πολιτικών δικαστηρίων από αθωωτική ποινική απόφαση β) περιεχόμενο κλητηρίου θεσπίσματος και αιτιολογίες ποινικής απόφασης», που αποτέλεσε σχετική Εισήγηση στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου «ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ – ΠΟΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΛΚΟΜΕΝΩΝ», υπό την αιγίδα και συνδιοργάνωση της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης 20-21 Σεπτεμβρίου 2019), δημοσιεύεται στην ΕΣυγκΔ 2020/242 και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού μας, www.esd.gr, στην ενότητα Άρθρα-Απόψεις.

NEO BANNER ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΣΙΤΑ 

Απόφ. ΑΠ Ολμ.....

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.