210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Σύγκρουση ΙΧΕ και Μοτοσικλέτας κατά την έξοδο από θέση στάθμευσης – Αναστροφή - Ψυχική Οδύνη 330.000 ευρώ ΝΕΟ

Σύγκρουση Καθέτως Κινουμένων Μοτοσικλέτας και ΙΧΕ

Έξοδος από θέση Στάθμευσης εκτός οδοστρώματος

Αναστροφή – Παραβίαση Διπλής Διαχωριστής Γραμμής

Παρεμβολή στην Κανονική Ευθεία Πορεία Μοτοσικλέτας (1)

 

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, τεύχος Οκτώβριος 2020)

 

Αποκλειστικά υπαίτια στην πρόκληση του ένδικου τροχαίου ατυχήματος και του θανάσιμου τραυματισμού του οδηγού της μοτοσικλέτας, κρίθηκε η οδηγός του ΙΧΕ αυτοκινήτου, η οποία οδηγώντας αμελώς, απρόσεκτα και απερίσκεπτα εξήλθε από το χώρο στάθμευσης εκτός οδοστρώματος (συγκεκριμένα είχε σταθμεύσει προσωρινά το ΙΧΕ αυτοκίνητό της εκτός οδοστρώματος στο τσιμεντένιο έρεισμα πέρα από το δεξιό άκρο του ρεύματος κυκλοφορίας της Λεωφ. Β. προς Ρ., όπου κανονικά κινούνταν η μοτοσικλέτα και δεξιά ως προς την πορεία της), χωρίς προηγουμένως να βεβαιωθεί λόγω της περιορισμένης ορατότητας ότι δεν κινούνταν οχήματα στη λεωφόρο όπου είχε πρόθεση να εισέλθει, επιχείρησε αναστροφή από τα δεξιά προς τα αριστερά, παραβίασε τη διπλή συνεχόμενη διαχωριστική γραμμή, διέσχισε κάθετα και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, προκειμένου να σταθμεύσει το αυτοκίνητό της στο απέναντι ως προς την πορεία της τσιμεντένιο έρεισμα της λεωφόρου στο εκεί κατάστημα κρεοπωλείου, και εισήλθε κάθετα εξ ολοκλήρου στο ρεύμα πορείας της οδηγούμενης από τον θανόντα συγγενή των εναγόντων μοτοσικλέτας προς Ρ., και συνέχισε την πορεία της διασχίζοντας κάθετα και το άλλο ρεύμα προς Β., με αποτέλεσμα να παρεμβληθεί αιφνίδια στην κανονική ευθεία πορεία της μοτοσικλέτας και να αποφράξει την πορεία αυτής, προκαλώντας τη σύγκρουση των δύο οχημάτων (με το εμπρόσθιο μέρος της μοτοσικλέτας στην αριστερή πλευρά του ΙΧΕ αυτοκινήτου) και τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού της μοτοσικλέτας εξαιτίας των βαρύτατων κακώσεων που υπέστη, και τις εκτεταμένες ζημίες της μοτοσικλέτας (παραβάσεις άρθρων 5 παρ.3 περ. α’, 5 παρ.8 περ. α΄, 12 παρ.1 έως 3, 21 παρ.1 και 26 παρ. 1 του ΚΟΚ, που τελούν σε αιτιώδη συνάφεια με το επελθόν ζημιογόνο αποτέλεσμα).  

Αντίθετα καμία αμελής ενέργεια ή παράλειψη βαρύνει τον θανόντα οδηγό της μοτοσικλέτας στην πρόκληση της επίδικης σύγκρουσης και των συνεπειών της, αφού ο οδηγός της οδηγούσε σύννομα στο ρεύμα κυκλοφορίας του με κανονική ευθεία πορεία και ταχύτητα, φορώντας το προστατευτικό του κράνος, ο οποίος, παρά την αιφνίδια απρόσμενη και παράνομη κίνηση της οδηγού του ΙΧΕ να πραγματοποιήσει αναστροφή εξερχόμενη από θέση στάθμευσης εκτός του οδοστρώματος και να παρεμβληθεί   στην ευθεία πορεία της μοτοσικλέτας που οδηγούσε, και της μικρής απόστασης που τον χώριζε από το ΙΧΕ αυτοκίνητο, προς αποφυγή της βέβαιης επερχόμενης σύγκρουσης με το ΙΧΕ αυτοκίνητο επιχείρησε άμεση αναγκαστική τροχοπέδηση και αποφευκτικό προς τα αριστερά ελιγμό εισερχόμενος μάλιστα παράνομα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Οι παραπάνω ενέργειες του οδηγού της μοτοσικλέτας κάτω από αυτές τις κυκλοφοριακές συνθήκες ήταν οι μόνες ενδεδειγμένες στις οποίες θα προέβαινε ο μέσος συνετός οδηγός, ενώ ήταν αδύνατον να προβεί σε δεξιό ελιγμό καθώς θα συνέκλινε με την πορεία του ΙΧΕ αυτοκινήτου, άλλως ενόψει και της κανονικής κυκλοφορίας των οχημάτων στο ρεύμα πορείας του, θα ενείχε οπωσδήποτε τον κίνδυνο σύγκρουσης με τα κινούμενα από δεξιά του οχήματα.    

 

Απορριπτέοι οι αντίθετοι ισχυρισμοί της εναγομένης ασφαλιστικής εταιρίας περί συνυπαιτιότητας του θανόντος οδηγού της μοτοσικλέτας σε ποσοστό 80% στην πρόκληση του ατυχήματος.

 

Έλλειψη Άδειας Οδήγησης Μοτοσικλέτας έως 125 κυβ. εκατ.

Δεν τελεί σε αιτιώδη συνάφεια

(κάτοχος άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου έως 50 κυβ.εκατ).

Κρίθηκε ότι το γεγονός ότι ο θανών οδηγός της μοτοσικλέτας δεν κατείχε την απαιτούμενη κατά νόμο άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας έως 125 κυβ. εκατ. (παράβαση άρθρ. 94 παρ.1 του ΚΟΚ), κατείχε όμως άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου έως 50 κυβ. εκατ, δεν αποδείχθηκε ότι τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με το επελθόν αποτέλεσμα του επίδικου ατυχήματος. Ειδικότερα, η έλλειψη αυτή καθεαυτή της ανωτέρω άδειας οδήγησης δεν μαρτυρεί χωρίς άλλο ανικανότητα ή ανεπάρκεια περί την οδήγηση μοτοσικλέτας έως 125 κυβ. εκ., και δεν ήταν ικανή κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, ούτε μπορούσε αντικειμενικά να επιφέρει κατά την συνήθη και κανονική πορεία των επελθόν ζημιογόνο αποτέλεσμα, διότι το ένδικο ατύχημα κάτω από τις παραπάνω συνθήκες που αυτό συνέβη δεν θα αποφευγόταν ακόμη και αν ο οδηγός της μοτοσικλέτας ήταν εφοδιασμένος με τέτοια άδεια, και του ότι αυτός γνώριζε, παρά την έλλειψη αυτή, να οδηγεί και οδηγούσε την δίκυκλη μοτοσικλέτα κανονικά στο ρεύμα πορείας του, και ενεργώντας κατά τα προαναφερόμενα, χωρίς έστω αποτέλεσμα τις ενδεδειγμένες ενέργειες, προς αποφυγή του ατυχήματος.        

 

Κίνηση στο Αριστερό και Όχι στο Δεξιό Άκρο του Οδοστρώματος (2)

Δεν τελεί σε Αιτιώδη Συνάφεια

 

Η κίνηση του οδηγού της μοτοσικλέτας στο αριστερό μέρος του οδοστρώματος, πλησιέστερα στον άξονα της λεωφόρου, και όχι στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος, δεν αρκεί, σε συνδυασμό με την παραπάνω συμπεριφορά του περί την οδήγηση, για να κριθεί ότι αυτή ήταν η αιτία του ατυχήματος και να θεμελιώσει αυτοτελώς αμέλεια εις βάρος του και δη την οποιαδήποτε συνυπαιτιότητά του στην πρόκληση του ατυχήματος, καθώς δεν αποδείχθηκε ότι αυτή η κίνηση συνδέεται αιτιατά με την πρόκληση του ατυχήματος επηρεάζοντας δυσμενώς τον τρόπο οδήγησης της μοτοσικλέτας και την έγκαιρη αντίληψη του κινδύνου από τον ίδιο, και συνεπώς δεν συνδέεται αιτιωδώς με το ζημιογόνο αποτέλεσμα της ένδικης σύγκρουσης και των συνεπειών της.

 

Νομότυπη Άσκηση Αντέφεσης με Αυτοτελές Δικόγραφο

 

Η κρινόμενη αντέφεση των εφεσιβλήτων - εναγόντων ασκήθηκε νομότυπα καθώς τηρήθηκε η έγγραφη προδικασία του άρθρου 591 παρ. 1 εδ. ζ΄ ΚΠολΔ, αφού ασκήθηκε με ιδιαίτερο δικόγραφο που κατατέθηκε και επιδόθηκε πριν οκτώ (8) τουλάχιστον ημέρες από τη συζήτηση της έφεσης.

 

Έξοδα Κηδείας

Περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για κατασκευή

μαρμάρινου τάφου και μνημοσύνων

Δεν περιλαμβάνονται οι συναφείς προς την κηδεία δαπάνες αγοράς στεφάνων ή σταυρών από άνθη

 

Επιδικάσθηκαν στον καταβάλλοντα πατέρα του θανόντος υιού του, ο οποίος δεν είχε συμπλήρωσε το 18ο έτος της ηλικίας του, συνολικά 5.681 ευρώ   για έξοδα κηδείας, κατασκευής μαρμάρινου ταφικού μνημείου και τελετή μνημοσύνου. Απορρίφθηκε ως μη νόμιμο το κονδύλιο των 120 ευρώ για αγορά στεφάνων και σταυρών από άνθη, καθώς οι δαπάνες αυτές είναι μεν συναφείς προς την κηδεία, πηγάζουν όμως από ελευθεριότητα και πραγματοποιούνται προς κατάδειξη ιδιαίτερης στοργής και αγάπης του δαπανώντος προς το νεκρό.    

Ψυχική Οδύνη 330.000 ευρώ

Επιδικάσθηκαν στους ενάγοντες στενούς συγγενείς του 18χρονου ανυπαίτιου θανόντος οδηγού, για χρηματική Ικανοποίηση λόγω Ψυχικής Οδύνης από το θάνατό του, (όπως και πρωτόδικα), επιμεριζόμενα ανά :

-100.000 ευρώ στον πατέρα

-100.000 ευρώ στη μητέρα

-70.000 ευρώ στον αδελφό

-20.000 ευρώ στη γιαγιά

-20.000 ευρώ στον παππού

-20.000 ευρώ στη γιαγιά

 

Τόκοι Επιδικίας

 

Η εναγομένη ασφαλιστική εταιρία οφείλει να καταβάλει στους ενάγοντες τα επιδικαζόμενα ποσά με το νόμιμο (αυξημένο) τόκο επιδικίας κατ΄ άρθρο 346 ΑΚ όπως αυτό ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 2 Ν. 4055/2012, αφού δεν αποδείχθηκε η συνδρομή εύλογης αντιδικίας και αμφίβολης έκβασης της δίκης, ούτε αποδείχθηκε η συνδρομή εξαιρετικής περίπτωσης για την καταβολή εκ μέρους της τόκων υπερημερίας με χαμηλότερο επιτόκιο. Επιπλέον δεν αποδείχθηκαν οι προς τούτο περιστάσεις που να δικαιολογούν την δυνητική εφαρμογή του άρθρου 346 εδ. δ’ και ε’ ΑΚ.  

 

Σχόλια – Παρατηρήσεις

1.Σύγκρουση Καθέτως Κινουμένων Μοτοσικλέτας και ΙΧΕ - Έξοδος από θέση Στάθμευσης - Αναστροφή

Αποκλειστική υπαιτιότητα της εν μέθη οδηγού ΙΧΕ οχήματος (0,33 και 0,31 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα με χρήση αλκοολομέτρου σε μέτρηση 2,5 ώρες μετά το ατύχημα), η οποία ξεκίνησε από τη θέση στάθμευσης του στα δεξιά, προκειμένου να διενεργήσει αναστροφή, ώστε εν συνεχεία να κατευθυνθεί στο αντίθετο ρεύμα. Ο ενάγων (παθών) στην προσπάθεια του να την αποφύγει, διενήργησε ελιγμό προς τα αριστερά εισερχόμενος στο αντίθετο ρεύμα, πλην όμως η οδηγός του ΙΧΕ αυτοκινήτου, η οποία εξ αρχής δεν είχε αντιληφθεί την έλευσή του, συνέχισε την αναστροφή, με αποτέλεσμα τα οχήματα να συγκρουστούν εντός του αντίθετου ρεύματος, Μον.Εφ.Καλαμ. 116/2018, ΕΣυγκΔ 2019/120.

Αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού ΙΧ οχήματος, η οποία έχοντας πρόθεση να πραγματοποιήσει αριστερή επιτόπια αναστροφή και να εισέλθει στο αντίθετο ρεύμα πορείας, αφού εκκίνησε από στάση το όχημά της απροειδοποίητα, ακολούθησε αριστερή πορεία διασχίζοντας κάθετα το οδόστρωμα, χωρίς να πλησιάσει προοδευτικά τον άξονα του οδοστρώματος και χωρίς καμία προειδοποίηση προς τους οδηγούς που εκινούντο όπισθεν και στο πλάι αυτής, με συνέπεια να παρεμβληθεί στην πορεία του ενάγοντος και να ανακόψει την πορεία του, Μον.Πρ.Καλαμ.267/2018, ΕΣυγκΔ 2019/406.

2.Κίνηση στο Αριστερό και Όχι στο Δεξιό Άκρο του Οδοστρώματος

Η διάταξη του άρθρ. 16 παρ.1 του ΚΟΚ που επιβάλλει οδήγηση στο άκρο δεξιό θεσπίσθηκε για να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία των κινουμένων στην ίδια λωρίδα κυκλοφορίας οχημάτων. Εν προκειμένω κρίθηκε ότι η οδήγηση πλησίον της διαχωριστικής γραμμής δεν μπορεί να συνδεθεί με την επέλευση της ένδικης σύγκρουσης, η οποία οφείλεται στην αιφνίδια είσοδο μοτοσυκλέτας στο αντίθετο ρεύμα, γεγονός που δεν επέτρεψε και στον κανονικώς κινούμενο οδηγό ΙΧΕ έγκαιρης αντίδρασης, (διενέργεια αποφευκτικού ελιγμού, τροχοπέδηση), ΑΠ. 959/2015, ΕΣυγκΔ 2015/499.

Αναιρείται κατ΄ άρθρ. 559 αρ.19 ΚΠολΔ Εφετειακή απόφαση που έκρινε ότι στην επέλευση της ένδικης σύγκρουσης συνέβαλε η συγκλίνουσα υπαιτιότητα (σε ποσοστό 30%) του αναιρεσείοντος οδηγού μοτοσυκλέτας, συνισταμένη στο ότι αυτός δεν έβαινε στο άκρο δεξιό της μοναδικής λωρίδας κυκλοφορίας του ρεύματος πορείας του, όπως ορίζει το άρθρο 16 § 1 εδάφ. β’ του ΚΟΚ, αλλά στο μέσον αυτού. Όμως δεν διευκρινίζεται πως συνδέεται αιτιωδώς η μη κίνηση της μοτοσικλέτας πλησίον του άκρου δεξιού του ρεύματος πορείας της με την επέλευση του ενδίκου ατυχήματος, πράγμα το οποίο κρίνεται αναγκαίο ενόψει της σαφούς παραδοχής του Εφετείου ότι η μοτοσικλέτα κινείτο στο μέσον του ρεύματος πορείας της και το αυτοκίνητο εισήλθε στο ρεύμα πορείας της μοτοσικλέτας, συναγομένου εμμέσως ότι το ατύχημα έλαβε χώρα στο μέσον του ρεύματος πορείας της μοτοσικλέτας, αφού στην απόφαση δεν μνημονεύεται ειδικά κάποιο άλλο σημείο σύγκρουσης, και ότι γενεσιουργό αίτιο του ατυχήματος ήταν η ανεπίτρεπτη είσοδος του αυτοκινήτου στο ρεύμα πορείας της μοτοσικλέτας, ΑΠ 409/2015, ΕΣυγκΔ 2015/384.

 

Απόφ. Μον.Εφ......

BANNER ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΜΕΓΑΛΟ     NEO BANNER ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΣΙΤΑ   Video ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Video Νομολογία

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.