210 9824002 | 6977 000 500 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   |

Αθροιστική Απόληψη Διαφυγόντων Εισοδημάτων (ΑΚ 930 παρ. 3) Τραπεζικού Υπαλλήλου - Ηθική Βλάβη (932 ΑΚ) - 30.000 ευρώ - Απορριπτέος ο Αναιρετικός Λόγος περί παραβίασης της Αρχής Αναλογικότητας ως προς το ύψος της επιδικασθείσας ηθικής βλάβης ΝΕΟ

Αναίρεση επί Απλής Ομοδικίας - Τροχαίο Ατύχημα

Απευθύνεται κατά του Αντιδίκου

και Όχι κατά του Απλού Ομοδίκου

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, τεύχος Νοέμβριος 2020)

Απορριπτέα ως Απαράδεκτη η Αναίρεση Κατά Του Απλού Ομοδίκου

(Μη Αντιδίκου) (άρθ. 577 παρ.2 ΚΠολΔ)

 

Εξαιρείται όταν η προσβαλλόμενη απόφαση περιέχει ευνοϊκή διάταξη για τον απλό ομόδικο και συγχρόνως βλαπτική για τον αναιρεσείοντα.

Δεν συντρέχει εξαίρεση εν προκειμένω καθόσον η ένδικη αγωγή απορρίφθηκε ως προς το εναγόμενο Επικουρικό Κεφάλαιο ως εις ολόκληρον υπόχρεο με την αναιρεσείουσα απλή ομόδικό του.

 

   Σε περίπτωση απλής ομοδικίας, ήτοι όταν ενάγονται περισσότεροι του ενός, ως εις οκόκληρον υπόχρεοι για αποζημίωση από αδικοπραξία ή από το νόμο, όπως και στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, η αναίρεση του ενός απευθύνεται κατά του αντιδίκου του νικήσαντος αναιρεσείοντος, και όχι κατά του ομοδίκου του. Εξαίρεση δικαιολογείται στις περιπτώσεις που όταν η προσβαλλόμενη απόφαση περιέχει ευνοϊκή διάταξη για τον απλό ομόδικο και συγχρόνως βλαπτική για τον αναιρεσείοντα. Τέτοια όμως διάταξη, δεν είναι εκείνη, με την οποία απορρίπτεται η αγωγή ως προς το εναχθέν ως εις ολόκληρον υπόχρεο Επικουρικό Κεφάλαιο, λόγω της περιορισμένης του ευθύνης (άρθ. 19 παρ. 5 ν. 489/1976) έναντι του ενάγοντος, ως προς τα κονδύλια που καλύπτονται από τον ασφαλιστικό του φορέα.

 

Κρίθηκε απορριπτέος ως απαράδεκτος ο πρώτος λόγος αναίρεσης της εναχθείσας ως εις ολόκληρον υπόχρεης αναιρεσείουσας, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του απλού ομοδίκου της, Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο δεν υπήρξε αντίδικος της, ως προς το οποίο απορρίφθηκε κατά τα προεκτεθέντα η αγωγή του ενάγοντος ως προς το κονδύλιο απώλειας εισοδημάτων, συνολικού ποσού των 26.088, 92 ευρώ, ενώ η αγωγή έγινε δεκτή για το εν λόγω κονδύλιο ως προς την αναιρεσείουσα.

 

Απορριπτέοι ως απαράδεκτοι και οι λοιποί λόγοι αναίρεσης, και στο σύνολό της η αναίρεση, κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου, αφού ακόμη και αν ευδοκιμήσουν οι προβαλλόμενοι λόγοι δεν είναι δυνατόν να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και ως προς αυτό.

 

 

 

 Αθροιστική Απόληψη Διαφυγόντων Εισοδημάτων (ΑΚ 930 παρ. 3) Τραπεζικού Υπαλλήλου

 Αναιρετική Διαδικασία κατ΄ άρθρ. 559 παρ.1 (παραβίαση κανόνα ουσιαστικού δικαίου)

 Απορριπτέος ο Αναιρετικός Λόγος της εις Ολόκληρον Υπόχρεης προς αποζημίωση περί εσφαλμένης εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 930. 3 ΑΚ  

 

     Η προσβαλλομένη απόφαση ορθά έκρινε ότι ο ενάγων - αναιρεσίβλητος, υπάλληλος Τράπεζας, δικαιούται κατά τη διάταξη του άρθρου 930.3 ΑΚ να αξιώσει αθροιστικά τα διαφυγόντα κέρδη του, κατά το χρόνο της ανικανότητας του προς εργασία συνεπεία του τραυματισμού του, ήτοι, τόσο τους μισθούς και τα επιδόματα που του καταβλήθηκαν από την εργοδότρια του Τράπεζα όσο και ισόποση αποζημίωση από την αναιρεσείουσα, ανερχόμενη στο ποσό των 26.088,62 ευρώ, και το οποίο επιδίκασε στον ενάγοντα και υποχρέωσε την αναιρεσείουσα στην καταβολή του.

Απορρίπτεται ο λόγος αναίρεσης .

 

Ηθική Βλάβη (932 ΑΚ) - 30.000 ευρώ

Απορριπτέος ο Αναιρετικός Λόγος περί παραβίασης της Αρχής της Αναλογικότητας

και Υπέρβασης Εξουσίας του Δικαστηρίου ως προς το ύψος του επιδικασθέντος ποσού λόγω ηθικής βλάβης

   Επιδικάζοντας το Εφετείο το ποσό των 30.000 ευρώ, για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστην ο ενάγων από τον τραυματισμό του (χειρουργηθέν διαυποτροχαντήριο κάταγμα με εξωτερική οστεοσύνθεση, χειρουργική ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση επιγονατίδας, νοσηλευθείς από του τραυματισμού του στις 9/6/2009 έως 18/6/2009 στο νοσοκομείο κλπ), όπως και πρωτοδίκως, δεν παραβίασε την αρχή της αναλογικότητας ούτε και υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας, δεδομένου ότι το ποσό αυτό κατά την κοινή πείρα, την δικαστηριακή πρακτική και την συνείδηση για το δίκαιο, δεν υπερτερεί, και μάλιστα καταφανώς, εκείνων που επιδικάζονται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Απορριπτέος ως αβάσιμος ο λόγος αναίρεσης.  

 

Απόφ.ΑΠ.....

NEO BANNER ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΣΙΤΑ

BANNER ΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΝΕΟ 260x95 004

AAAAA NEO ΒΙΝΤΕΟ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 1NEW

...

ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ newsletters prev1

legal bank

Newsletter

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Το καλάθι σας είναι άδειο.